Billiga flygresor till Sofia

Bulgarien är ett land som många svenskar reser till numera, men de flesta reser till de ökända turistorterna vid Svarta Havet, som Goldens Sands och Sunny Beach, för att bara nämnda två. Detta har gjort att Bulgarien som land fått ett oförskämt dåligt rykte, detta land har nämligen mycket annat att bjuda på förutom turistorterna också.

Ett exempel på detta är landets huvudstad Sofia, som är en mycket unik och ovanlig stad, som gillas av många. Vill du därför resa till ett land som är både billigt och samtidigt intressant, är Sofia ett bra val.

flygresor-sofia-bulgarien-reseguide

Dock går det inte charterflyg hit, som det gör till turistorterna, så när du ska boka flygbiljetter till Sofia är det istället direktflyg till Sofia som gäller, via ett av de större flygbolagen. Som tur är, börjar dock allt fler flygbolag anordna flygresor till Sofia, så detta är numera lättare än någonsin innan.

Allmänt om Sofia

Sofia är som sagt Bulgariens huvudstad, och dessutom landets största stad, men ca. 1,5 miljoner invånare. Staden är unik eftersom både arkitekturen och kulturen är en intressant blandning av europeiskt och kommunistiskt, och dessutom finns det många fina ortodoxa kyrkor och annat som är typiskt bulgariskt. Landskapet som omger staden är mycket vackert och det ligger även berg och skidanläggningar nära staden.

Sofias historia

Sofia har en historia som sträcker sig mer än 2 500 år tillbaka i tiden. Vissa delar av de gamla städerna som legat här innan det Sofia som finns här idag kan fortfarande ses runt om i staden.

Sofia har dock inte alltid hetat Sofia, staden har nämligen bytt namn flera gånger. Under en lång tid styrdes Sofia av det ottomanska riket, men år 1878 kom ryssarna hit och gjorde staden och Bulgarien självständigt.

Flygresor till Sofia

Flygplatsen i Sofia är den mest trafikerade i hela Bulgarien och ligger endast 10 km från stadens centrum. Det går direktflyg till Sofia med totalt nära 30 olika flygbolag, från städer som t.ex. Wien, Aten, Paris, London, Rom, Amsterdam med mera.

Främst är det traditionella flygbolag som flyger hit, men även lågprisbolagen Easyjet, Germanwings och WizzAir har direktflyg till Sofia. Man kan även ta inrikesflyg inom Bulgarien efter detta om man vill det, till bland annat Varna och Burgas.

Flygplatsen i sig är modern och stor och har alla bekvämligheter man behöver som resenär, inklusive tax free butiker. En sak som dock saknas är att kunna växla pengar på flygplatsen till bra kurser. Det finns några små valutaväxlingskontor men kurserna är inte särskilt bra, så undvik helst att växla pengar på flygplatsen om det går.

Det går bussar från flygplatsen till centrala Sofia. Köp dock biljetter till bussarna på flygplatsen, inte av chauffören, eftersom detta emellanåt kan skapa problem. När du köper biljetter till bussen måste du tala om hur mycket bagage du har med dig eftersom detta kostar extra.

Tåg

Det går även att ta sig till Sofia via tåg från andra europeiska städer, så som Kiev, Aten, Wien, Istanbul, Belgrad, Bukarest, Moskva med mera. Detta är ett smidigt sätt att ta sig till Sofia om du befinner dig i ett grannland, men annars är flyg till Sofia alltid snabbare.

Givetvis kan man även köra till Sofia från andra europeiska lander, men tänk på att vägarna i Bulgarien inte håller särskilt god kvalitet och att tullen vid gränsövergångarna är tidskrävande.

Att ta sig runt i Sofia

Sofias lokaltrafiks system fungerar bra, och består av en tunnelbana, spårvagnar och bussar.

Dock är lokaltrafiken inte i bruk mitt i natten utan endast mellan 5 på morgonen till midnatt, vilket kan vara bra att komma ihåg. Skulle du dock behöva ta dig runt i staden efter midnatt, går detta givetvis att göra, men då främst med taxi. Taxiresor är dock betydligt billigare i Sofia än i Sverige, så inte ens detta behöver bli särskilt dyrt.

Det går även minibussar, som kallas marshrutki, i staden. Dessa kan du hoppa på genom att vinka åt chauffören, som då stannar, och du talar själv om för chauffören när du vill gå av. Ett mycket smidigt färdsätt, med andra ord!

Det går även att hyra bil i Sofia, men detta rekommenderas endast för den som har erfarenhet av att köra i Östeuropa sedan tidigare. Trafiken flyter nämligen inte på alls lika smidigt som i Sverige, och trafikstockningar och andra problem är vanligt förekommande.

Sevärdheter i Sofia

En av de viktigaste kulturskatterna i hela Östeuropa och Bulgarien är Boyana kyrkan, som ligger nära staden. Här kan du se flera exempel på mycket fin konst, som av många anses tillhöra de bästa exemplen på medeltida konst som finns kvar än idag. Att ta sig till Boyana kyrkan är därför en mycket god ide, om du bara har tid för detta.

I Sofia finns det 7 fristående mineralvattenskällor, och en del av dem (dock inte alla!) har vem som helst tillträde till, vilket är en mycket intressant upplevelse. Dock är endast en av källorna belägen i den centrala delen av staden.

Sofias museum för nationalhistoria är det mest välbesökta av alla museum i staden. Här visas över 650 000 historiska föremål, alla relaterade till Sofia och Bulgarien, upp. Museet är mycket stort, så om du beger dig hit, bör du förbereda dig på att vara här i flera timmar. Vissa av föremålen (ungefär hälften) har engelsk skyltning.

St. Alexander Nevsky katedralen är en av de största ortodoxa kyrkorna i hela världen, och besöks därför också av många turister. Perfekt för dig som gillar kyrkor och historiska byggnader!

Hagia Sophia kyrkan har blivit något av en symbol för både Sofia och Bulgarien och är också en riktig turistmagnet. Har anor till 500-talet e.Kr, men har stundtals, t.ex. under det ottomanska styret i Bulgarien, även haft andra funktioner än att vara just en kyrka. Stundtals har det t.ex. varit en moske istället. Detta är för övrigt kyrkan som gett hela staden Sofia sitt namn.

Det finns även en mycket stor moske (Banya Bashi) och en synagoga i Sofia, för den som tröttnat på just kyrkor.

Serdica amfiteatern är också en historisk byggnad som är värd ett besök, framför allt om du inte besökt så många amfiteatrar tidigare.

I Battenberg mausoleet ligger prins Prince Alexander I av Bulgarien, statens första egna statschef, begraven. I närheten ligger även Battenberg palatset, som kan vara intressant att besöka.

Missa inte heller de fina parkerna i staden, som Borisova Gradina och stadsparken, som varit verksam ända sedan 1872.

Flygresor Sofia Reseguide

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *