Billiga flygresor till Tel Aviv

Tel Aviv är ett ganska ovanligt resemål för svenskar, som främst reser till Eilat, om de åker till Israel. Från många andra länder bokar dock folk hela tiden flygbiljetter till Tel Aviv, som inte är Israels huvudstad, men dess största stad och är känt för sina fina stränder och sitt superba nattliv. På grund av detta har Tel Aviv blivit en mycket populär destination både för dem som vill njuta av sol och bad, samt vill ha roligt och träffa nya, trevliga människor.

Även allt fler i Sverige har upptäckt denna partystad i Mellanöstern, och allt fler svenskar efterfrågar därför numera flygresor till Tel Aviv. Bland annat startades nyligen ett lågprisbolag, vid namn Sabra Express, som anordnar direktflyg till Tel Aviv från Stockholm, och även andra flygbolag har utökat sina flyg till Tel Aviv, så att det är lättare att ta sig till Tel Aviv även från Sverige.

flygresor-tel-aviv-israel-reseguide

Allmänt om Tel Aviv

Tel Aviv ligger vid Medelhavet och är en kuststad. Tel Avivs stad har lite över 400 000 invånare, men i Tel Avivs storstadsområde, som kallas Gush Dan, och där städer som Ramat Gan och Givatayim ingår, bor det totalt över 3,3 miljoner invånare.

En stor del av stadens byggnader är så kallade Bauhaus byggnader, och här finns världens största koncentration av Bauhaus byggnader, vilket gjorde att hela staden Tel Aviv kulturarvsmärktes av UNESCO år 2003.

Tel Aviv kallas av israelerna själva för ”staden som aldrig sover” samt ”The Little Apple”, då staden på många sätt påminner om ”Det stora äpplet”, New York. Över 1,5 miljoner turister lockas av att staden är igång, både när det gäller party och annat, dygnet runt, och reser därför hit varje år.

Staden som aldrig sover

Staden är dock relativt dyr, framför allt för dem som bor där, men som turist går det faktiskt att hitta prisvärda alternativ också.

Södra Tel Aviv är mindre fint än norra Tel Aviv, och det finns till och med vissa områden som ser väldigt mycket ut som slumområden. Brottsligheten i Israel och Tel Aviv är dock minimal, så även i de lite sämre stadsdelarna kan man känna sig fullständigt trygg som turist.

Tidigare var Tel Aviv drabbat av terrorister med jämna mellanrum, men sedan 1990-talet har inte ett enda terrordåd skett i staden. Anledningen tros vara den enorma mur som byggts av Israel för att stänga ute terrorister från Västbanken, något som man uppenbarligen lyckats bra med.

Norra Tel Aviv är finare än de södra stadsdelarna och här finns till och med vissa lyxområden, framför allt i förorten Ramat Aviv.

Idag är Tel Aviv ett viktigt finansiellt center, och har en betydande andel high tech-industri. Även den israeliska börsen ligger här, och en omfattande handel med diamanter sker från staden.

Tel Avivs historia

Tel Aviv grundades år 1909 av judiska invandrare till Palestina, bredvid världens äldsta hamn Jaffa, som idag är en del av kommunen Tel Aviv-Jafo. Tel Aviv växte mycket snabbt, och blev kort därefter större än grannstaden Jaffa. Jaffa förblev då huvudsakligen arabiskt och Tel Aviv blev en av de nya, judiska städerna. Tel Aviv och Jaffa blev en och samma kommun år 1950, två år efter att staten Israel grundades.

På grund av dispyten kring Jerusalem, som är Israels officella huvustad, förlades många av ambassaderna i samband med detta i antingen Tel Aviv eller i Tel Avivs närhet istället. Där ligger de också kvar, så många officiella besök och evenemang av utländska stadsmän sker även idag i denna stad, som på sätt och vis fungerar som Israels inofficiella huvudstad.

Den första skyskrapan i Tel Aviv byggdes år 1965 och döptes till Shalom Meir Tower, men efter detta byggdes oerhört många till, vilket gjort att Tel Aviv idag är fullt av skyskrapor. Shalom Meir Tower förblev dock Israels och Tel Avivs högsta byggnad ända fram till år 1999.

Tel Aviv växte mest på 1960-talet då en omfattande inflyttning från resten av Israel ägde rumsamt på 1990-talet, då Sovjetunionen började tillåta emigrering från Sovjet till Israel för ryska judar.

Tel Aviv besköts under Gulf-kriget år 1991 av Scud-raketer från Irak och Saddam Hussein, men dessa orsakade inga dödsfall och mycket få skador.

Israels premiärminister Yitzak Rabin mördades dock år 1995, vilket var en av de mest chockerande händelserna i Israels historia, samt något som skulle påverka Mellanöstern väldigt mycket, då detta satte stopp för fredsprocessen mellan israeler och palestinier, en process som efter detta fortfarande inte kommit igång. Än idag kan man gå och se platsen där han sköts av en högerextrem israel. Det finns nämligen en minnestavla där, och blommor läggs med jämna mellanrum på platsen. Idag heter även torget där Yitzhak Rabin talade innan han sköts Rabin Square.

Flygresor till Tel Aviv

På grund av Israels problematiska förhållande till de arabiska grannländerna, finns det egentligen bara två sätt att ta sig till Israel och Tel Aviv idag; via flyg eller båt, då inga landförbindelser är möjliga från de flesta grannländerna. Dock kan man via Egypten ta sig in i Israel, till Eilat, men då hamnar man i en helt annan del av landet, så det är inget bra alternativ för just dig som vill till Tel Aviv.

Båtarna som går till Israel går inte heller till Tel Aviv, utan till antingen Haifa, som är Israels största hamn, eller till Ashdod. Från dessa städer måste du sedan ta dig till Tel Aviv, vilket kan ta en stund. Båtar går dessutom ganska sporadiskt, framför allt från Cypern och andra kuststäder i Medelhavet.

Det bästa sättet att ta sig hit är därför i särklass att ta ett flyg till Tel Aviv. Flygplatsen heter Ben Gurion och är både stor och modern, även om avstånden inne på flygplatsen är ganska stora. Från flygplatsen går det bussar (dock ganska sällan) samt tåg (väldigt ofta, dock inte på nätterna) in till Tel Aviv, och du kan även ta taxi in till staden. Taxi-bilar är betydligt billigare än i Sverige, men fortfarande relativt dyra, så kan du, bör du istället ta tåget.

Flygbiljetter till Tel Aviv kan köpas av ett stort antal europeiska flygbolag och många flygbolag har till och med flera flygresor till Tel Aviv varje dag.

Ta sig runt i Tel Aviv

I Tel Aviv finns ingen tunnelbana eller spårvagnar, men det finns gott om bussar samt minibussar, som fungerar som en slags mellanting mellan bussar och taxibilar, som man kan ta. Dessa minibussar kallas för Monit Sherut på hebreiska, och kör bestämda rutter, men man kan hoppa av var man vill, och behöver därför inte vänta på bestämda hållplatser. Monit sherut-bilarna kostar lika mycket som bussarna.

Eftersom avstånden är relativt korta i staden är det också bra att åka taxi om man föredrar det. Det går även bra att få i staden, om det inte är för varmt. Tänk dock på att dricka tillräckligt och att undvika direkt solsken om det går, genom att t.ex. gå på den skuggiga sidan av gatan när det är möjligt.

Sevärdheter i Tel Aviv

Vad man bör se och göra i Tel Aviv när man väl är där beror mycket på ens eget tycke och smak, men några populära sevärdheter och attraktioner i staden är bland annat:

De fina stränderna. Gordon Beach, Frischman Beach och Banana Beach är populärast bland turister.

Den gamla delen av staden, det vill säga Jaffa, som är en mycket charmig stad som påminner lite om Jerusalem, och som faktiskt är hela 4 000 år gammalt, samt världens äldsta hamn!

Köpcentret Azrieli. Högst upp ligger även en utsiktsplats där man kan se hela Tel Aviv från ovansidan.

Museet Eretz Israel, där du kan lära dig mer om landet Israel och dess historia. Ligger i norra Tel Aviv.

Ben Gurions hus. Detta var den legendariske premiärministern David Ben Gurions arbetsbostad när han befann sig i Tel Aviv (annars bodde han mitt ute i öknen). Han hade ett mycket imponerande privatbibliotek, och även i övrigt har huset bevarats precis som det var när han bodde där.

Flygresor Tel Aviv Reseguide

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *