Flygresor Seoul Reseguide

Billiga flygresor till Seoul

Sydkoreas huvudstad Seoul är en av Asiens jättestäder, där det finns allt du kan tänka dig, i en mycket annorlunda miljö jämfört med vad vi svenskar är vana vid annars. Detta har gjort att allt fler vill resa till staden, och försäljningen av flygbiljetter till Seoul har därför ökat kraftigt på senare år. Flyg till Seoul går från ett flertal länder, inklusive flera i Europa och Asien, så flygresor till Seoul är även lätta att boka, vare sig man vill ha direktflyg till Seoul eller kan tänka sig att mellanlanda någonstans.

Allmänt om Seoul

Seoul är som sagt Sydkoreas huvudstad och även Sydkoreas överlägset största stad, med en befolkning på över 10,5 miljoner. Det är även en av de viktigaste städerna i hela östra Asien, då staden är ett mycket viktigt finansiellt centrum i regionen. Staden är till ytan över 600 km² stor, och Han-floden flyter igenom staden.

flygresor-seoul-reseguide

Staden lider av problem med avgaser och trafikproblem på grund av den stora befolkningsmängden, och trots att myndigheterna har infört diverse lagar och försökt ta i med hårdhandskarna på andra vis för att råda bot på problemet, har situationen inte förbättrats särskilt mycket. Som turist behöver man dock inte oroa sig särskilt mycket för detta, då det finns ett mycket bra tunnelbanesystem i staden, som gör att man snabbt och lätt kan ta sig runt i staden.

I Seoul finns egentligen allt; både vackra byggnader, gamla som nya, ett pulserande nattliv i världsklass, mycket bra shopping samt underbar mat. Det är därför ett resmål som passar oerhört många, oavsett vad du gillar eller vill få ut av din resa.

Stadsdelar i Seoul

Staden är indelad in totalt 25 distrikt, men för besökare är följande distrikt de viktigaste att hålla koll på:

Jongno, som är den gamla delen av staden, från Joseon-eran. Här ligger de flesta historiska byggnader och palats, samt Insa-dong, en del av staden där de flesta turister shoppar sina souvenirer.

Gangnam, en mer modern del av staden, där de flesta turister tillbringar större delen av sin tid. Här ligger de största hotellen och bästa restaurangerna.

Dongdaemun, stadsdelen i Seoul där den bästa shoppingen finns. Ett måste för den shoppingsugne!

Hyehwa, där teatrar och olika showe spelas. Oerhört folkrikt framför allt på fredagkvällar.

Yeoui-do, stadsdelen i Seoul som liknar Manhattan med alla sina skyskrapor. Här ligger bland annat den sydkoreanska börsen och många andra stora företag.

Hongdae och Sinchon, de hippa stadsdelarna i staden som lockar mest ungdomar och studenter, då det finns många bra restauranger, nattklubbar och barer här.

Songpa är ett av de finaste och rikaste områdena i staden, och här ligger bland annat Jamsil-sportkomplexet och den olympiska parken.

Seouls historia

Man har hittat arkeologiska fynd som tyder på att Seoul som plats har varit befolkad sedan 1700-talet f.Kr., men Seoul har ”bara” varit landet Sydkoreas viktigaste stad sedan 1300-talet e.Kr, eter att staden gjordes till Joseon-dynastins huvudstad år 1394. Sedan år 1948 är staden även officiellt landets huvudstad.

Staden kallades under kolonialtiden Gyeongseong, men efter att Korea blev självständigt år 1945 döptes staden om till Seoul. Under Korea-kriget på 1950-talet ockuperades Seoul av nordkoreanska trupper och staden förstördes nästan helst. Efter att både nordkoreanerna och amerikanerna lämnade staden började staden växa kraftigt, så till den grad att staden slukade upp omgivande områden som Gimpo, Shiheung och Goyang. De nuvarande stadsgränserna drogs upp år 1995.

Flygresor till Seoul

De flesta besökare kommer till Seoul via flyg till Seoul. Flygplatsen man då flyger till heter Incheon, och ligger på ön Yeongjong, i den närliggande staden Incheon.

Det går tåg från Incheoon till centralstationen i Seoul, där man även kan ta tåg till andra orter runt om i Sydkorea, om man vill det. Det går både express tåg och vanliga tåg.

Dessutom kan man ta bussar, limousine bussar, taxi eller hyrbil in till Seoul om man föredrar det.

Att ta sig runt i Seoul

Det smidigaste sättet att ta sig runt i staden när du kommit dit är via tunnelbanan. Det finns totalt 9 tunnelbanelinjer, och dessa är skyltade även på engelska, vilket gör tunnelbanan mycket lätt att använda.

Det går även bra busslinjer i staden. Alla bussarna delas in efter färger. Det finns t.ex. både gula, gröna, blåa och röda bussar. Av dessa är de gula bussarna de som lämpar sig bäst för turister, eftersom de trafikerar rutter som turister brukar resa på ändå.

Det finns även flera olika taxibilar i staden, dessa håller hög kvalitet och är lätta att få tag på, och lämpar sig därför bra för turister.

Sevärdheter i Seoul

Eftersom Seoul var sätet för koreas kungligheter och aristokrati, finns det flera stora palats i staden. Det största och finaste av dem alla är Gyeongbok-gung, som var det första palatset som användes av Joseon dynastin. Till stora delar förstördes dock palatset dels år 1592 och dels 1910 av japanerna, men idag har palatset återskapats igen. Även Joseon palatsmuseet och Koreas folkmuseum ligger här.

Changdeok-gung är kulturarvsmärkt av UNESCO och det näst största palatset i Seoul. Detta palats byggdes för första gången år 1405 och var en viktig plats för makthavarna i landet mellan åren 1618-1896. Idag är palatset renoverat och nymålat, och består av flera byggnader. Missa inte heller ”den hemliga trädgården” bakom palatset.

De andra palatsen i staden heter Changgyeong-gung (ursprungligen ett sommarpalats från 1104), Deoksu-gung och Gyeonghui-gung, alla dessa är också värda ett besök.

Boramae Park, är en av Seouls trevligaste parker. Parken är över 360 000 kvadratmeter stor, och här finns så väl dammar, en djurpark, vandringleder och olika sportanläggningar. Fint både på sommaren och vintern, så Boramae Park är väl värt ett besök, oavsett när på året du besöker Seoul!

Olympiska parken i Seoul

Den olympiska parken är en annan sevärd park. Här finns mängder med skulpturer, en utomhus scen samt flera sport- och konsertanläggningar. Den olympiska parken är en av de mest populära ställena för koreanska bröllopspar att fota sig i på sin bröllopsdag, vilket säger en hel del om dess skönhet.

Jongmyo helgedomen är en helgedom som är tillägnad Koreas kungligheter. Här kan man lära sig allt om Koreas kungliga historia, om man vill det!

På berget Inwang ligger det kända Inwang templet, men även den mest kända shamanist helgedomen i staden, Guksadang. Passar även bra för dig som vill vandra i berg.

Namdaemun, eller Sungnyemun, som den även kallas är den södra porten, och en symbol för Seoul, samt en av de viktigaste symbolerna för hela Korea. Mycket vacker speciellt nattetid då den belyses med en rad lampor. Beger du dig hit kan du även besöka Namdaemun marknaden, som ligger bredvid.

I februari 2008 brann dock Namdaemun marknaden ned, och den håller just nu på att återställas. Helt återställd tros dock marknaden först vara i slutet av 2012. Fram till dess kan du även besöka Dongdaemun marknaden, som är den andra stora marknaden i staden.

Flygresor Seoul Reseguide

Lämna en kommentar