Flygplansmyter bekräftas och bortblåses

I denna artikel skall vi visa på några kända och ökända myter som råder om flygresor. Vi kastar oss in bland alla myter direkt.

MYT: Det finns chans att du sugs fast i toastolen på flygplanet. Detta är alltså inte sant. Det är mycket svårt att fastna i toastolen på flygplanet. Alternativet är om in rumpa skulle ha exakt samma storlek som hålet på toastolen. Då finns det risk att du fastnar om du skulle sitta kvar på toan när du spolar.

MYT: Alkoholen tar bättre på höga höjder. Den här myten är just det – en myt. Många tester har utförts inom detta ämne och det finns ingen påverkan på berusningsgraden av varken tryck i planet eller på grund av höjden. Det är alltså inte höjden i sig som gör folk mer berusade på plan än på mark – det är mängden intagen alkohol som påverkar.

flygplansmyter

MYT: Bakterier flödar i luften i kabinen. Under fågelinfluensan-tider dök denna löjliga myt upp. Knut Morten Johansen, informationschef på SAS, förklarar att luften först går in i planets motor. Sedan värms luften upp till 200°C innan den återigen kyls ner. Därefter går luften in i flygplanskabinen. Detta är någonting som pågår under hela flygningen och det är dels det som orsakar bruset på planet.

MYT: På planet måste alla elektroniska produkter vara avstängda. Det här är mestadels en myt men det ligger en sanning i det. Nu börjar flygbolagen släppa på de stränga reglerna om avstängda telefoner under flygningen. Mobilerna kan vara igång, på Flygplansläge, under hela flygningen. Dock ser flygbolagen till att inte ta onödiga risker. All elektronik testas noga innan den godkänns att använda. På vissa av SAS plan får man bland annat både ringa och smsa på planet. Denna myt är alltså på väg att försvinna – de moderna flygplanen har inga problem att hantera modern elektronik.

MYT: Det nedfällbara bordet framför dig är fullt av bakterier. Denna myt är bekräftad och sann, det finns mängder av bakterier på borden framför dig. Här finns också bakterien Methicillin-resistant Staphylococcus Aureus (MRSA) som faktisk kan göra så att du blir sjuk. Kabinen städas efter varje flygning och desinficeras varje kväll men trots det finns det mängder av obehagliga bakterier på det utfällbara bordet.

MYT: Planet störtar om blixten slår ner. Idag konstrueras flygplanen så att de klarar av att blixten slår ner i det. Planet störtar alltså inte och detta förblir en myt.

Flygplansmyter – Sanna eller falska?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *