Billiga flygresor till Tunis

Tunis är Tunisiens huvudstad, och en populär destination för dem som vill resa till Tunisien, som på senare år blivit en mycket populär destination bland svenskar, men som inte vill vistas i någon av turistorterna, som är mindre genuina.

Att boka flygresor till Tunis är också en möjlighet för dig som vill flyga till Tunisien på egen hand, för att sedan ta dig vidare till en annan destination, som t.ex. Sousse eller någon av de andra orterna i landet själv. Det är därför naturligtvis inget måste att stanna i Tunis bara för att du bokat ett flyg till Tunis.

Allmänt om Tunis

Tunis ligger vid Medelhavskusten, men är ingen stranddestination, är det sol och bad du är ute efter, finns det andra destinationer i Tunisien som passar bättre för detta. Tunis är Tunisiens huvudstad, men det är trots detta en ganska liten stad, med en befolkning på endast 700 000 invånare.

Tunis är indelat i den gamla staden, som även kallas medina, samt den nya delen av staden, som även kallas Ville Nouvelle (”den nya staden” på franska).

flygresor-tunis-tunisien-reseguide

Flygresor till Tunis och Tunisien

Det finns en flygplats nära Tunis, som heter Tunis-Carthage Airport, och ligger 8 km från centrala Tunis. Tunis-Carthage Airport är ganska liten men har allt man behöver som resenär, inklusive bra ställen för att växla pengar för den som behöver det samt restauranger.

För att ta sig från Tunis-Carthage Airport till centrala Tunis är taxi i regel det smidigaste färdmedlet, men det går även bussar från flygplatsen om du föredrar det. Dock går bussarna inte nattetid, vilket kan vara bra att komma ihåg om du landar under en lite mer udda tid.

Att ta sig runt i Tunis

När du väl befinner dig i Tunis finns det en tunnelbana med fyra olika linjer som är smidig att ta sig runt i staden med. Knytpunkten för tunnelbanan ligger på Place de la République/Place de Barcelone i centrala Tunis.

Det går även tåg från Tunis till bland annat Sidi Bou Saïd, La Goulette, Karthago och Marsa, som ligger i närheten av Tunis. De flesta kortdistans-tågen går från Tunis Marine-stationen, men det går även långväga tåg från Tunis, från Place Barcelone, om du vill ta dig till städer lite längre bort.

Även taxi är ett bra alternativ om tåg och tunnelbana inte funkar av någon anledning. Undvik dock taxibilar som väntar utanför hotellen, då de ofta tar onödigt höga priser och riktar in sig på just turister.

Det finns även så kallade louages, delade taxibilar, som är små minibussar, där 8 passagerare kan åka tillsammans. Dessa louages åker iväg när bussen är full, och följer därför ingen särskild tidtabell.

Sevärdheter i och kring Tunis

Marknaden, eller souken som det heter på arabiska, i Tunis är mycket charmig och autentisk. Marknaden är inte heller lika jobbig på grund av påträngande försäljare och liknande, som en del andra marknader i andra arabländer kan vara, vilket gjort marknaden eller souken i Tunis till ett av stadens mest populära besöksmål.

Här säljs bland annat kläder, smycken, parfymer, mat och kryddor, samt mycket, mycket annat. Så vill du shoppa under ditt besök i Tunis, är det absolut hit du bör bege dig!

Avenue Habib Bourguiba är stadens paradgata, som ofta kallas för Tunisiens Champs-Elysees. Mycket trevlig att vandra på en stund! Här finns massvis med cafeer, butiker och restauranger för den som också vill stanna till på gatan en stund.

Medinan i Tunis är stadens torg, och detta torg är så vackert och unikt att det kulturarvsmärktes av UNESCO år 1979. Här ligger över 700 olika monument, som olika palats, statyer, fontäner och mausoleum, för att bara nämna några exempel. Vill du se så många sevärdheter du bara kan under en och samma gång, är det alltså till Medinan du ska bege dig!

Kartahago

Det är även mycket lätt att ta sig till Karthago från Tunis. Karthago var en gång i tiden en mycket betydelsefull stad i detta område, men idag finns det endast ruiner kvar. Ruinerna kan dock besökas, och många gör också detta, då de är relativt välbevarade. Karthago är därför fortfarande en av de mest populära turistattraktionerna i Tunisien.

Bardo-museet ligger i ett mycket vackert palats från 1200-talet i centrala Tunis, och har en mycket stor samling av mosaik från romartiden, samt andra historiska föremål, som beskriver Tunisiens historia. Innehåller föremål som hittats i bland annat Karthago, Mahdia, Sousse med mera. Bardo är faktiskt ett av de bästa museerna för arabisk historia i hela världen!

Dar Ben Abdallah är ett annat mycket intressant museum, som även kallas Musée du Patrimoine Traditionnel. Här kan du se vardagsföremål från den ottomanska tiden, i ett vackert palats från 1700-talet.

St. Vincent de Paul katedralen från 1882, som är den största kvarvarande byggnaden från kolonialtiden i Tunis.

Jemaa ez-Zitouna, eller Zitouna-moskeen, är den största moskeen i hela Tunisien, och har anor ända fram till 700-talet e.Kr., dock är minareten mycket ny, endast från 1800-talet. Om du inte är muslim själv kan du endast komma in på innergården, inte i själva moskeen. På tre sidor av moskeen finns det även marknadsgator som kan vara intressanta att besöka.

Moskéer i Tunis

Nära moskeen ligger även marknaden Souk El Attarine, som är känd för att sälja parfymer och doftoljor. Inte lika stor och välkänd som den stora souken i Tunis, men väl värd ett besök för den som gillar väldoftande produkter!

Souk El Attarine leder även till Souk El Leffa, som är en annan specialiserad marknad, som specialiserar sig på tyger, mattor och vävnader, och från Souk El Leffa kan man lätt ta sig till Souk Es Sarragine, som är en marknad främst för lädervaror. I samma område ligger även flera andra, liknande marknader, för den som verkligen vill shoppa mycket. Fråga försäljarna efter de varor som du är i behov av, så kommer de att guida dig vidare till rätt marknad.

Tunis största park heter Belvedere Park, och här ligger bland ett modernt konstmuseum och en djurpark.

Bab el Bahr, eller Porte de France på franska, har sett likadan ut sedan 1848. Porten till havet, som ligger på Avenue de France.

Bab Saadoun är en annan port, som funnits sedan år 1350, fast då med en båge. År 1881 lades dock 3 bågar till, till.

På Théâtre municipal de Tunis kan man se många fina balett-, opera- och teaterföreställningar i Tunisiens största teater.

Även stadsdelen Halfaouine besöks av många turister som sett filmen Halfaouine, l’enfant des terrasses, som utspelades här.

Missa inte heller stadsdelarna La Fayette, som tidigare var ett judiskt område, och där numera Tunis synagoga och judiska begravningsplats ligger, samt La Petite Sicile (Lilla Sicilien), som var en stadsdel där italienska invandrare tidigare bodde.

Flygresor Tunis Reseguide

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *