Billiga flygresor till Budapest

Den gränsöverskridande staden Budapest är belägen vid den ytterst romantiska floden Donau som delar staden i dess två delar Buda och Pest. Med Budabergen i väster början av den stora slättens vidder i öster, är Budapest kanske den vackraste staden i hela Centraleuropa. Och det mänskliga arvet är lika märkligt och mäktigt som dess natur och unika arkitektur.

Magisk arkitektur

Arkitektoniskt är Budapest en pärla, med tillräckligt med barock, neoklassiska byggnader, eklektisk arkitektur och art nouveau (separatistiska) byggnader för att tillfredsställa både arkitekturintresserade och de som bara tycker om vackra saker och platser i allmänhet. Med parker fullmatade med sevärdheter, museer fyllda med skatter så finns det mycket att se och göra, prova att ta en guidad segeltur upp och ner för den natursköna floden Donau, den ungerska huvudstaden är en fröjd för alla sinnen både dag och natt.

flygresor-budapest-reseguide

Mat och vin är utmärkta, billiga och finns i överflöd och nattlivet är hett. Ja, på senare år, har Budapest tagit på sig rollen som regionens partystad, särskilt under de varmare månaderna när nöjesområden utomhus, som kallas kertek (bokstavligen “trädgårdar”), lockar med musik, fest, mat och dryck dygnet runt. Så flyg till Budapest i år och upplev Centraleuropas egentliga huvudstad.

Budapest har naturligtvis sina ärr, med organiserad brottslighet, miljöförstöring, internationella snabbmatställen i varje hörn och själlös graffiti som täcker mycket av den en gång så vackra arkitekturen.

Budapest har ett rykte som livsmedlens huvudstad i världen, men det är inget nytt för den som nu tror det. Sedan mitten av 1800-talet och märkligt nog till en viss grad även under den kommunistiska diktaturens kyliga dagar har kokkonsten florerat och utvecklats i Budapest. Under den berusande tiden efter ikraftträdandet av den dubbla monarkin 1867 och ända fram till andra världskriget, blev mat en passion hos många av de mer välbeställda Budapestarna, många författare och poeter är ytterligt generösa i sitt beröm av den.

Gyllene ålder

Detta var den “gyllene ålder” då den berömda kocken Karoly Gundel och konditorn József Dobos drev sina ställen till välstånd och sin kokkonst till perfektion. Zigenska violinister som Rigo Jancsi och Gyula Benczi, champagnen flödade, ingenting var för extravagant. Efter andra världskriget berodde Budapest fortfarande starka gastronomiska rykte främst på att allt som erbjöds i de andra huvudstäderna i regionen var av undermålig kvalité.

Maten var här, som en observatör noterade “en ljuspunkt i ett kulinarisk svart hål” som Centraleuropa annars utgjorde. Så småningom tog flesta av de bästa kockarna, inklusive en viss och någorlunda berömd Gundel, de säkra föra det osäkra och lämnade landet under 1950-talet då restauranger sattes under statlig kontroll.

Sedan Berlinmurens fall och Ungerns befrielse har matkulturen i Budapest åter börjat spira och återta mycket av de positioner inom området staden hade före andra världskrigets utbrott.

Flygresor Budapest Reseguide

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *