Flyga med barn på semester

Ska man flyga med barn gäller det att planera lite extra i förväg, det är helt klart mer att tänka på än om man reser själv. Men man ska absolut inte avstå från resor bara för att man har barn, tvärtom så ska man försöka få uppleva så mycket som möjligt ihop med sina barn. Man får bara tänka om lite som sagt.

Börja resan en normal tid på dygnet. Ni ska kanske inte boka en flygresa på morgonen, då det blir svårt att hinna med alla morgonrutiner utan att jäkta. Åk senare på dagen när alla är pigga och utvilade. Det blir trevligast för alla. Kolla och jämför flygavgångar på t ex Travelstore, Budjet, Travelpartner, Flygpoolen och Flygvaruhuset. De har bra sökverktyg för just detta.

Kolla byte innan avfärd

Ska ni byta plan under resans gång så kolla noga hur länge ni behöver vänta. Är resan väldigt lång eller att anslutningsflyget går nästa dag, är det skönast att ta in på hotell under natten, och detta bokar ni i så fall samtidigt som resan. Går flyget samma dag, så är det bra om ni hinner äta lite och springa av er lite energi innan ni åker igen, 2-3 timmar är lagom för sådant.

Låt barnen vara med och planera resan. Bara planeringen i sig kan vara ett äventyr för barn. De kan vara med och titta på bilder och önska lite olika aktiviteter att göra. De tycker det är riktigt spännande att packa sin resväska( med lite granskning av en vuxen
såklart, annars blir det kanske bara leksaker).

barn-flygplan

Sysselsättning under själva flygningen

Ta med saker barnen kan sysselsätta sig med under flygresan. Vad tycker ditt barn om? Ta med lite olika pyssel. Kanske de tycker om att trä halsband. Lite färgpennor och en målarbok. Piprensare i olika färger att göra roliga figurer av. En bärbar dator kan roa i
flera timmar. Där kan barnen se en spännande film eller spela en massa roliga spel. Ta även med hörlurar. Det kan ju finnas medresenärer som inte vill lyssna på barnfilm i flera timmar.

Ta med en skön kudde som barnet kan luta sig mot. Det kan ju faktiskt hända att barnet vill sova en stund och då är en egen kudde gosigt att ha. Och har du barnet i knäet kan det vara bekvämt för dig att ha kudden under armen. Det finns särskilda resekuddar
att köpa men det går självklart att ha med egen kudde.

Det är enklare att resa med ett spädbarn än ett större barn. Spädbarnen sover mer och behöver inte roas lika mycket. Ibland räcker det med att de får möjlighet att bara se vad som händer runt omkring dem.

Har ditt barn de vaccinationer han/hon behöver för det land ni ska besöka? Fråga en läkare om råd och tips.

Olika regler för småbarn vid flygningar

Är ditt barn väldigt litet, rekommenderar vi att ni frågar flygbolaget vilken gräns dom har på hur små barn som får flyga med. Flygbolagen kan ha olika regler om detta. Läkare tycker att barn under 1 månad inte ska flyga överhuvudtaget. De har väldigt känsliga hörselgångar och de kan därför få obehag av trycket vid start och landning.

Du kan ta med en egen bilbarnstol till spädbarnet att fästa i flygstolen. Du måste då såklart betala för sätet, men slipper då ha barnet i knäet hela resan. Kolla med alla flygbolag under resans gång att de godkänner barnstolen. Nackdelen är att du får mer att bära. Alternativet är bärsele, då har du händerna fria och du har hela tiden koll på barnet. Du kan ju dessutom ha bärselen på planet.

Vad tar man med sig?

Ta med tillräckligt med blöjor och ombyten. Ta hellre med för mycket, man vet aldrig vad som händer. Om du inte har en skötväska där det ofta är en “inbyggd” liten bädd, ska du absolut ta med ett underlag, som barnet kan ligga på. Personligen skulle jag aldrig lägga mitt barn på ett offentligt skötbord.

Ta med en varm extratröja då det kan bli kallt och dragigt på flygplatser och även på planet. Ta på en mössa på spädbarnet.

Ta bara det viktigaste i handbagaget. Gå igenom en extra gång och se om du verkligen behöver allt. Det du klarar dig utan på själva flygresan, kan du lägga i stora resväskan.

flygresa-med-barn

Det kan vara skönt och praktiskt med en paraplyvagn som kan fällas ihop. Barnet sitter bekvämt i den, i oftast de långa flygplatserna. När du går på planet lämnar du ifrån dig vagnen och får ett kvitto. När du kommer fram kvitterar du enkelt ut vagnen igen.

Ta med “bra att ha medicin”. Näsdroppar är ett måste. Barn kan ofta få ont i öronen vid flygningar, och då lättar det med näsdroppar. Dropparna hjälper även om barnet får ont i bihålorna pga trycket. Alvedon är också ett måste. Barn kan när som helst få feber och då är det bra med Alvedon hemifrån.

Tryckutjämna under start och landning

Låt barnet äta både under start och landning. Tryckutjämningen blir bättre när man tuggar och sväljer. Tuggummi är alltid bra att ha med.

Försök att få platser nära gången. Det är bäst för alla, både för dig själv och andra passagerare, om du slipper kliva över dem varje gång du ska på toa eller jaga barn.

Ta med mellanmål. Russin, kakor, frukt, äppelklyftor doppade i kanel är riktigt gott, smörgåsar och andra enkla mellanmål är bra att ha när barnen behöver något i magen. Har du spädbarn och är mamma är det enkelt, ha på dig amningskläder för att göra det smidigt. En tunn sjal eller filt att skyla er med medan du ammar är alltid bra att ha.

Ha en plan B för nödsituationer

Ta med tvättservetter för att fräscha upp både dina och barnets händer. Man har inte alltid tillgång till tvättanordningar. Smittorisken är såklart större när man är ute och reser och träffar mycket folk. Handsprit på flaska kan du lämna hemma, den beslagtas annars i säkerhetskontrollen. Inga vätskor tillåts på flygplan.

Tänk ut en nödplan att ta till om ditt barn får ett utbrott. Ta med saker att sysselsätta barnet med, läs en saga, köp en ny leksak att överraska med eller kanske gå på upptäcktsfärd i gången. Om ingenting skulle hjälpa och barnet fortsätter sprida skräck, finns nog inget annat att göra än att be de andra resenärerna tusen gånger om ursäkt och hoppas att barnet snart somnar av ren utmattning.

Gåsele i flygplanet

Håll koll på barnet genom att binda fast det. Ja det är faktiskt inte så hemskt som det låter. En gå-sele är bra att ha när det är mycket folk i rörelse och man har mycket att hålla reda på. Det är lätt hänt att ett barn springer iväg och försvinner och det kan ta bara några sekunder. Det skulle vara en större skräckupplevelse än något annat, och allrahelst om man befinner sig långt
hemifrån. Jag tycker absolut att gå-selen är en bra uppfinning.

Tänk på att det kan hända mycket på en flygplats. Det kan vara köer till säkerhetskontroller och långt till nästa gate. Det är stort, intressant och mycket nytt att titta på, som barnen säkert stannar vid och vill se mer av. Kom därför i god tid för att vara på den säkra sidan.

barn-pa-flygplatsen

Barn på flygplatsen

Under tiden ni väntar på flygplatsen kan det vara bra att ha sittplatser nära toaletter och matställen. Det kanske finns fler barnfamiljer med barn i nära ålder med ert/era barn. Har man tur hittar de kanske varandra och kan roa sig en stund. Och vem vet, de kan bli vänner för livet. Som sagt, man vet aldrig vad som kan hända på en flygplats.

Det finns vissa flygbolag som inte håller vad de lovar, då främst när det gäller servicen för föräldrar med spädbarn. Vill man t ex ha en s k resevagga måste man ringa flygbolaget och boka en sådan. Det är inte heller alla bolag som har bälten till spädbarn som sitter i knäet på en vuxen. Detta skiljer sig mellan olika bolag, ring därför alltid i förväg och kolla vad som gäller.

Gör resan till en oförglömlig resa för dig och ditt barn. Upptäck saker tillsammans som ni sedan kan skratta och berätta om. Gör minnen för livet.

Flygresor med barn – Flyg med barn

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *