Svenska fotbollsspelare har genom tiderna funnits utspridda i stora delar av världen. När de har nått en viss nivå i de svenska klubbarna har internationella agenter och tränare plockat upp dem och gjort dem till superstjärnor. Detta kan kanske tyckas tråkigt för svensk fotboll, men för svenska fotbollsfans blir det en anledning att åka utomlands. Flera av klubbarna som de nuvarande landslagsspelarna spelar i är nämligen hemmahörande i trevliga badorter och sköna weekendstäder. 

Utvecklingen finns utomlands

I det nuvarande landslaget är det endast två spelare som spelar i svenska klubbar. Det är den 34-årige mittfältaren Sebastian Larsson, som spelar i AIK, och den jämnårige lagkaptenen Andreas ”Granen” Granqvist, som spelar i Helsingborgs IF. De övriga 22 spelarna spelar i europeiska ligor och i USA. I damlandslaget är det tvärtom och endast nio av de 24 spelarna spelar ute i Europa. Inom damfotboll anses Sverige däremot vara en stark liga nation. Under det senaste världsmästerskapet gjordes en sammanställning som visade att 32 av alla VM-spelare spelar i svenska klubbar till vardags. 

För herrarna är det annorlunda. För att en spelare ska utvecklas till en toppspelare måste han nästan ta klivet ut i Europa. De flesta spelare brukar lämna sin svenska klubb efter att de har fyllt 18 år, och kommer sedan tillbaka igen när de har passerat 30-strecket. Det har funnits svenska spelare i nästan varje land och genom åren har de gjort succé i ligor som Premier League, Serie A, Ligue Une och den holländska högsta ligan Eredivisie. Till vardags spelar de nuvarande landslagsspelarna i länder som Tyskland, Spanien och Storbritannien och de som vill åka och titta på en match har flera spännande platser att utforska utöver fotbollen. 

Allt startade i Manchester

Om någon säger Manchester svarar de flesta antingen City eller United. Staden Manchester i England är känd för sin fotboll, och för sin konkurrens med grannstaden Liverpool, men den är mycket mer än så. Manchester är, tyvärr, en bortglömd weekendstad som gömmer på både nytt och gammalt. Det är en av Englands största musikstäder och band som Oasis, Joy Division och The Smith startade här. Stadsdelen Northern Quarter är platsen för den som vill gå på klubbar och lyssna på musik. Den legendariska musikklubben Hacienda finns inte längre kvar, men det kan ändå vara roligt att gå förbi de gamla lokalerna och insupa historiens vingslag om att det var där som flera band fick sin början. I det här området finns även restauranger och barer och det går att lyssna på livespelningar nästan överallt. Manchester är samtidigt inte bara en musikstad. Det är en av Englands största industristäder och är du intresserad av historia ligger Museum of Science and Industry i området Castlefield. I samma område finns även ett romerskt fort, då stadens historia går långt tillbaka i tiden.  

Matälskaren kan välja bland restauranger som serverar indisk mat, tapas och fusion food. De bör också besöka någon av de kända pubarna. The New Oxford, som inte ligger särskilt långt ifrån Old Trafford, är en favorit hos både besökare och lokalbefolkningen. Där får alla uppleva den traditionella pubandan med frågesporter, steak and chips, ett stort ölsortiment och givetvis en himla massa fotbollssnack. 

Det går inte att undvika fotbollen när man besöker Manchester. För svenskar är United just nu mer intressant än City, eftersom landslagsmittbacken Victor Nilsson Lindelöf spelar där. Han förlängde nyligen sitt kontrakt i fem år fram till 2024, med en option för ytterligare ett år. Svensken uppges vara nöjd med förlängningen och säger att han känner sig som hemma i staden och i klubben. Däremot har klubben inte fått någon bra start. De ligger på en åttondeplats i Premier League och har hittills bara vunnit två matcher. Enligt 888 sports fotboll betting och odds är oddsen för att de slutar bland de topp 4 bästa just nu 3.00. Oddsen för att de vinner är 201.00.

Trendiga Leipzig och soliga San Sebastian

Fotbollsfans som hejar på RB Leipzig och vill se Emil Forsberg spela gör rätt i att stanna i den tyska staden i ett par dagar extra. Precis som Manchester är det en gammal industristad men ur den har det vuxit fram trendiga kaféer, museum, barer och konstgallerier. Längs Kolonnenstrasse finns flera gallerier där ni både kan titta på och köpa konst, och ni ska inte låta er luras av byggnadernas något dystra utseende. Det finns desto mer på insidan. Det är också en stad för de som gillar klassisk musik och Johann Sebastian Bach bodde och arbetade i staden i över 20 år. Det finns en känd staty av honom utanför St. Thomaskyrkan. RB Leipzigs hemmaarena Red Bull Arena ligger nära till hands mitt inne i staden och är den största arenan i forna Östtyskland. Emil Forsberg har kontrakt med klubben fram till 2022 och de leder just nu Bundesliga. 

Den som vill förena fotboll med sol och värme kan välja att resa till San Sebastian i norra Spanien. Nu för tiden har svenska fotbollsfans en bra anledning att åka till staden vid Biscayabukten eftersom Alexander Isak i somras började att spela i Real Sociedad. 20-åringen som har jämförts med Zlatan gjorde nyligen sitt första mål i La Liga och klubben ligger på sjätteplats i tabellen. Svensken har kallats för en gasell av spansk media och det finns stora förhoppningar på att han ska bli laget stora målskytt. Den som ändå är på plats i San Sebastian har mycket att utforska. Längs med staden ligger stranden La Concha, som flera gånger har utsetts till världens vackraste sandstrand. Bakom stranden väntar stadens centrum. Där finns det restauranger och barer som serverar den kända tapasrätten pintxos. Det finns också ett flertal restauranger som har tilldelats Michelinstjärnor. Staden är uppdelad i tre delar: den gamla staden, centrum och Gros, vilket är ett område för surfare och hipsters. Där hittar du livemusik och konstgallerier medan du i de andra delarna hittar mat, shopping och museum. 

Det är lätt hänt att fotbollssemestern inte handlar om mer än matcherna. Men det är värt att undersöka klubbarnas hemstäder lite närmare. Det finns ofta mycket att upptäcka och kanske hittar du en destination som du vill utforska närmare även när det är ligauppehåll. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *