Billiga flygresor till Islamabad

Pakistans huvudstad Islamabad är inget traditionellt semestermål för oss svenskar, men idag behöver allt fler resa dit av olika anledningar. De vanligaste anledningarna är jobb samt besök hos släkt eller vänner. Om du är en av de många svenskar som behöver boka flygbiljetter till Islamabad av någon anledning, kommer här en guide till denna stad och annat som är bra att veta om den, så att dina flygresor till Islamabad blir så bra som möjligt.

Allmänt om Islamabad

Islamabad är Pakistans huvustad, och har varit detta sedan år 1963. Staden är för en huvudstad ganska lugn, och består främst av olika regeringsbyggnader, olika statstjänstemäns hem samt internationella organisationers kontor. Från början var i princip alla som bodde i Islamabad statsanställda eller deras familjer, men så småningom började även andra flytta in i staden, vilket har gjort att den idag är betydligt mer blandad.

flygresor-islamabad-pakistan-reseguide

Därför finns det även betydligt fler restauranger och hotell och andra bekvämligheter för turister i staden idag, och flera internationellt kända matkedjor har också öppnat restauranger här. Även öppettider för t.ex. butiker och andra shoppingmöjligheter har förbättrats radikalt från tidigare, men framför allt på vintrarna är Islamabad fortfarande en ganska ”död” stad nattetid.

Flygresor till Islamabad

Den internationella flygplatsen i Islamabad heter Benazir Bhutto International Airport, och det går direktflyg till Islamabad från en rad destinationer världen över, som från london, Dubai, flera asiatiska städer och så vidare.

Det smidigaste sättet att ta sig från flygplatsen till centrala Islamabad är att ta en taxi.

Det går dock även bussar till både Islamabad och andra städer som Lahore, Karachi och Lahore från flygplatsen, om du föredrar det.

Sevärdheter i Islamabad

Om du befinner dig i Islamabad får du inte missa att ta en titt på några av de sevärdheter som finns i staden och det närliggande området. Några sådana sevärdheter är bland annat:

Lok Virsa museet, där du kan se oerhörda mängder arkitektur, konst, textiler och andra kulturella föremål, inte bara från Pakistan och Islamabad, utan även från Iran, central-Asien samt Kina, för att nämna några andra länder. Här finns även ett stor bibliotek med massvis av verk som har anknytning till Pakistan.

Museum Pakistan

Pakistans nationalkonstmuseum är ett mycket modernt konstmuseum som liknar de bästa konstmuseerna i Europa. Museet öppnades år 2007 och har över 450 olika konstverk, alla av mycket hög kvalitet, och samlingen består av så väl klassisk som modern konst.

Utöver konstmuseet finns det även flera privatägda konstgallerier, för den som verkligen är konstintresserad, så som Rohtas Gallery, Jhoraka Art Gallery och Nomad Gallery.

Daman-e-Koh, en fantastisk utsiktsplats där du kan se hela staden uppifrån. Här finns även en hel del blommor och andra växter, som gör platsen ännu vackrare. Blir du hungrig när du tagit dig upp finns det även flera bra restauranger här uppe.

Den japanska parken, som är en park för barn som ligger nära Islamabads djurpark, som också är värd ett besök med sina över 300 olika djurarter.

Faisal Masjid, som är Islamabads mest synliga landmärke och en väldigt stor moske, som Pakistan fick i present av Saudi Arabiens kung Faisal. Det är en oerhört vacker byggnad, som är väl värd ett besök, trots att den inte ligger i centrala Islamabad. Tänk dock på att både klä dig ordentligt och bete dig respektfullt, då detta i huvudsak är en religiös plats och inte ett turistmål om du bestämmer dig för att besöka Faisal Masjid.

Byn Saidpur var tidigare en mycket lugn och fridfull liten by som inte gjorde så mycket väsen av sig, men på senare år har allt fler Islamabad-bor börjat resa till byn för att vila upp sig lite efter storstadspulsen. Byn ligger på en mycket vacker plats och har mycket fina hus. Så vill du uppleva något lite annorlunda under dina flygresor till Islamabad är Saidpur ett bra val.

Islamabads historia

Platsen där dagens Islamabad ligger tros vara en av de längst bebodda områdena i hela Asien. Man har nämligen hittat tecken på mänskligt liv i trakterna som går så långt tillbaka i tiden som över 100 000 år.

Många kända och stora erövrare har dragit fram i trakterna genom tiderna, så som Djingis Khan och Alexander den Store, eftersom dagens Islamabad ligger på vägen till Indien, dit många ville. År 1849 blev dock området brittiskt, något det skulle förbli fram till 1947, då Pakistan blev en självständig stat. Karachi gjordes då till landets huvudstad, inte Islamabad. Så småningom insåg man dock att det vore bättre med en mer centralt huvudstad, som hela landet lättare kunde ha tillgång till. År 1958 började man därför undersöka var den bästa platsen att förlägga en ny huvudstad skulle kunna vara, både geografiskt, sett till klimatet och många andra faktorer.

Så småningom kom man fram till att Islamabads nuvarande läge skulle vara bäst, och den grekiska arkitektfirman Doxiadis anlitades för att rita staden. I samband med detta flyttades också huvudstaden tillfälligt till Rawalpindi istället för Karachi, och år 1967 blev Islamabad slutligen huvudstaden i landet.

I modern tid har Islamabad flera gånger drabbats av allvarliga terrordåd och år 2005 drabbades området även av en allvarlig jordbävning. Säkerhetsläget i Islamabad är än idag osäkert och kan förändras från dag till dag.

Flygresor Islamabad Reseguide

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *