Billiga flygresor till Langkawi, Borneo, Penang och Kota Kinabalu

Även om Malaysia, Singapore och Brunei inte har så många antika ruiner som grannlandet Thailand, framgår deras rika kulturarv tydligt till besökarna. Områdena är befolkade av en blandning av malajer, kineser, indier och – när det gäller Malaysia och Brunei – en ursprungsbefolkning. De tre länderna stoltserar med en mängd olika årliga festivaler samt en härlig blandning av mat, medan traditionell arkitektur och hantverk fortfarande frodas i landsbygdsområdena.

Dessutom är naturen häpnadsväckande att uppleva, med vackra stränder och något av världens äldsta tropiska regnskog, varav mycket är förvånandsvärt tillgängligt. Malaysias nationalparker är en höjdare, suverän för grottupplevelser, forsränning eller utflykter för att se vilda djur och ger samtidigt utmanande vandringar.

flygresor-langkawi-reseguide

Historia Malaysia

Malaysia, Singapore och Brunei har alla haft en dramatisk och stundtals turbulent historia, fööd av en gemensam historiegrund och etniska sammansättningar som länkar hela den malajiska skärgården samman, från Indonesien till Filippinerna. Varje område blev en viktig hamn i handelsvägen mellan Indien och Kina, de två stora marknaden i början av världen. Senare bildade de den koloniala grundbulten i de portugisiska, holländska och brittiska imperierna. Idag är den dominerande kraften i regionen utan tvekan islam, som antogs av malajer under det fjortonde århundradet.

Det gäller även i det kinesiskdominerade Singapore, där buddism och taoism också härskar bland hälften av befolkningen. Men det är engagemanget för den religiösa mångfalden som är så attraktiv. Det finns även betydande kristna och hinduiska minoriteter, och detta ger en häpnadsväckande och nästan motsägelsefull blandning av moskéer, tempel och kyrkor.

Malaysia har bara funnits i sin nuvarande form sedan år 1063, då förbundet mellan de elva staterna, tillsammans med Singapore och två områden på Borneo, Sarawak och Sabah, blev känt som Malaysia. Singapore lämnade dock unionen redan 1965 och blev självständigt. Brunei har alltid haft som uppgift att upprätthålla sin egen enklav på Borneo, och förlorade sin brittiska koloniala status först år 1984. Sedan dess har Malaysia, Singapore och Brunei hållit sig enade och hållit en ekonomisk dominans gentemot andra sydostasiatiska nationer.

Medan Brunei är låst vid en paternalistisk ordning, använder de sina stora oljerikedomar till att garantera sina medborgare en avundsvärd levnadsstandard, är Singapore sedan länge en föregångsmodell för fria marknadens vinstbegär, och har förvandlats från en liten hamn med några få naturresurser till en kapitalistisk jätte. Populära orter i Malaysia är Borneo, Kuala Lumpur, Langkawi, Penang, Cameron Highlands, Kota Kinabalu, Kuching, Johor Bahru, Pangkor och Tioman. Andra platser värda att besöka är Ipoh, Terengganu, Kuantan, Malacca, Kedah, Perhentian, Sandakan, Sarawak, Redang samt Selangor.

Malaysia har fört en ambitiös strategi – för att uppnå en första världenstatus fram till år 2020 har landet investerat häftigt i ny infrastruktur, allt från vägar till hamnar och fabriker. Trots otaliga problem, inklusive den ekonomiska härdsmälta som kom att plåga regionen i slutet av 1990-talet, ökningen av terroristproblemen i samband med 9/11 och det grymma SARS-viruset som härjade år 2003, har

Malaysia och Singapore kommit tillbaka med en sydostasiatisk karakteristiskt ihärdigt engagemang och har tack vare det förblivit två av regionens mest dynamiska och framtidsinriktade länder.

Flygresor Langkawi Penang Malaysia Reseguide

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *