Flygresor Kuba Reseguide

Billiga flygresor till varadero Jibacoa och Havanna

Kuba är ett land som varit i blåsväder flera gånger sedan den kubanska revolutionen år 1959, då de nuvarande makthavarna i landet, kommunisterna, med bröderna Fidel Castro (tidigare president) och Raul Castro (den nuvarande presidenten) tog över makten. USA har bland annat haft en mycket lång handelsblockad mot landet, och oroligheter mellan USA och den lilla grannön har flera gånger förekommit sedan dess.

På grund av detta var turism till Kuba mycket kraftigt begränsat under många år, men sedan 1990-talet kan man återigen besöka landet som turist, vilket många också gör, då landet var isolerat så länge. Flyg Kuba börjar därför säljas i stor utsträckning igen, då många vill uppleva detta mycket unika land.

Allmän information om Kuba

Kuba ligger i Karibiska havet och är ett land som består av öar; främst huvudön som heter just Kuba, men även Isla de la Juventud samt flera skärgårdar. Havanna är Kubas huvudstad och det mest populära resmålet på ön. Kubas grannar norrut år USA och Bahamas, Mexiko är grannen i väster och Jamaica i söder.

flygresor-kuba-reseguide

Med sina 11 miljoner invånare är Kuba det folkrikaste landet i Karibiska havet, och kulturen och etniciteten på Kuba är mycket blandad. Både influenser från de ursprungliga invånarna på ön, afrikanska slavar, som under en lång period skickades hit samt från de spanska kolonialherrarna och invandrarna märks tydligt av på flera sätt. Kuba påverkades även länge av sin närhet till USA, men detta upphörde i samband med den kubanska revolutionen.

Kubas historia

Det var den legendariske uupptäcktsresanden Kristoffer Kolumbus som upptäckte Kuba i samband med att han ”hittade” Amerika, och satte Kuba på världskartan. Vid detta tillfälle utropade Kolumbus Kuba till en spansk koloni, och med undantag för en kort period var Kuba efter detta spanskt i mer än 400 år, vilket gjorde att spanjorerna kallade ön La Siempre Fidelísima Isla eller ”Den alltid trogna ön” på spanska, tills det blev självständigt år 1902.

Den kubanska revolutionen ägde rum mellan år 1953-1959, och då avsattes den tidigare diktatorn Fulgencio Batista och landet blev istället kommunistiskt. Under en lång tid hade den kubanska regeringen Sovjetunionen som förebild och försökte skapa ett nytt samhällssystem i stil med det sovjetiska. Efter revolutionen förändrades därför i princip allt samhällsliv i grunden på Kuba.

USA hade under en lång period en handelsblockad mot Kuba, tillsammans med en rad andra länder, men år 2009 bestämde man sig för att försöka häva denna blockad. Efter den kubanska revolutionen flydde många kubaner från ön, vilket gjort att det numera finns stora kubanska grupper även utanför Kuba, bland annat i Miami i USA. Kuba hade det också mycket svårt precis efter att Sovjetunionen föll ihop, eftersom Kuba förlitade sig mycket på hjälp från Sovjetunionen, som de var allierade med. Man ville under en lång tid inte heller acceptera donationer från USA, vare sig det gällde mat, mediciner eller pengar. Livet var därför mycket hårt på Kuba, fram till 1993, då man gick med på att börja ta emot donationer och hjälp även från andra länder.

Idag är Kuba allierat med Kina, Venezuela och Bolivia, och sedan år 2008 styr den tidigare presidenten och ledaren Fidel Castros bror Raul Castro landet.

Kuba idag

Kuba idag är ett ganska slitet land, där mycket inte renoverats och skötts om så väl som man kanske skulle vilja. Skälet till detta är förstås den långvariga handelsblockaden mot landet, material och annat som behövdes för att renovera och hålla igång infrastrukturen i landet kunde nämligen under en lång tid inte föras in i landet, så mycket har dessvärre förfallit.

Dock ser man många byggnader och annat som man tydligt ser var vackra en gång i tiden, och som man kan hoppas kommer att renoveras i framtiden. På vissa håll känns det nästan som att tiden stannat till, då mycket på Kuba känns som från en svunnen tid. Det är just detta som lockar så många turister till ön, då mycket som finns här är saker man inte kan uppleva någon annanstans.

På Kuba används idag två olika betalsystem, vilket kan kännas förvirrande; ett för turister och ett för lokalbefolkningen. Detta gör att Kuba är ett ganska dyrt resmål, trots att lokalbefolkningen inte har det så bra här.

Att ta sig runt på Kuba kan också vara något problematiskt om man enbart använder sig av tåg eller buss, då infrastrukturen inte är så bra. Det bästa alternativet för att ta sig runt på Kuba är därför att hyra en bil eller att åka taxi.

Resa till Kuba

Resenärer från de flesta länder behöver ett visum för att komma in i Kuba. Visumet är dock inte särskilt dyrt, och kan köpas på flera ställen. De flesta svenskar som ordnar med resor till Kuba väljer dock att köpa visum av ambassaden.

Jose Martí International Airport är den största flygplatsen på Kuba, och det är därför dit de flesta turister anländer. Hit ankommer flyg från flera olika världsdelar, samt med flera olika flygbolag. Flygplatsen i sig är inte jättemodern, och byråkratin är ganska omfattande, så avsätt gärna gott om tid vid ankomst och avresa.

Det går för närvarande inga färjor till Kuba, men vissa kryssningsfartyg som kryssar i Karibien stannar till vid Kuba. Då behövs inget visum för att komma in på ön, eftersom kryssningsresenärer enbart stannar på ön under en mycket kort tid.

Dock är flyg till Kuba fortfarande det mest populära sättet att ta sig hit på, och kryssningsresenärer utgör enbart en mycket liten del av de turister som besöker Kuba varje år.

Städer på Kuba

Det finns flera mycket intressanta och charmiga städer man kan besöka på Kuba. Några av de mest kända är bland annat:

Havanna – Huvudstaden samt öns största stad, med ett mycket aktivt natt- och kulturliv.

Baracoa – En liten kuststad som faktiskt var Kubas första huvudstad och därför har en mycket intressant historia.

Pinar del Rio – En stad mest känd för cigarrer, eftersom många av dem tillverkas här.

Santa Clara – Här finns ett mausoleum tillägnat en av den kubanska revolutionens viktigaste kämpar, tillsammans med bröderna

Castro: Ernesto ”Che” Guevara, som avrättades i Bolivia. Hans kvarlevor tog dock till Kuba, och finns nu här.

Trinidad – En stad som finns med på UNESCOS världsarvslista på grund av de vackra kolonialbyggnaderna. Absolut värd ett besök om du har tid!

Varadero – En riktig turistdestination på grund av de oerhört fina stränderna. Rekommenderas för den som är ute efter en riktig solsemester!

Flygresor Kuba Reseguide

Lämna en kommentar