Billiga flygresor till Montenegro

Montenegro är ett land som de flesta svenskar vet ganska lite om, men under senare år har allt fler börjat resa dit, och Montenegro har till och med blivit ett trendresmål i en del kretsar. Det är nämligen ett perfekt resmål för den som vill uppleva något nytt, men ändå inte vill resa allt för långt bort.

Flygresor till Montenegro har därför sakta men säkert ökat i popularitet de senaste åren, och flyg till Montenegro är därför också betydligt lättare att få tag på, även till rimliga priser, idag än tidigare.

Allmänt om Montenegro

Montenegro tillhör Balkan, och ligger vid Adriatiska havet, och var förr en del av det forna Jugoslavien. Landet gränsar till Kroaten, Bosnien och Herzegovina, Albanien, Kosovo och Serbien. Landet var redan när det tillhörde det forna Jugoslavien ett mycket populärt turistmål, men turismen blev lidande under krigen i området under 1990-talet. Idag börjar dock turister från hela världen återupptäcka detta fina land, och snart tror man att lika många kommer att turista i landet som innan kriget.

flygresor-montenegro-reseguide

Vädret i Montenegro är mycket behagligt, och påminner om Medelhavets klimat. Somrarna är torra och soliga, medan vintrarna är milda, men det kan regna en del.

Landet kan delas in i 5 olika delar:

Kotor, som är en bukt, som tillhör de vackraste i hela Europa, och där de kulturarvsmärkta platserna Perast och Kotor ligger, samt andra väldigt typiska Medelhavsstäder.

Budva rivieran, som är det område som lockar fler turister, då det har väldigt vackra stränder, flera historiska byar samt ett mycket bra nattliv.

Centrala Montenegro, där bland annat huvudstaden Podgorica och städerna Cetinje och Nikšic ligger, samt även flera nationalparker och andra mycket natursköna områden.

Sydkusten, där bland annat Bar och den albanska staden Ulcinj ligger.

Bergstrakterna i norra Montenegro, där naturen är orörd och mycket vacker, och där Montenegros vintersportsstad Žabljak ligger.
Montenegros historia

Montenegro grundades för första gången som stat på 1400-talet, och döptes då till just Montenegro. I samma trakter hade det dock även tidigare funnits en slavisk stat som hette Duklja. Staten lyckades sedan behålla sin självständighet under hela den tid då många andra delar av Balkan var ottomanska. Efter första världskriget blev dock landet en del av Jugoslavien, och efter att Jugoslavien upplöstes var landet en del av Serbien-Montenegro under några år, tills att det blev självständigt år 2006.

Flygresor till Montenegro – Charter och paketresor

Det finns en stor internationell flygplats i Podgorica, som ligger 12 km. söder om Podgorica, där även Montenegros nationella flygbolag, Montenegro Airlines är baserat.

Från flygplatsen kan man ta sig till Podgoricas centrum med hjälp av minibussar, som i regel väntar utanför terminalen. Man kan även ta en taxi till centrum, men detta kostar i regel betydligt mer. Däremot är det svårare att ta sig från flygplatsen till kusten, om man nu vill det. För att göra detta bör man i regel antingen ordna med transport i förväg, alternativt ta sig in till Podgorica och sedan ta allmänna färdmedel vidare till kusten därifrån.

Flygplats

Det ligger även en flygplats nära staden Tivat, vid kusten. Härifrån går det främst flyg till och från Belgrad i Serbien, och det är lätt att ta sig till Budva, Herceg-Novi och Bar härifrån. Nackdelen är dock att det kan vara svårt att ta sig hit om man inte flyger från Serbien.

Ett alternativ till direktflyg till Montenegro är att flyga till Dubrovnik i Kroatien, som ligger endast en halvtimmes bilfärd från gränsen med Montenegro, samt kuststaden Herceg-Novi. Hit flyger många stora flygbolag från olika delar av Europa, och det är därför ett mycket bra alternativ till flyg till Montenegro i sig, om man vill ta sig till kusten.

Tåg från Serbien

Det går även att ta tåg till Montenegro, främst från Serbien. Tänk dock på att tågstandarden på Balkan inte är den samma som i Skandinavien om du överväger detta alternativ. Bussar är i så fall ett bättre alternativ, och dessutom billigare. Montenegro har goda bussförbindelser med alla grannländer.

Givetvis kan man även köra till Montenegro, men tänk på att vägarna i Montenegro inte håller särskilt god kvalitet, och att de är smala och mycket kurviga. Det kan därför vara svårt att köra på dessa vägar.

Båtar till Montenegro

Det går dessutom färjor regelbundet till Montenegro, bland annat från Bari och Ancona i Italien. Dessutom går det fler turer på sommaren, då flest turister besöker området. Även från Albanien finns en färjeförbindelse, från Durres.

Sevärdheter och ställen att besöka i Montenegro

Det finns oerhört mycket att se och uppleva i Montenegro, så fast många reser hit främst för att sola och bada, finns det även mycket annat att göra när man väl befinner sig i Montenegro. Några intressanta platser och sevärdheter att besöka är bland annat:

Podgorica, som är den största staden i landet, och även landets huvudstad.

Staden Bečici, som har en över 2 km lång kritvit sandstrand.
Den mest populära turistorten Budva, som också har mycket fina sandstränder, men framför allt ett mycket livligt nattliv.

Cetinje, som är den gamla historiska, kungliga huvudstaden i Montenegro, där det bland annat ligger flera museum, kloster och annat sevärt.

Herceg Novi, som är en mycket gammal stad som grundades redan år 1382.

Berget Ostrog, där det bland annat ligger ett mycket vackert kloster, på en helt ofattbart fin plats.

Kotor, som också är en stad som grundades redan under antiken, och som idag är världsarvsmärkt av UNESCO och har ett stort fort.

Perast, som också är en mycket vacker liten by, som också är kulturarvsmärkt av UNESCO på grund av naturen och historien som finns där.

Nikšic, som är den näst största staden i Montenegro, och ett viktigt finansiellt nav, men som dock inte har så många sevärdheter.

Nationalparken Biogradska Gora som är en av de sista orörda skogarna i Europa.

Bra att veta om Montenegro

Det officiella språket i Montenegro är montenegrinska, som är besläktat med serbiska, kroatiska och bosniska. I vissa delar av Montenegro finns även en albansk majoritet, så där talas även albanska. I de flesta turistorter klarar man sig bra med engelska, men i de norra delarna av landet talar framför allt inte äldre personer så bra engelska, dock kan vissa av dem tyska och många talar även ryska.

Valutan är euro, och VISA och Mastercard accepteras på de flesta ställen, och det finns även gott om uttagsautomater där dessa kort kan användas.

Montenegro är känt för sina fina viner, så passa gärna på att dricka vin under dina flygresor till Montenegro. Det kommer du nämligen inte att ångra!

Flygresor Montenegro Reseguide

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *