Billiga flygresor till Tanzania

Tanzania är ett av de länder i Afrika som allra flest turister från hela världen reser till. I Tanzania finns nämligen goda möjligheter till att åka på safari, något som många har som dröm att göra, men landet har även en hel del annat att bjuda på, så att flygresor till Tanzania ökar i populäritet hela tiden är egentligen inte särskilt konstigt.

Allmänt om landet Tanzania

Tanzania är det största landet i östra Afrika, som gränsar till Kenya, Uganda, Rwanda, Burundi, den demokratiska republiken Congo, Malawi, Zambia och Mozambique, men som även har en kust vid Indiska Oceanen.

Tanzania består av 26 olika regioner (som kallas mikoa lokalt) och huvudstaden heter Dodoma, men den största staden är Dar es Salaam. Afrikas högsta berg, Kilimanjaro ligger i Tanzania, och det gör även Afrikas största sjö, Victoria-sjön. Det finns dessutom flera safariparker samt naturreservat i landet, varav de mest kända är Serengeti (ett mycket populärt resmål för safariresor) och Mikumi.

flygresor-tanzania-reseguide

Landet har dessutom ett mycket rikt djur- och växtliv, vilket gjort det till den främsta safaridestinationen i världen, och över 38 miljoner invånare, som tillhör över 120 olika etniska grupper. De flesta av invånarna bor på landet, och trots de totalt 38 miljoner invånarna, har den största staden Dar es Salaam endast knappt 3 miljoner invånare.

Tanzanias historia

Tanzania och det närliggande området är troligtvis en av de platser som varit bebodd av människor allra längst i hela världen. Fossiler av människor har nämligen hittats här, som varit så gamla som 2 miljoner år!

Tanzania har därför varit en attraktiv plats för människan att bo på redan länge, men det är först från i början av 1000-talet som vi vet lite om området, då detta var då araberna, som var bra på att skriva ned vad som hände, anlände till området. Araberna uppgav på 1000-talet att islam praktiserats i Tanzania redan sedan 700-talet eller 800-talet.

Zanzibar, som numera tillhör Tanzania, var ett viktigt center för arabisk slavhandel, så till den grad att Omans sultan Seyyid Said flyttade sin huvudstad till Zanzibar City år 1840. Senare på 1800-talet kom tyskarna till Tanzania, och tog över makten där, dock inte på Zanzibar. Denna makt behöll tyskarna ända fram till första världskriget, då britterna istället tog över området.

År 1961 blev Tanzania självständigt på ett fredligt sätt, och efter att Zanzibar blev självständigt år 1963, gick man ihop med staten på fastlandet, som då fortfarande kallades Tanganyika, och den nya staten, som fick namnet Tanzania skapades den 26/4 1964.

Dar es Salaam

Dar es Salaam betyder “fredens hus” och var länge Tanzanias huvudstad, fram till 1974, då Dodoma istället blev huvudstad i Tanzania. Staden ligger i en stor, naturlig hamn vid havet och är en av de snabbast växande städerna i hela Afrika, då inflyttning från resten av landet sker i stor skala.

De flesta tågbanor och vägar i Tanzania har Dar es Salaam som utgångspunkt, och det är även ett viktigt finansiellt och administrativt center för landet.

flygresa-tanzania

Flygplatsen i Dar es Salaam heter Julius Nyerere International Airport, och är döpt efter landets första president. De flesta resenärer som bokar flygbiljetter till Tanzania anländer till landet via denna flygplats, och man kan även boka flyg till Tanzania om man ska åka till Zambia, då det finns en väldigt god tågförbindelse mellan Julius Nyerere International Airport och Zambia.

Nästan 10 miljoner passagerare bokar flygresor till Tanzania via denna flygplats, så den är både stor och välutvecklad för afrikanska flygplatser.

Dar es Salaams centrum är väldigt livligt dagtid, då det finns väldigt många butiker och andra företag här, men kvällstid är det ganska lugnt i centrum, då de flesta uteställen i Dar es Salaam ligger i stadens utkanter.

Dodoma

Dodoma är Tanzanias huvudstad sedan 1974, men en ganska liten stad, framför allt med tanke på hur stort Dar es Salaam är, med endast ca. 350 000 invånare. Det är inte heller en stad de flesta turister besöker, då det inte finns så många sevärdheter här, eftersom staden börjat utvecklas först ganska nyligen.

När ska man besöka Tanzania?

Tanzania ligger som bekant i Afrika och har ett väldigt varmt och torrt klimat, vilket kan vara svårt att hantera som svensk turist. Turister uppmanas därför att undvika de varmaste och torraste perioderna, då det är väldigt lätt att bli uttorkad och sjuk under dessa perioder.

De bästa tiderna att besöka landet är istället mellan juni till augusti, alternativt mellan januari och februari, då vädret är mer behagligt.

Flygresor till Tanzania

Det finns två stora flygplatser i Tanzania, en vid Kilimanjaro och en i Dar es Salaam. De flesta turister som besöker landet kommer hit via flyg till Tanzania via dessa flygplatser, då många stora flygbolag flyger hit, men det går även att komma in i landet via tåg (via Zambia) eller via bil. Dock uppmanas inte resenärer som inte är vana vid att köra bil i Afrika sedan tidigare att försöka sig på detta på egen hand.

Sevärdheter i Tanzania

De största sevärdheterna i Tanzania är Kilimanjaro, som turister kan bestiga med hjälp av en guide, samt Serengeti, där safariturer anordnas av en mängd olika företag.

Även Zanzibar är ett mycket populärt resemål, samt stenåldersplatserna i landet, som faktiskt är de bästa i hela världen. En av de mest kända stenåldersplatserna är Isimilia Gorge, som verkligen rekommenderas.

Utöver Serengeti finns även en rad andra, mindre kända savanner och nationalparker man kan besöka, bland annat: Arushi, Mikumi, Ruaha och Tarangire.

Södra Tanzania är i regel mindre turistigt än den norra delen av landet, för dem som föredrar det.

Flygresor Tanzania Afrika Reseguide

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *