Billiga flygresor till Madeira

Madeira är ett klassiskt resmål för oss svenskar, som varit oerhört populärt bland svenska resenärer redan länge. Madeira är nämligen både ett både unikt och lättillgängligt resmål, som ligger väldigt nära ett annat superpopulärt resmål för svenskar – Kanarieöarna. Därför är flyg till Madeira från Sverige fortfarande väldigt populära, trots att vi svenskar bokat flygresor till Madeira redan länge. Har du funderat på att boka flygbiljetter till Madeira är du därför verkligen inte ensam!

Allmänt om Madeira

Madeira är en autonom del av Portugal, på samma sätt som Azorerna, och består av öarna Madeira (som är huvudön), Porto Santo, Desertas öarna och Savage öarna. Desertas och Selvagens öarna är dock obebodda för närvarande.

På Madeira finns både berg, vackra och lugna stränder med klart och rent vatten samt oerhört vacker natur i övrigt.

Madeira har ett mycket milt och trevligt klimat, som gör att det är varmt här hela tiden, året om. Den som vill, kan därför åka hit på solsemester året om, och det är även ett resmål som passar flera olika resenärstyper: Madeira är både barnvänligt, om du vill resa dit med familjen, men det finns även möjlighet till att vara aktiv och t.ex. vandra eller klättra i berg här, om man hellre vill det.

Madeiras historia

Madeira hittades av två portugisiska sjömän vid namn João Gonçalves Zarco och Tristão Vaz Teixeira, som jobbade för Henrik sjöfararen (Infante D. Henrique) år 1419 av en ren slump, och portugiserna började inflyttningen till ön år 1420. Madeira var en av de första platser som upptäcktes av portugisiska upptäcktsresande på denna tid och det finns fortfarande en staty som föreställer João Gonçalves Zarco på ön.

flygresor-madeira-reseguide

Huvudön Madeira döptes år 1433 till Ilha da Madeira, vilket bokstavlingen betyder “ön av trä” på portugisiska, och troligtvis döptes även de andra öarna kort där efter. Namnet fick ön eftersom det fanns ett stort antal skogar på ön när den upptäcktes.

Länge var sockerproduktionen Madeiras viktigaste levebröd, men på 1600-talet förflyttade man produktern till Brasilien samt till São Tomé och Príncipe, och Madeira-borna började istället fokusera på vin.

Madeira var ockuperat av britterna mellan 1807-1814, men har varit i portugisisk ägo sedan dess, men har varit autonomt sedan den 1/7 1976. Den 1/7 varje år firas därför som Madeira-dagen på öarna.

Madeira idag

Madeira besöks idag av över en miljon turister året om, då det är ett turistmål man kan besöka året runt. Framför allt ön Porto Santo är idag helt inriktat på turism, utan andra inkomstkällor. Madeira är känt för sitt speciella portvin, som även kallas Madeira-vin, det vackra landskapet och de blommor som växer där, samt för sitt fina hantverk, främst i form av broderier.

Huvudstaden på Madeira heter Funchal och är en hamnstad, och många båtar samt kryssningsfartyg och båtar stannar till här. Madeira är ett mycket välbärgat område, framför allt med portugisiska mått mått, och är det näst rikaste området i Portugal efter Lissabon.

Madeira kallas även Ilha Jardim, som betyder trädgårdsön på portugisiska, då vädret och växtligheten är mycket fint och bra året om.

Flygresor till Madeira

Det finns två flygplatser på Madeira, en i Funchal och en i Porto Santo. De flesta direktflyg till Madeira går till Funchal, om flyget kommer från andra europeiska länder, och flygplatsen i Porto Santo trafikeras främst av inrikesflyg inom Portugal.

EU-medborgare behöver inte visum för att besöka Madeira, då Madeira är en del av EU.

Att ta sig runt på Madeira

Om du vill färdas mellan de olika öarna på Madeira går det många färjor mellan dem. Du kan dessutom även ta med dig fordon, som bilar, på färjorna vid behov. Vägarna på Madeira är också mycket bra, för dig som vill hyra en bil under dina flygresor till Madeira. Det går även bussar på öarna, och deras rutter är i regel mycket bra och väl anpassade för turister.

Sevärdheter på Madeira

Madeira är inte bara en naturskön plats som lämpar sig mycket bra för en sol- och badsemester, det är också ett ställe där man kan se och uppleva mycket, så det är ett bra resmål även för den kulturellt intresserade.

Några populära sevärdheter på Madeira är bland annat:

Levadas – ett mycket intressant system av vattenledande akvedukter, som byggdes och konstruerades mellan åren 1461-1966, med syfte att ta ned vatten från bergen till dalarna.

Jardim Botânico Funchal är den botaniska trädgården i Funchal, och är väl värd ett besök, med tanke på att den ligger på en ö som är världskänd för sin vackra natur.

Jardim do Monte Palace är en annan mycket vacker trädgård, som tillhör det tidigare hotellet Monte Palace.

Madeira Story Centre, är det bästa stället för dig som vill lära dig lite mer om Madeiras historia och kultur.

De olika utsiktsplatserna som kallas Miradouro, där man kan se underbara vyer av öarna. Några berömda och bra utsiktsplatser är bland annat: Pico dos Barcelos, Pico do Arieiro, Pico de Facho, Curral das Freiras och Monte.

Paul do Mar är en mindre stad på Madeira som har flera sevärdheter, som gör en kort utflykt hit värd mödan. Här finns bland annat ett fint vattenfall, i Prazeres, ett fint sockerbruksmuseum och en sockerfabrik vid namn Engenho da Calheta samt en mycket charmig hamn. Ett bra val om du tröttnat på den stad där du redan befinner dig med andra ord. Det finns även många bra restauranger på orten.

Även Jardim do Mar är en liknande, pittoresk mindre fiskeby.

Machico är Madeiras näst största stad, som framför allt är känd för att ha väldigt bra matställen, som är typiska för just Madeira. I augusti varje år hålls här även en särskild matfestival, som är mycket populär. Så vill du äta något extra gott, är det till Machico du ska bege dig!

Flygresor Madeira Reseguide

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *