Billiga flygresor till Kingston Jamaica

Den karibiska ön Jamaica är en drömdestination för många som drömmer om att semestra på en karibisk ö, och det är inte särskilt konstigt, Jamaica har nämligen blivit vida känt för sin speciella, avslappnade livsstil samt den underbara musik som kommer från ön. Flyg Jamaica är därför något som många resenärer letar efter, inklusive svenska resenärer, och resor till Jamaica blir därför allt vanligare, även från Sverige.

Totalt besöker över 1 miljon turister från hela världen Jamaica varje år, och stora delar av Jamaica är därför väl anpassade till turister och deras behov. Det finns bland annat många semesteranläggningar och hotell på ön. Dessutom är vädret för det mesta helt underbart på ön, med i princip ständig sol och klarblått vatten. Dock finns det vissa perioder av året då risk för stormvindar finns. Som turist är det bäst att undvika dessa perioder, som i regel inträffar i samband med vår svenska sommar, men inte alltid.

flygresor-jamaica-reseguide

Allmänt om Jamaica

Jamaica är en ö, som ligger i Karibiska havet, söder om Kuba och väster om ön Hispaniola, och som är självständigt, men som fortfarande har mycket starka band till Storbritannien, vars koloni ön länge var. Det officiella språket är därför engelska.

Totalt har Jamaica närmare 3 miljoner invånare och huvudstaden heter Kingston.

Jamaicas historia

Jamaica ”upptäcktes” av den spanska mytomspunna Amerika-finnaren Kristoffer Kolumbus år 1494, två år efter att han för första gången anlände till Amerika. Då utropade Kolumbus Jamaica till en spansk koloni. År 1655 tog britterna över Jamaica efter hårda strider med spanjorerna, och började importera slavar till ön från Afrika, för att jobba på de bomullsplantager och sockerodlingar som man anlade på ön. Man tog hit så många slavar att merparten av Jamaicas befolkning är svarta, och så har det varit redan länge på ön.

På grund av britternas styre blev dock Jamaica en rik ö, på grund av den omfattande export som skedde från ön. Slaveriet avskaffades till slut år 1809 och Jamaica blev självständigt år 1962.

Flygresor till Jamaica

Att flyga till Jamaica är det absolut vanligaste sättet att ta sig hit. De flesta kommer via utrikesflyg, då många flygbolag från hela världen flyger hit, men det går även inrikesflyg på Jamaica. De största flygplatserna är:

Norman Manley International Airport i Kingston och Donald Sangster International Airport i Montego Bay. Det finns även mindre flygplatser på ön, som dock främst används för privata flygplan.

Det går även båtar till Jamaica och många turister kommer även hit via kryssningsfartyg. Då stannar man dock i regel endast på Jamaica under en kort tid, vilket inte alltid är tillräckligt för att upptäcka ön.

Ta sig runt på Jamaica

Det går tåg på Jamaica, och det finns särskilda turisttåg, som åker längst mycket vackra rutter på ön. Dessa tåg rekommenderas, men i övrigt är tågen ofta överfulla och inte särskilt bekväma. Att köra själv på ön kan också vara farligt, då många vägar är i dåligt skick och lokalbefolkningen är ena riktiga vildar när de kör. Dessutom kör man i Jamaica på vänster sida, eftersom det är en före detta brittisk koloni, vilket många som kommer från länder med högertrafik tycker att det är svårt att vänja sig vid.

Skulle du dock vilja hyra bil finns det dock gott om biluthyrningsföretag på ön, så som stora internationella kedjor och liknande.

Turister rekommenderas inte att åka båt på egen hand, förutom om den som kör båten är licenserad av t.ex. ett hotell eller en turistorganisation. Båtar är dock ett mer tidskrävande sätt att se ön, och är dåligt även på grund av detta.

Lokalbussarna på Jamaica är dock mycket bra, samt billiga, men om du tar med dig baggage bör du ge lastarna dricks. Guidade bussturer på ön är också bra och intressanta för det mesta.

Att ta taxi på ön är också ett bra sätt att se och uppleva saker. Det är i regel dessutom billigt. Dock har inte alla taxi bilar taxi skyltar på taket, vilket kan verka lite förvirrande för turister, utan istället känner man igen taxi bilar på deras registreringsplåtar.

Gifta sig på Jamaica

Jamaica är ett mycket populärt resmål för dem som inte vill gifta sig i sina hemländer, utan som föredrar att göra detta på bortaplan. Det finns flera företag som kan hjälpa dig med att ordna med ett bröllop på Jamaica om du är intresserad av detta men man kan även ordna detta själv. Jamaicanerna är vana vid att många turister gifter sig där och är därför väl förberedda för detta.

När du befinner dig på Jamaica finns det några saker du helt enkelt inte får missa. De är bland annat:

Den jamaikanska maten, som är mycket speciell, och typisk karibisk. Många tror att den är väldigt kryddstark, men det finns många mildare maträtter med.

Den vackra naturen på ön. Här finns nämligen blommor och annan växtlighet som är mycket ovanlig. Stanna därför inte bara i städerna, utan ge dig ut i bergen mm. också. Där kan du uppleva och se mycket vackra saker.

Att lyssna på live musik. Jamaica är ön där musikstilen reggae uppfanns och fortfarande är det här man är bäst i världen på reggae. Så att gå på en klubb där detta spelas är verkligen en underbar upplevelse för musikentusiaster, och även i övrigt är musiken mycket speciell och bra här.

Att bada. Låter kanske konstigt att missa detta när man befinner sig i Karibien, men vissa blir faktiskt så upptagna med annat när de besöker ön att de inte tillbringar tillräckligt med tid på stränderna, som dock är helt underbara, och precis så kristallklara och vackra som man föreställer sig karibiska stränder.

Viktigt att veta!

Brottslighet är vanligt förekommande på Jamaica, även grova brott som mord förekommer ofta. Det är därför bra att vara försiktig som turist och inte följa med okända personer och liknande. Skulle du få frågan om du är i Jamaica för första gången, bör du alltid svara att så inte är fallet för att verka mer van vid ön, då många kriminella främst riktar in sig på nykomlingar.

Vissa tropiska sjukdomar förekommer på ön, så det är bra att vaccinera sig efter de rekommendationer som finns för ön innan du åker hit.

Flygresor Jamaica Reseguide

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *