Billiga flygresor till Panama

Panama är ett land som kanske framför allt blivit känd för den världsberömda Panama-kanalen, men faktum är att detta land faktiskt har oerhört mycket att bjuda på utöver denna kanal, vilket något allt fler börjar upptäcka, och därför har det blivit allt vanligare att man bokar flygresor till Panama.

Dock är Panama fortfarande ett relativt oexploaterat land, och flygbiljetter till Panama är verkligen ett bra val för den som inte vill stöta på grannen på semestern, massturismen har nämligen ännu inte nått Panama, trots att flyg till Panama börjat gå allt oftare.

Allmänt om Panama

Panama ligger i Centralamerika och har en kust både i Karibiska havet, samt vid Stilla Havet (därav kanalen). Landet gränsar till Kolombia, och därmed även resten av Sydamerika, samt Costa Rica. Det är det sydligaste landet i Centralamerika.

Den värlsberömda Panama-kanalen som förbinder Atlanten och Karibiska Havet med Stilla Havet ligger i landet, vilket gjort landet till en strategiskt mycket viktig plats i området.

flygresor-panama-reseguide

När man besöker Panama kan man uppleva mycket på väldigt kort tid, då Panama har mycket att erbjuda trots att landet inte är så stort. Bland annat kan man bada i två olika hav, besöka berg och regnskogar (Panama har den näst största regnskogen på den västra jordhalvan, efter Amazonas), eller hänga i städerna. Huvudstaden heter Panama City och det är en mycket modern stad med ett underbart kultur- och nattliv.

Många säger att staden påminner mycket om Miami. Så har du besökt Miami och gillade staden, kan Panama City mycket väl vara ett bra val för dig! Många passar dessutom på att kombinera flygresor till Panama med ett besök i närliggande Costa Rica, även det ett mycket populärt resmål bland turister från hela världen.

Panamas historia

Panamas namn betyder ”gott om fisk”, vilket tyder på att vattnet i området samt dess rika liv var vida känt redan för länge sedan. Spanjorerna kom till Panama och började landet till en spansk koloni på 1500-talet.

Landet blev självständigt från Kolombia år 1903, och fram till 1821 var landet, tillsammans med Kolombia, en del av Spanien. Självständigheten kom till stor del till stånd på grund av att man hade uppbackning av USA. Efter självständigheten började man omedelbart bygga Panama-kanalen, som stodd klar år 1914.

År 1967 hölls val i Panama, som kritiserades av manga, men till slut utropades Arias Madrid till vinnare av valet. Dock hann han bara vara president under en och en halv vecka, då en militärkupp inträffade. Arias Madrid kom dock snabbt tillbaka till makten igen, och började då omstrukturera hela nationalgardet, som låg bakom kuppen mot honom. Militären ansåg då att Arias Madrid försökte göra landet till en diktatur, och fick istället själva befolkningens stöd.

Till slut tog militären makten igen, och man lovade till en början att nya val skulle anordnas inom kort. När det väl kom till kritan var dock militären inte särskilt villiga att lämna ifrån sig makten.

Dock så stöddes detta militärstyre av USA, så trots att en stor del av befolkningen behandlades illa av militären kunde de behålla makten länge. År 1987 började dock befolkningen opponera sig mot militärdiktaturen och gruppen Cruzada Civilista skapades. Detta ledde till mycket våldsamma sammanstötningar mellan Cruzada Civilista och militärstyren, till den grad att USA år 1987 bestämde sig för att sluta stödja militären som hade makten i landet och även frös sitt ekonomiska stöd. År 1989 bestämde sig USA för att använda sig av militärt våld mot Panama, då oroligheterna där eskalerat ytterligare. Efter detta gick det dock snabbt, och den amerikanska invasionen av landet avslutades samma år som den påbörjades, år 1989.

Denna invasion var kostsam på många sätt och vis för Panama, men landet har lyckats återhämta sig bra efter detta.

Flygresor till Panama

Det vanligaste sättet att ta sig till Panama är givetvis via flyg till Panama. Alla internationella direktflyg till Panama anländer till flygplatsen Tocumen International Airport, som ligger strax utanför Panama City.

Flyger man från Costa Rica finns det även en annan flygplats, som heter David Airport, som man kan flyga till. Tocumen International Airport har goda förbindelser framför allt med resten av Latinamerika och det är därför lätt att flyga vidare om du vill se mer av denna stadsdel. Till Kolombia går det t.ex. dagliga flyg till hela 7 olika städer, varje dag!

Det går bussar från Tocumen International Airport till Panama City, men de flesta tar taxi eller hyr en bil för att ta sig in till staden.

Det går även att köra till Panama från Costa Rica, men dessa vägar är oerhört trafikerade och gränsövergångarna är inte så lätta att hantera, så detta sätt att ta sig in i landet rekommenderas endast för erfarna resenärer. Från Kolombia kan man inte ta sig in landvägen. Från Costa Rica går det dock även bussar till Panama, vilket är ett smidigare sätt att resa än med egen bil.

Det går även många kryssningsfartyg till Panama, så att ta sig till landet via dessa kan också vara ett alternativ.

Sevärdheter i landet

Om du inte vill vara aktiv hela tiden, och ägna dig åt att upptäcka Panamas underbara natur, finns det faktiskt en del sevärdheter i landet också. Några av dessa är bland annat: Panama Citys nya del, gamla del och kolonialdel är alla sevärdheter i sig, men här ligger dessutom flera fristående sevärdheter. Så missa absolut inte de olika stadsdelarna i huvudstaden!

Boquete, en charmig stad i bergen, som är känd som landets ”kaffehuvudstad” då mycket kaffe odlas här.

Portobelo, där flera spanska fort och andra byggnader från kolonialtiden ligger.

Bocas Del Toro, Isla Colon, som är en mycket vacker skärgård där det även finns stora korallrev.

El Valle, som är en mycket charmig stad där naturen är underbar och mycket ovanlig.

Panama-kanalen, så klart. Det är ju trots allt den som gjort landet känt över hela världen, så detta får man helt enkelt inte missa när man besöker landet!

Flygresor Panama samt Panama City, Colon och Bocas del Toro

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *