Billiga flygresor till Zanzibar i Tanzania

Zanzibar är en ö, eller egentligen en hel ögrupp vars huvud ö kort och gott kallas Zanzibar, utanför Tanzanias nordöstra kust, som tillhör Tanzania, och som blivit ett mycket populärt resmål de senaste åren.

Resenärer tar flyg Zanzibar antingen direkt till ön i sig, eller kombinerar en resa till Zanzibar med en resa till Tanzania, Kenya eller övriga delar av Afrika.

Zanzibar ligger även relativt nära flera andra ögrupper, som turister ofta reser till, bland annat Seychellerna, Mauritius och Comoros-öarna. Vill du, kan du därför även kombinera din resa till Zanzibar med resor till någon av dessa öar eller ögrupper.

Direktflyg till Zanzibar

Det går även direktflyg till Zanzibar från Oman, så om du vill besöka Oman samtidigt är även det ett alternativ. Zanzibar är den största ön i Tanzania, och har ca. 630 000 bofasta invånare, de flesta (över 200 000) bor i Zanzibars huvudstad Zanzibar City.

flygresor-zanzibar-reseguide

Den äldsta delen av Zanzibar City kallas Stone Town, stenstaden, (Mji Mkongwe på det lokala språket swahili) är en av UNESCOS kulturmärkta världsarv och är en helt unik, gammal stad (grundad på 1830-talet), som överlevt ända till idag, och som förr var ett viktigt center för så väl slavhandel och handel med kryddor och andra varor från Afrika.

Zanzibar City, och hela Zanzibar, är och har genom tiderna varit influerat av en rad olika kulturer, bland annat den moriska kulturen, den indiska kulturen, arabisk kultur, persisk kultur och afrikansk kultur för att bara nämna några av dem, vilket gör att Zanzibar idag är en trevlig blandning av väldigt mycket.

Detta märks både på arkitekturen, invånarna samt t.ex. maten när man besöker ön.

Ekonomi Zanzibar

En stor del av Zanzibars inkomster kommer från just turisterna, och Zanzibar är väldigt beroende av turisterna, vilket gör att de behandlar turister mycket bra, på alla sätt de bara kan.

Som besökare till Zanzibar kommer du därför att trivas väldigt bra, och behöver inte oroa dig för t.ex. brottslighet eller annat man helst slipper på semestern, även om ficktjuvar förekommit i viss mån. Dock har Zanzibar en viktig exportprodukt och det är kryddor av olika slag, som odlas i stora mängder på ön, och som gett Zanzibar smeknamnet “Kryddön”.

Infrastruktur på Zanzibar

Infrastrukturen på Zanzibar är ganska dålig, trots att flygplatsen på Zanzibar är mycket bra och modern. Flygplatsen ligger endast 6 km från Zanzibar Citys centrum, och det går många direktflyg hit, framför allt från olika afrikanska städer, så som Nairobi, Johannesburg, Dar es salaam och Mombasa.

Charterflyg till Zanzibar

Utöver dessa direktflyg, som flygs till Zanzibar året runt, går det även en del charterflyg, framför allt från Europa, till ön. Dock är det fortfarande vanligast att även européer kommer till Zanzibar via andra afrikanska flygplatser.

En stor del av vägarna på Zanzibar är grusvägar, som dock underhålls regelbundet för att göra dem okej för körning. Dock finns det ingen lokaltrafik som drivs av staten på Zanzibar, men det finns en del privatägda bussbolag och taxibolag på öarna.

Priserna som sätts av taxichaufförerna kan diskuteras, trots att de ibland satt så kallade “fasta priser” men busspriserna är inte prutbara.

flygresa-zanzibar

Det finns även en hamn på Zanzibar, som är relativt stor, men inte särskilt välutvecklad. Turister tar sig därför inte normalt till Zanzibar via båt (en bidragande anledning är även att båtarna som åker till Zanzibar ofta är relativt dåliga, flera dödsfall har t.ex. inträffat när turister tagit båtar hit), även om det förekommer att turister åker till de andra öarna via båtar, och det går en båt från Dar es Salaam till Zanzibars hamn. Istället är flyg Zanzibar det absolut smidigaste sättet att ta sig hit.

Boende på Zanzibar

Det finns inte mycket billigt boende för turister på Zanzibar, många av hotellen och hotellanläggningarna är lyxhotell. Dessutom finns det begränsat med övernattningsmöjligheter på ön, så det är alltid bäst att boka hotell i förväg, gärna redan när du bokar flyg till Zanzibar.

Zanzibar Citys Stone Town är den viktigaste sevärdheten på Zanzibar, men även Jozani-skogen är mycket trevlig att besöka. Här finns bland annat en ovanlig apsort, som inte längre finns någon annanstans, och som är utrotningshotad även på Zanzibar. I Jozani-skogen finns dock några av dessa apor kvar, och de poserar gärna för turister!

Den stora marknaden i Zanzibar City är också ett måste om du besöker Zanzibar. Marknaden är nämligen både stor och mycket intressant, även om man inte ska köpa något, och har kan du köpa färsk frukt och kryddor du inte ens visste fanns, till extremt bra priser. Dessutom är det ju just kryddor Zanzibar är känt för!

Stränderna på Zanzibar

Stränderna på Zanzibar tillhör de bästa i hela världen, med kritvit sand, kristallklart vatten, svajande palmer i massor och vackra snäckor. Det finns både undanskymda stränder, där du kan sitta under palmerna, samt stränder som passar bra för att bara pressa i solen och få en riktigt fin bränna. Oavsett vad ditt syfte med strandvistelsen är, är därför Zanzibar ett utmärkt val för en strandsemester!

Religion och seder Zanzibar

Zanzibar är huvudsakligen muslimskt, och trots att lokalbefolkningen är vana vid utlänningar, är det i regel bra att visa respekt mot deras religion, bland annat genom att dricka alkohol på ett diskret sätt, inte gå runt för lättklädd och att undvika att äta på offentliga platsen under den muslimska fastemånaden Ramadan.

Det lokala språket

De flesta på Zanzibar kan åtminstone lite engelska, så man bör klara sig ganska bra med engelska. Många som jobbar inom turistindustrin talar även italienska, då de flesta turister som kommer till Zanzibar är italienare.

Viktigt att känna till om Zanzibar

Du måste ha ett visum för att komma in i Tanzania, för att besöka Zanzibar, och du måste även vara vaccinerad mot gulsot och kunna bevisa detta med ett intyg för att släppas in på ön. Har du inte ett sådant intyg, kommer du att nekas inträde till Zanzibar, och avvisas redan på flygplatsen.

Kuriosa om Zanzibar

Zanzibar är förutom sina natursköna omgivningar och stränder även känt för att världens genom tiderna kortaste krig utspelades här. Zanzibar gav nämligen upp ett krig mot britterna efter bara 38 minuter.

Flygresor Zanzibar – Reseguide

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *