Flygresor Havanna Reseguide

Billiga flyg till Havanna

Havanna är Kubas huvudstad, och en mycket charmig och unik stad, där det emellanåt känns som att tiden stått stilla, vilket det på sätt och vis också har, då Kuba varit utsatt för en långvarig blockad av USA. Flyg Havanna är därför något väldigt många som vill uppleva något mycket ovanligt letar efter, och faktum är faktiskt att Kuba trots de negativa åsikter en del har om landet är ett alldeles utmärkt resemål, och inte minst gäller detta Havanna i sig.

Havannas historia

Den spanska conqistadoren Diego Velázquez de Cuéllar grundade Havanna år 1515, dock inte på den plats där Havanna ligger idag, utan längre söderut. År 1519 flyttades dock Havanna till sin nuvarande plats, där staden legat sedan dess. Havanna var spanskt fram till år 1762, då Storbritannien tog över Kuba, men plågades flera gånger under denna tid av bland annat sjörövare och andra som drog in över området. År 1769 bytte dock britterna Kuba mot Florida, och så blev ön åter spansk, vilket den skulle förbli fram till 1868, då Kuba blev självständigt.

flygresor-havanna-reseguide

Från 1920-talet fram till 1959, då den kubanska revolutionen ägde rum var Kuba och Havanna populära turistmål framför allt bland amerikaner, men efter 1959 avstannade turismen till både Kuba och Havanna under en period, för att återupptas i större skala under 1990-talet.

Havanna idag

Idag åker många turister till Kuba, eftersom det inte gick att resa dit under en lång tid. Detta innebär att köer och stora folksamlingar kan förekomma på de mest populära turistställena och i samband med de mest kända sevärdheterna. Dock är Havanna i regel väldigt genuint, det finns inga stora turistkomplex som byggts enbart för turister, som på många andra turistorter.

50 år av kommunistiskt styre har förstås satt sina spår på staden, men människorna som bor där är väldigt inspirerande, positiva och nästan en sevärdhet i sig! Många tycker därför att lokalbefolkningen är en av de bästa sakerna med Havanna. Havanna delas in i tre olika delar; historiska Havanna, Vedado samt nya förorter.

Arkitektur Havanna

Utseendemässigt är de flesta byggnader i Havanna byggda i spansk kolonial stil, eftersom de byggdes av spanjorer som flyttade till Kuba. Delar av Havanna påminner därför mycket om spanska städer som Sevilla, Granada och Cadiz. I centrala Havanna finns det en mängd världsberömda sevärdheter, som Fortaleza San Carlos de la Cabaña en fästning från kolonialtiden, Castillo San Salvador de la Punta, ett slott från medeltiden (byggd på 1500-talet) och Cristo de La Habana, en Jesus-staty som påminner om den som finns i Rio de Janeiro i Brasilien.

En annan intressant, och kanske lite oväntad sevärdhet i Havanna är Chinatown, den kinesiska stadsdelen. Här finns många mycket bra kinesiska restauranger och butiker. Havannas Chinatown var en gång den största i hela Syd- och Centralamerika, men är idag betydligt mindre än tidigare.

Flygresor till Havanna

Den internationella flygplatsen i Havanna heter Jose Marti International Airport och är hemmabasen för det kubanska flygbolaget Cubana de Aviación. Dock flyger även många andra flygbolag hit, totalt 25 stycken till 60 olika destinationer runt om i världen. Detta är egentligen det enda sättet att ta sig till Kuba idag, då inga båtförbindelser eller liknande finns till ön. Detta gör att det är flyg Kuba du ska leta efter om du vill resa hit.

Flygplatsen ligger 11 km utanför Havannas centrum.

På flygplatsen är tullkontrollerna omfattande, och tulltjänstemännen arbetar ganska långsamt och är väldigt grundliga. Förbered dig därför på att det kan krävas mycket tid i samband med ankomst och avgång.

Ta sig runt på Kuba och i Havanna

Det finns tåg på Kuba, men de håller inte särskilt god kvalitet, och många tåglinjer har ställts in under senare år, eftersom tågrälsarna i många delar av landet är mycket dåliga. Istället rekommenderas turister att åka buss eller att hyra en bil för att ta sig runt längre sträckor. Om du enbart vill åka runt i Havanna, går det även bra med taxi. Lokalbussarna i Havanna är i regel väldigt fullsatta och är därför inte särskilt bekväma att färdas i.

Evenemang

Många väldigt intressanta evenemang anordnas varje år i Havanna. Om du har möjlighet att vara i Havanna under någon av dessa evenemang är det helt klart värt det. Några kända evenemang är bland annat:

Havannas internationella jazz festival
Habanos cigarrfestival för kubanska cigarrer, som är de bästa i hela världen
Havannas internationella filmfestival
Missa inte!

Kubansk musik, helst live. Det finns massvis med restauranger och barer där du kan höra detta.

Kubansk mat, som är väldigt speciell och kan vara svårt att få tag på i övriga delar av landet. Man kan säga att maten är en blandning av karibisk mat och spansk mat, och det finns många spännande specialiteter man kan prova.

Bra att veta

Havanna är en förvånansvärt dyr stad att vistas i, trots att de flesta kubaner är mycket fattiga. Detta beror på att Kuba kör med dubbel ekonomi, vilket innebär att de har en speciell valuta för turister, vilket gör i princip allt dyrare för turister, i jämförelse med lokalbefolkningen. Avsätt därför rejält med pengar för din vistelse i Havanna och förutsätt inte att allt kommer att vara billigt, detta är nämligen en av de vanligaste missuppfattningarna om Kuba och Havanna.

Havanna är en mycket säker stad att vistas i för turister, eftersom poliser patrullerar staden och framför allt koncentrerar sig på platser där det finns många turister. Dock förekommer det att havannaborna gärna vill visa dig runt eller rekommendera restauranger och annat. För detta förväntar de sig pengar, och kan bli aggressiva om man inte betalar dem för deras råd. Det bästa är därför att undvika dessa personer, om de skulle komma fram till dig.

Flygresor Havanna Reseguide

Lämna en kommentar