Billiga flygresor till Florens

Florens, eller Firenze som staden heter på italienska, är en av de mest kända städerna i Italien, och ett av de mest populära turistmålen i detta underbara land. Florens har nämligen redan länge varit en kultur-, mode- och konsthuvudstad, som har minst lika mycket att bjuda på som storebröderna Rom och Milano.

Flygresor till Florens har därför varit populära redan länge, men i takt med att allt fler upptäcker denna italienska pärla, har även försäljningen av flygbiljetter till Florens i allmänhet ökat. På senare år har även en del nya sevärdheter tillkommit i staden, vilket gjort att flyg till Florens blivit ännu mer efterfrågade.

Allmänt om Florens

Florens är den italienska regionen Toscanas huvudstad, och den största staden i Toscana, med närmare 370 000 invånare, samt 1 500 000 invånare i hela Florens storstadsområde.

Staden ligger vid floden Arno och var en mycket betydelsefull stad under medeltiden, och än idag finns stora delar av de kulturskatter och byggnader som då skapades kvar i staden. Det är främst stadens centrum som lockar turister, eftersom hela stadskärnan är ett kulturarv enligt UNESCO, och eftersom staden anses vara en av de vackraste i hela världen.

flygresor-florens-italien-reseguide

I Florens centrum finns flera vackra torg (som kallas piazze på italienska), renessans-palats, parker, kyrkor, kloster, museer och konstgallerier. Framför allt är staden känd för att ha många otroligt fina konstmuseer och konstsamlingar. Det mest kända konstmuseet i staden heter Uffizi, och hit kommer över 1,6 miljoner turister varje år.

Många av världshistoriens mest kända konstnärer, vetenskapsmän och författare föddes och/eller verkade i Florens under långa perioder. Några av dem är bland annat:

Leonardo da Vinci
Dante
Michelangelo
Donatello
Machiavelli
Galileo Galilei
Luigi Cherubini
Botticelli

Även flera av modevärldens mest kända designers och modeskapare har verkat i staden, och gör det fortfarande. Några sådana modelegendarer är bland annat:

Roberto Cavalli
Salvatore Ferragamo
Guccio Gucci
Emilio Pucci

Florens historia

Florens var en av de viktigaste, om inte till och med den viktigaste staden i hela Europa väldigt länge. Under en lång tid styrdes Florens av familjen Medici, och staden var under perioden 1865-1870 även hela Italiens huvudstad. Staden anses även vara hela renessansens hemort, då renessansen, som skulle komma att bli en mycket viktig del av kulturhistorien världen över, började i just Florens. Därför kallas Florens även ”Renessansens juvel”.

Många väldigt viktiga saker uppfanns i Florens, vilket inte alla känner till. Några exempel på uppfinningar som kommer från Florens är bland annat:

Pengar

Det italienska språket (innan författare som Dante och Boccaccio började använda det var latin det enda språket som gällde)
Neoklassisk arkitektur och renessans arkitektur

Upptäckande, florentinerna var nämligen pådrivande när den nya världen skulle upptäckas. Bland annat var Amerigo Vespucci, som till slut kom att namnge hela den amerikanska kontinenten, från Florens.

Opera

Lyxmode

Under andra världskriget var Florens ockuperat av Nazi-Tyskland mellan 1943-1944, och i samband med detta förstördes en del broar och andra kulturskatter i staden, och år 1966 svämmade floden Arno över, vilket gjorde att en del konstskatter förstördes. I övrigt har dock staden varit ganska förskonad från allvarliga händelser, vilket gjort att mycket bevarats, även från mycket gamla tider. Detta gör Florens till en mycket unik plats i Europa, som lockar så väl historieintresserade som kulturfantaster.

Flygresor till Florens

De flesta svenskar som reser till Florens gör det genom flygresor till Florens, till stadens flygplats Amerigo Vespucci international airport, som av lokalbefolkningen kallas Peretola. Flygplatsen är i gott skick och det är lätt att ta sig in till centrala Florens efter att man landat. Det tar endast en kvart med buss, och det går gott om bussar från Amerigo Vespucci international airport till stadens centrum.

Flera olika flygbolag flyger till Amerigo Vespucci international airport, så det är hyfsat lätt att hitta flygbiljetter till Florens, inklusive direktflyg till Florens från flera olika europeiska städer.

Ett annat smidigt sätt att boka billigare flygresor till Florens är att flyhga via flygplatsen i Pisa, dit bland annat Ryanair, Wizzair, Easyjet samt flera andra lågprisbolag flyger. Detta är ett utmärkt alternativ för dig som lockas av flyg till Florens men har en något tunn plånbok.

Det finns goda förbindelser mellan flygplatsen i Pisa och Florens, framför allt via tåg och buss.

Andra färdmedel förutom flyg till Florens

Det går dessutom gott om tåg, både från andra delar av Italien och andra delar av Europa till Florens. Centralstationen i Florens heter Firenze Santa Maria Novella, men man kan även resa till Firenze Campo Marte och Firenze Rifredi. De smidigaste och bästa tågen utanför Italien till Florens avgår från Paris och olika tyska städer.

Givetvis kan man även köra till Florens, och detta gör också många svenskar som gillar att bila på semestern. Det går fina och bra motorvägar till och från Florens.

Att ta sig runt i staden

Det går att ta sig runt till fots i centrala Florens, då många av turistattraktionerna ligger nära varandra och avstånden inte är så långa. Det är även populärt att hyra små scooters eller mopeder för att köra runt på, alternativt cyklar. Du kan hyra dessa fordon lite varstans i staden.

Det finns gott om taxibilar i Florens, men det kan vara svårt att bara plocka upp dem på gatan, så beställ dem gärna i förväg om du vet att du kommer att behöva detta. Taxi i Florens är dessutom inte särskilt billigt.

Florens har dock ett mycket bra bussystem, och det går att köpa flera olika sorters biljetter till bussarna här, bland annat en dagsbiljett, en tre dagsbiljett, en biljett som berättigar dig till fyra bussturer, med mera.

Det går att köra bil inne i Florens, med undantag för det historiska centret, där är detta mycket svårt och man behöver ha särskilt tillstånd för detta.

Sevärdheter i Florens

Det finns oerhört många sevärdheter i Florens, så vill du se dem alla, bör du köpa flera flygbiljetter till Florens, då det i princip är omöjligt att se allt under en och samma resa! Några av de mest kända och mest populära sevärdheterna i staden är dock:

Stadens museer, varav Uffizi är det mest kända, men det finns även flera andra bra konstmuseer i världsklass i staden, så som Bargello (som specialiserar sig på skulpturer och har verk av så väl Michelangelo, Donatello, Antonio Rossellino och Giambologna, för att bara nämna några världskända skulptörer), Accademia Gallery (där du bland annat kan se Michelangelos David-staty), Pitti Palace (Medici familjens före detta palats där deras skatter och konst visas upp), Museo dell’Opera del Duomo (katedralmuseet, där konstverk som tidigare fanns i Duomo visas upp) och det moderna konstmuseet i Palazzo Strozzi.

Stadens symbol, katedralen Santa Maria del Fiore, som även kallas Duomo di Firenze, en av världens viktigaste renessansbyggnader.

Du kan även klättra upp i Giottos torn, som ligger bredvid Duomo för att se Duomo ordentligt. Kräver dock att man klarar av att klättra upp för 414 trappor!

Stadens mest kända bro Ponte Vecchio, som förbinder Uffizi med det gamla Medici palatset. Den enda bron i Florens som finns kvar efter andra världskriget.

Kyrkan Santa Croce, där det finns gravar i form av monument för både Galileo, Machiavelli, Dante och flera andra världsberömda personer. Här finns även makalösa konstverk!

Flygresor Florens Reseguide

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *