Billiga flygresor till Gambia

Gambia är ett litet afrikanskt land, som verkligen kan räknas till en av Afrikas pärlor, då landet både är underbart vackert, har en intressant historia samt en otroligt gästvänlig och trevlig befolkning. Allt fler som lockas av Afrika, börjar därför numera resa till Gambia istället för andra länder som tidigare var större turistmagneter, som Kenya och Sydafrika. Försäljningen av både paketresor och flygbiljetter till Gambia har därför ökat kraftigt på senare år.

Om du också lockas av att ordna med flygresor till Gambia bör du veta att detta inte behöver vara särskilt svårt, många stora flygbolag ordnar nämligen med regelbundna flyg till Gambia numera.

flygresor-gambia-reseguide

Allmänt om Gambia

Gambia ligger i Västafrika och är det minsta afrikanska landet idag. Det har en Atlant-kust, och omringas helt av grannlandet Senegal. Gambias yta är ca. 10´500 km² och landet har en befolkning på närmare två miljoner.

Huvudstaden heter Banjul, och utöver detta är Gambia indelat i fem regioner:

Lower River (Mansa Konko)
Central River (Janjanbureh)
North Bank (Kerewan)
Upper River (Basse)
Western (Brikama)
Dessa regioner är även indelade i ytterligare 48 distrikt.

Gambias historia

Gambia tillhörde länge Storbritannien, men blev självständigt år 1965, och under åren 1982-1989 var landet en del av Senegambia, en sammanslagning av Gambia och grannlandet Senegal. Idag är dock landet självständigt igen.

Gambia var länge en mycket viktig handelsplats för både araber och afrikaner, då det ligger i närheten av de handelsleder som man färdats på vid handel i Afrika under hundratals år.

Portugiserna kom till Gambia i mitten på 1400-talet och gjorde Gambia till en portugisisk koloni. År 1588 sålde man dock exklusiva handelsrättigheter till England, vilket blev en början på den brittiska dominansen i området.

Landet blev även en viktig del i slavhandeln som engelsmännen ägnader sig åt under denna tid. Man tror att totalt 3 miljoner slavar skeppats härifrån av europeer, men utöver detta har slavhandel även skett av araber.

De flesta slavarna skickades till Europa, Västindien och Nordamerika, framför allt under 1700-talet, men år 1807 gjordes slaveri olagligt i hela det brittiska imperiet, vilket satte stop för detta.

Flygresor till Gambia

Eftersom flygresor till Gambia ökat så enormt i populäritet de senaste åren, finns det en del charterresor man kan boka för att ta sig hit. Det innebär också att det har blivit lättare att få tag på både prisvärda flyg till Gambia samt boende på plats.

Som svensk behöver man inget visum om man ska stanna i Gambia i mindre än 90 dagar i sträck.

Det går många direktflyg till Gambia från olika destinationer runt om i världen, så som Barcelona, Dakar, Madrid, Amsterdam, London, Manchester och Bryssel, för att bara nämna några exempel, om man inte vill boka en charterresa.

Det går även att ta sig in till Gambia landvägen, via bil eller buss, men det är oftast inte en särskilt trevlig upplevelse, då vägarna, framför allt från Senegal är väldigt dåliga. Därför är alltid flyg till Gambia och direktflyg till Gambia att föredra om du bara har den möjligheten.

Att ta sig till Gambia via båt är inget som rekommenderas, då båtarna ofta är i dåligt skick i denna del av världen, samt mycket dyra.

Det finns bara en flygplats i Gambia, som heter Banjul International Airport, och ligger i Yundum, 23 km från huvudstaden Banjul. Alla flyg till Gambia går därför hit.

Sevärdheter och saker du kan göra i Gambia

Abukos naturreservat, som är ganska litet, men trots den lilla storleken är det ett alldeles utmärkt ställe att bekanta sig med det afrikanska djurlivet i. Här finns bland annat mer än 300 olika fågelsorter, apor, krokodiler och mycket mer.

James Island, som ingår i en så kallad Roots tour, som baseras på Alex Haleys omtalade bok och film Roots. Här kan du besöka en gammal slavhandelsstation. Detta är dock en riktig turistfälla, så förvänta dig inte att få vara ensam här, då lokalbefolkningen ofta kommer hit och tigger och säljer saker, så det kan gå mycket livat till här emellanåt. Dock känns detta nästan som ett måste när man besöker Gambia, då det är en av de mest kända platserna i landet, och en viktig symbol för landets delvis tragiska historia.

Kachikallys krokodoilpool, är du kan se och till och med klappa krokodiler om du vågar det!

Sanyang Beach, sin är en av de vackraste stränderna i hela Gambia.

Du kan även resa till Senegal från Gambia för att uppleva ytterligare ett afrikanskt land, om du vill det.

Shopping i Gambia

En sak som är mycket trevlig i Gambia är att det är mycket billigt här, samt att det är relativt lätt att fynda äkta, afrikanskt hantverk och andra afrikanska produkter här. Missa framför allt inte de lokala marknaderna, som är mycket intressanta att besöka, och som också har de bästa priserna!

Även skräddare är mycket billiga i Gambia, och likaså tyger, så att skaffa skräddarsydda kläder är mycket lätt och snabbt gjort, samt billigt här.

Bra att veta

Kriminalitet förekommer i Gambia, så man bör vara försiktig, och inte följa med okända personer till olika platser, fast de ofta låtsas känna igen dig från t.ex. ditt hotell eller liknande. Risken är nämligen stor att man då kan bli rånad, om man går med dem till en lite ödsligare plats.

Du bör aldrig köpa droger, eller t.ex. marijuana i Gambia, eftersom många som säljer detta samarbetar med polisen, som sedan förväntar sig mutor i utbyte mot att inte åtala dem.

Var även försiktig då du badar och simmar, då strömmarna i havet här kan vara mycket starka. Titta alltid på vilka flaggor som är uppe på stränderna. Rött betyder att vattnet är mycket farligt, grönt att det är säkert att bada, och gult är ett mellanting.

Uttala dig heller aldrig nedlåtande om den rådande regimen eller deras politik, då detta är ett allvarligt brott i Gambia

Flera allvarliga tropiska sjukdomar är vanligt förekommande i Gambia, så vaccinera dig alltid enligt gällande rekommendationer innan du åker iväg, och var försiktig med var du äter och dricker för att undvika att bli sjuk på resan. Sjukvården i Gambia är nämligen inte alltid den bästa.

Flygresor Gambia Reseguide

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *