Billiga flygresor till Bukarest

Bukarest är Rumäniens huvudstad och ett resmål som är ganska okänt för de flesta svenskar. I samband med att semesterresor till Östeuropa ökat i populäritet, bland annat i grannländer som Ungern och Bulgarien, börjar dock även allt fler få upp ögonen för Rumänien och flygresor till Bukarest. Försäljningen av flygbiljetter till Bukarest har därför ökat kraftigt under de senaste åren, och även allt fler direktflyg till Bukarest från olika europeiska orter flygs numera.

Allmänt om Bukarest

Bukarest är inte bara Rumäniens huvudstad, det är dessutom den största staden i landet, och ett viktigt industriellt och finansiellt nav i regionen. Staden har över 2 miljoner invånare i sig, och över 2,5 miljon i hela storstadsområdet, vilket gör staden till en av de största städerna i hela sydöstra Europa.

Staden i sig är en intressant blandning av gammalt och nytt, moderna stålbyggnader blandas med gamla kyrkor och så vidare. En del tycker detta är charmigt och unikt, medan det retar andra. Bukarest har under de senaste åren moderniserats mycket och byggts ut på olika sätt för att göra staden mer modern och tilltalande. Detta är dock ett arbete som fortfarande pågår och som inte är klart än. Stora delar av moderniseringen har bekostats av EU.

Bukarests historia

Bukarest omnämns för första gången år 1459, men man har hittat betydligt äldre bevis på mänsklig bosättning där. Bland annat tros området där staden ligger ha varit en del av det första bulgariska kungariket. År 1459 omnämns dock staden för första gången eftersom det var en av de platser där Vlad III Dracula bodde. Även efter detta tros en rad lokala kungligheter ha bott i staden.

Staden togs dock över av ottomanerna så småningom, och under en lång tid stred lokalbefolkningen mot ottomanerna, och i slutet på 1500-talet förstördes staden nästan helt av ottomanska trupper. Efter detta styrdes staden återigen av rumänska kungligheter, men attackerades flera gånger av bland annat det Habsburgska riket, Ryssland, Nazi-Tyskland och ottomanerna igen.

flygresor-bukarest-reseguide

År 1947 gjordes landet till en kommunistisk republik, efter andra världskriget, som drabbade staden svårt, och även 1977 drabbades staden av en stor jordbävning, som förstörde stora delar av staden.

Den rumänska revolutionen började år 1989, och efter detta började staden moderniseras och utvecklas på ett annat sätt än under kommunisttiden.

Flygresor till Bukarest

Det går många direktflyg till Bukarest från olika delar av Europa, främst från andra europeiska huvudstäder, dock kan direktflyg till Bukarest vara svårare att hitta från andra kontinenter. Då kan man givetvis ändå boka flyg till Bukarest genom att mellanlanda i en annan europeisk stad.

De flesta flyg till Bukarest landar på Henri Coandă International Airport, som ligger i Otopeni, 18 km norr om centrala Bukarest.

Lågprisflygbolag som BlueAir, WizzAir och Germanwings flyger dessutom till den mindre flygplatsen Aurel Vlaicu International Airport, som ligger i Băneasa, enbart 4-6 km från stadens centrum.

Från Henri Coandă Airport går det tåg, bussar och taxi bilar till centrum. Dock går inte tågen och bussarna på natten. Även till Aurel Vlaicu går det bussar och taxi bilar, och flygplatsen ligger dessutom närmare stadens centrum, så det är mycket smidigt att ta sig även dit.

Om man inte vill flyga till Bukarest går det även att ta sig in via buss, från t.ex. Turkiet, Grekland och Bulgarien. Från Bukarest går det sedan även bussar till andra delar av Rumänien om man inte vill stanna i just Bukarest under hela semester. Många väljer även att resa till Tjeckien, flyg Prag. Det finns dessutom goda tågförbindelser till bland annat Belgrad, Budapest, Sofia, Wien, Venedig, Kiev, Istanbul och Moskva från Bukarest, men var förberedd på att alla tåg inte är särskilt fina eller bekväma. Dock håller de flesta långdistanstågen god kvalitet.

Att ta sig runt i Bukarest

Bukarest har mycket bra system för lokaltrafik, dock kan systemet emellanåt vara något förvirrande och färdmedlen fullsatta. De mest populära färdmedlen i Bukarest är: Tunnelbanan, som har totalt 4 linjer, men förvånansvärt få hållplatser. Funkar dock väldigt bra i praktiken.

Bussarna, som dock ofta är ganska gamla och det kan även vara svårt att veta exakt vilken buss man ska ta.

Spårvagnarna, som också fungerar väldigt bra, och är lättare att hålla ordning på. Många väljer även att hyra bil under sin tid i staden, om de inte vill använda sig av kollektivtrafiken. Hyrbilar är billiga, och vill du inte ha en helt egen bil kan du även ta taxi, som också är lätt att få tag på.

Sevärdheter i Bukarest

Precis som i de flesta huvudstäder finns det även i Bukarest en hel del att se. Några av de mest kända sevärdheterna i staden är bland annat:

Parlament Palatset, som är världens näst största hus efter Pentagon. Palatset byggdes år 1984 av den forne diktatorn Nicolae Ceauşescu, och har 12 våningar och 3100 rum. En hel niondel av Bukarests yta förstördes i samband med bygget för att palatset skulle få plats.

Den äldsta delen av Bukarest är egentligen inte särskilt gammal, då Nicolae Ceauşescu förstörde det mesta av den gamla staden. En liten del lämnade han dock kvar, och där ligger idag de äldsta byggnaderna i Bukarest, bland annat flera 1800-tals byggnader, gamla medeltidsruiner med mera.

Bymuseet, ett friluftsmuseum som skapades år 1934, med över 300 traditionella rumänska byggnader, samt möbler och andra föremål som samlats ihop från byar runt om i landet. Som Skansen, fast i Rumänien, helt enkelt.

Curtea Veche, den gamla hovrätten, är ett museum som ligger på samma plats som en gammal hovbyggnad, vars äldsta delar är från 1500-talet.

I Cotroceni palatsmuseet finns det en samling föremål som tidigare tillhörde den rumänska kungafamiljen. Idag bor även rumänska presidenter här.

Bukarest stadsmuseum, ligger i Şuţu-palatset från 1834. Beskriver Bukarests historia på ett mycket intressant sätt.

Det finns även flera fina kyrkor i Bukarest, bland annat:

Stavropoleos kyrkan, från 1700-talet, med många fina takmålningar och statyer.
Colţea kyrkan, som byggdes 1702.
Sfântu Gheorghe Nou, också från 1700-talet. Här ligger bland annat prinsarna Constantin Brâncoveanu och Ion Mavrocordat begravda.

Bra att veta

Det officiella språket i Rumänien, och därmed även i Bukarest är rumänska, ett latinskt språk med vissa slaviska inslag. De flesta ungdomar talar hyfsat bra engelska, men äldre personer kan ha svårare med språket.

Flygresor till Bukarest Reseguide

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *