Billiga flygresor till Bombay Indien

Ända sedan Suezkanalen öppnades år 1869, har Bombay, eller Mumbai som staden officiellt heter, varit inkörsporten nummer ett till Indien. Resenärer som spenderar tid här tenderar att se denna tid som en passagerit som ska överlevas mer än en vistelse att avnjuta. Men som motor för den indiska industrin, handeln och företag, och som källa till Indiens mest förföriska mediabilder, kan denna huvudstad vara en övertygande plats att döda tid på.

Allt beror på hur väl du hanterar det heta klimatet, fukten, trassligheter i vardagen, bilavgaser, obevekliga folkmassor och skrämmande fattigdom i denna indiska stad som också är den mest dynamiska och västinfluerade av dem alla.

Allmänt om Bombay

De första intrycken av Bombay domineras av det av stadens kroniska brist på utrymme. Bombay ligger inklämd på en smal landtunga som löper från den träskdominerande kusten i Arabiska havet. Trots det har staden alltsedan den ”upptäcktes” av portugiserna, förvandlats från en ursprunglig liten fiskeby till en världsmetropol med över 16 miljoner människor.

flygresor-bombay-indien-reseguide

När du sveps iväg på de breda boulevarderna med ändlösa strömmar av pendlare, eller blir knuffad av kulier och vagnsdragare i någon av alla de myllrande basarerna så kommer du att konstant ha en känsla av att Mumbai håller på att spricka i sina sömmar.

Rötterna till befolkningsproblemet och den åtföljande fattidgomen ligger paradoxalt nog i stadens ändlösa förmåga att skapa välstånd. Bombay står ensamt för 40 % av hela Indiens BNP, hamnen hanterar hälften av hela landets utrikeshandel och stadens filminudstri är den största i världen. Symbolerna för välstånd syns överallt: från de extrema kontorsfastigheterna grupperade på Nariman Pint, Marhashtrans motsvarighet till Manhattan, till de dyrt uppklädda tonåringar som visar upp sig på Colabas trendigaste nattklubbar.

Bombay numera Mumbai

År 1996 bytte Bombay namn till Mumbai, som ett led i en politik som inletts av ultrahögern i Shiv Sena-området. Syftet är att byta namn på alla platser, vägar och funktioner som kan relateras till den forne ledaren Raj. Mumbai är på språket marathi titeln på den lokala gudinnan, den munlösa ”Maha-ampa-aiee”, som också förkortas Mumba. Gudinnan anses ha påbörjat sitt gudaliv som en anspråkslös lokal jordgudinna.

Baksidan av Mumbais framgångar är stadens mycket omskrivna fattigdom. Varje dag flödar det in hundratals ekonomiska flyktingar från inlandet och Maharashtran. Vissa finner jobb och en säker plats att bo på. Många fler, cirka en tredjedel av den totala befolkningen, fastnar på de redan överfulla gatorna, eller mitt i det elände som finns i stadens, och Asiens, största slumområden. De reduceras snabbt till att bli sopletare och tigger från bilar vid trafikljus.

Men även om det definitivt skulle vara missvisande att tona ner dessa problem, är Mumbai långt ifrån den pärs visa resenärer gör staden till. När du väl kommit över problemet med att hitta någonstans att bo, kan du börja njuta av stadens frenetiska tempo och kosmopolitiska känsla.

Flygresor Bombay Indien Reseguide

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *