Weekendresa till London

London är ett favoritresmål för väldigt många svenskar som årligen besöker den engelska huvudstaden. Det är också den plants som flest svenskar bosätter sig utanför Sverige med ca 80 000 svenskar.

London är en fantastisk stad som har enormt mycket att erbjuda, och det kan vara lite överväldigande att välja bland alla attraktioner som finns att tillgå när man har begränsat med tid. Men vi har gjort ett försök och handplockat några platser och attraktioner som nästan alla uppskattar.

Regents Park

Regents Park ligger i norra delen av centrala London, precis intill Baker Street. Parken har många trevliga aktiviteter att erbjuda. Där finns en liten sjö där man kan hyra en kanot och paddla runt och utforska små vikar, och stifta bekantskap med svanar och ovanliga ankor. Sjön är omgiven av vidsträckta öppna fält där folk har picknick, utövar sport eller promenerar i gräset. Mitt i parken ligger St Mary’s Garden, en idyllisk trädgård med vackra planteringar, vattenfall, kaféer m.m. Om man hör nått som liknar rytande lejon en bit bort sår hör man rätt. London Zoo ligger beläget precis i utkanten av Regents Park. Med lite tur så får man besök av någon av de vilda papegojorna som etablerat sig vilt i London, och håller till i parkerna. De sätter sig gärna på handen och äter äpple och annat gott. Precis som i Sverige är parker betydligt trevligare att besöka under sommaren, men en kylig höstpromenad är också trevligt. Under sommaren spenderar man gärna alla dygnets vakna timmar i Regents Park, men när mörkret börjar lägga sig så ber parkvakterna vänligt besökarna att avlägsna sig och återvända nästa dag. 

Fotboll

Befinner man sig i London så bör man ta chansen att besöka en fotbollsmatch när något av Londonlagen spelar på hemmaplan. I den förmögna stadsdelen Chelsea, spelar fotbollslaget Chelsea F.C. sina hemmamatcher på Stanford Bridge. Fotbollsmatcher i England har en fantastisk atmosfär och det är en upplevelse att gå på fotboll även för den som inte är så intresserad. Hela upplevelsen att befinna sig i en kokande fotbollsarena är värd entrépengen. – Som visserligen kan kosta skjortan, beroende på motståndet. Biljetten kostar ca 50£, men kostar betydligt mer om det är en match av större dignitet.  

Fotboll på pub

Om man vill uppleva engelsk fotbollskultur utanför arenan kan man besöka någon lokal pub. Där sitter entusiaster bänkade med en stor stark (en i taget) när det är dags för avspark. Pubbesökarna följer matchen med spänning, samtidigt som de ideligen tittar ner på mobilen. De ser ut att ha satsat en slant på Chelsea, eller möjligen jämför betting bonusar och guider. Lagom förfriskade fotbollsfans bjuder på engelsk pubkultur när den är som bäst, och det är en varm och välkomnande atmosfär.

Soho 

Soho ligger väldigt centralt i Zon 1 och innefattar flera välkända platser som säkert klingar bekant även om man aldrig besökt London tidigare: Soho har många små gator som korsar varandra och är hem för väldigt mycket trendiga butiker och kaféer. Covent Garden ligger på ett litet torg och är en av de mysigaste platserna i London. Idylliskt att sätta sig vid ett kafé och vila benen och äta en god glass, medan man ser på konster från någon av alla gatuartister. Området runt Oxford street är Londons trendigaste shoppingdistrikt, där många kända märken har sitt högkvarter. Leicester Square är ett stort torg som vibrerar intensivt 24 timmar om dygnet av livligt stadsliv. Här finns restauranger, biografer, casinon, nattklubbar osv.

Flyg och tåg

Det är väldigt lätt att ta sig till London från Sverige med direktförbindelse från flera flygplatser runt om i landet. Flygbolaget Ryanair erbjuder ibland returbiljett till London för endast ett par hundralappar. I dagsläget går det att flyga med Ryanair till London från följande destinationer: Göteborg, Västerås och Nyköping/Stockholm. Eller så kan man kanske hitta ett prisvärt sista minuten flyg

Tåget till centrala London från flygplatsen är ibland dyrare än flygresan. En returbiljett med tåg till Liverpool Street kostar ca 20£, och tar ca 45 minuter. Det finns också möjlighet att ta buss från flygplatsen. Det är lite billigare men tar över 2 timmar att anlända till centrala London, däremot får man se mycket av London från bussfönstret beroende vilken väg bussen väljer att åka. 

Lämna en kommentar