Billiga flygresor till Grekland

Grekland erbjuder en uppsjö upplevelser, landskap och aktiviteter. Här finns de pulserande nattklubbarna på Mykonos och den antika skönheten på Delos, storheten i Delphi och det jordnära i Ioannina, de karga sluttningarna på Kreta och de frodiga vildblommorna på våren.

Här finns det bländande ljuset av solen på Mykonos, melankolin som pulserar genom Thessaloniki, dofterna av hemmagjord tzatziki, skvaller i en kafeneia. Här finn sockså Parthenon – enslig och orörd – som vakar över det röriga Aten.

Historia Grekland

Grekland är ett land med en näst intill helig historia och en ibland något turbulent nutid. De storslagna bedrifter som landet genomfört förr, har en tendens att överskygga landets utveckling som en fri nation alltsedan Frihetskriget från det Ottomanska riket år 1821.

flygresor-grekland-reseguide

Många utländska hellenister är genomsyrade med ett romantiskt ideal av Grekland och är glatt ovetande om att dagens Grekland är ett levande och modernt europeiskt land.

Det är också ett land där den mängd av nya invandrargrupper från Balkan, Afrika och Asien, för att inte nämna de engelska och tyska EU-invandrare och pensionärer, bidrar till Greklands ställning som ett av Europas mer mångulturella samhällen.

Grekland och EU

Så sent som under 1983, när landet anslöt sig till EU, var Grekland huvudsakligen ett konservativt bondesamhälle känt för sin olivolja, kupper, stränder och öar.

Dess omvandling sedan medlemskapet – helt ensamt vid den tiden bland de sydöstra europeiska nationerna- till det Brysselledda gänget av framstående nationer, har varit mer eller mindre dramatisk.

Det kunde förr ta upp till två år för att få en teleuppkoppling till sitt hem. Idag skryter grekerna med fler mobiltelefoner än fasta telefoner.

Konsumtion Grekland

Internetplatserna växer upp som svampar ur jorden, medan bilägandet, förr ett privilegium för ett rikt fåtal, numera är en konsumtionsvara som flertalet har tillgång till.

Där traditionen att sova på stränderna förr var en förmån för resenärer på resa under det hippa och sorglösa 70-talet, är turismen numera riktad emot den mer luxuösa marknaden och att sova under bar himmel är ungefär så ute det kan bli.

Detta har skapat en blandad välsignelse för landets besökare: bättre faciliteter kostar oundvikligen mer pengar, de snabbare och säkrare färderna över de stora vattenmassorna har ersatt de mer romantiska långsamtgående båtarnas resor till de klippiga öarna, hälsosam och hemlagad lokal mat kan vara svår att hitta bland det övermått som finns av tacos, sushi och friterat lamm, pyttesmå rum som sköttes med ett leende har ersatts av luftkonditionerade självhushåll i lägenheter med knappt en grek i sikte som kan säga kalimera (god morgon).

Turism Grekland

Men det faktum att Grekland ändå fortsätter att ha en stadig ström av utländska besökare är lätt att förklara. Det grekiska folket har fortfarande kvar välkomstmattan utanför dörren. Det är det som trots allt utgör Grekland. Utan en okuvlig hjärtlighet av grekerna själva, skulle Grekland helt och hållet vara en annan plats.

Deras livsglädje, deras nyfikenhet och orubbliga gästfrihet för sina besökare är det som gör en besökares upplevelse av landet oförglömligt. Grekerna kan svära över sin otur ibland, misstro sina politiker och tro att smörjandet av byråkrater är en del av livet. Men de behåller sin livsglädje, sin spontanitet och sin optimism.

Så uppdraget du har är enkelt: vilket Grekland är det du vill uppleva? Sedan är det bara att komma hit för att hitta det.

Flygresor Grekland Reseguide

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *