Flygresor under graviditeten

Är du gravid och ska ut på en flygresa finns det lite du bör veta. Vissa flygbolag tillåter inte gravida att följa med när de gått över en viss tid i sin graviditet. Det är därför viktigt att du kontrollerar innan du bokar en resa, vilka regler som gäller, och att du får flyga med.

Skyscanner har gjort en undersökning bland olika flygbolag, och det skiljer sig lite mellan dem. De flesta flygbolag tillåter flygresor fram till och med vecka 36. Du behöver dock ha ett läkarintyg efter v. 28. Flygbolagen SAS och Norwegian tillåter gravida att flyga med fram till v. 38. Finnair fram till v. 36. Thai Air är det bolag som har strängaste restriktionen, de tillåter bara fram till v. 34. Air France har däremot ingen gräns överhuvudtaget.

Ha en bra flygresa som gravid

flygresor-gravid

Det finns mer man kan göra för att få en avkopplande och skön flygresa. Ha gärna ett sällskap med dig. Att ha någon som ser till att du har det bra och som hjälper dig i alla lägen (också om något oplanerat skulle hända). De flesta flygbolagen ser helst inte att gravida flyger ensam efter vecka 28.

Viktigt är att kolla att läkarintyget även gäller hemresan. Berätta för din doktor om både utresan och hemresan, så att datumen stämmer. När du väl sitter på planet, så spänn inte fast bältet för hårt, låt det sitta något lösare än vanligt, och gärna lite högre upp. Bältet ska inte klämma på magen.

Tips och råd

För att inte bli svullen i benen kan du använda stödstrumpor, och massera benen ofta för att få igång blodcirkulationen( det är t ex nu du kan ta hjälp av ditt sällskap). Försök även att gå runt lite, det är skönt att sträcka på benen emellanåt.

Drick mycket vatten. Det är bra att dricka mer än vanligt när man flyger, och detta gäller även dem som inte är gravida. Men du ska kanske hoppa över drycker med kolsyra, då dessa kan ha en negativ effekt på ditt lufttryck. Sätt på dig din skönaste mysdress. Det är så mycket bekvämare att resa i mjuka sköna kläder.

Gör en skön resa och vila upp dig ordentligt innan den nya familjemedlemmen kommer till världen. Lycka till, både till resan och till nytillskottet.

Flygresor gravid – Att flyga som gravid

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *