Flygresor Laos Reseguide

Billiga flygresor till Laos

Laos är ett ganska okänt asiatiskt land, som länge varit förskonad från massturism med allt vad det innebär, men på senare år har allt fler upptäckt detta charmiga land och börjat resa dit, vilket gjort att så väl paketresor som flygbiljetter till Laos börjat säljas i allt större utsträckning. Även allt fler svenskar lockas av detta okända men unika land, så är du intresserad av att boka flygresor till Laos är du inte ensam! Istället har du förmodligen prickat in en av de hetaste resetrenderna just nu om Laos lockar dig.

Allmänt om Laos

Laos är ett av de fattigaste landen i Asien, och gränsar till Vietnam i öst, Kambodja i syd, Thailand i väst, samt till Myanmar och Kina i norr. På grund av att Laos är ett ganska okänt land reser de flesta inte dit för att åka på sightseeing, utan snarare för att ta det lugnt på de fina stränderna och njuta av att kunna shoppa, äta och dricka gott i solnedgången.

flygresor-laos-reseguide

Huvudstaden i Laos heter Vientiane, som är en relativt liten och lugn stad, framför allt om man jämför med grannländernas storstäder som t.ex. Bangkok. Det finns dock även andra städer i landet, som t.ex. Luang Prabang, Savannakhet och Pakse, för att bara nämna några, och de mer äventyrslystna turisterna beger sig gärna även till dessa.

Laos historia

Laos historia som vi känner till landet idag går tillbaka till år 1353, då den lokala krigskämpen Fa Ngum utropade sig som kung av landet Lane Xang, som betyder ”miljoner elefanter”. Landet hade det dock kämpigt, med större grannar, som lätt kunde ta över området. Detta hände flera gånger, bland annat tog Khmererna över området, likaså Siameserna. Så småningom tog även fransmännen över området, då de ville skapa en slags buffert-zon mot Vietnam, och år 1945 ockuperades även Laos av japanerna.

Sedan år 1953 är dock Laos helt självständigt, men fick en tuff början på självständigheten då flera olika fraktioner försökte ta över landet, bland annat kommunistiska Pathet Lao, som var allierat med Nord-Vietnam, och monarkin, som var mer franskinriktad. På grund av detta bombades Laos under åren 1964-1973 ett flertal gånger.

Efter att Saigon föll år 1975 tog dock kommunistiska Pathet Lao over landet helt till en början gjorde detta att Laos fick allt tätare band till Vietnam och ett socialistiskt styre, men så småningom lades detta på is och landet gick över till en öppnare ekonomi. Livet i Laos har dock inte förändrats särskilt mycket under de senaste åren. Numera sker vissa små förändringar i livsstilen, då landet kommer i kontakt med västerlänningar i allt större grad, men landet är fortfarande efter i utvecklingen i jämförelse med grannländerna.

Flygresor till Laos

Det finns två internationella flygplatser i Laos; en i Vientiane och en i Luang Prabang. Det är dock mest asiatiska flygbolag som flyger hit, så direktflyg till Laos från Europa går i princip inte att hitta. För att boka flyg till Laos krävs det istället att man först tar sig till Asien.

Några flygbolag som flyger till Laos är bland annat:

Thai Airways
Bangkok Airways
Air Asia
Nok Air
Vietnam Airlines

Det går även att ta sig till Laos via tåg, framför allt via nattåg från Bangkok. Det är en upplevelse bara det.

Sevärdheter i Laos

Som sagt är massturismen till Laos ett ganska nytt fenomen, så det finns egentligen inga världskända sevärdheter i landet. Detta betyder dock inte på något vis att det inte finns saker att se och uppleva i landet, tvärtom. Det finns en hel del saker som turister kan ägna sig åt under sina flygresor till Laos, men det kan kräva lite mer research och planering att hitta de där riktiga guldkornen än i en del andra länder.

Sevärdheter och upplevelser som lockar många vid besök i Laos är bland annat:

Luang Prabang, som tidigare var en huvudstad för ett land med samma namn. Hela staden är kulturarvsmärkt av UNESCO, och här finns flera buddisttempel samt kloster. Det går även runt väldigt många munkar i staden varje dag, vilket är en väldigt speciell upplevelse, som ger hela staden en religiös känsla.

Även i huvudstaden Vientiane finns det flera religiösa sevärdheter, som bland annat: Det buddistiska monumentet Pha That Luang, som ursprungligen byggdes år 1566 av kung Setthathirath, dock restaurerades monumentet år 1953.

Templet Wat Si Muang, som byggdes på en hindu-helgedom år 1563. Framför templet står även en staty av kung Sisavang Vong.

Stadens mest synliga symbol, monumentet Patuxai, som byggdes under flera år, mellan år 1957-1968.

I Buddha Park, finns en sambling buddist- och hinduskulpturer, som står mellan parker och trän. Parken stod klar år 1958 och ligger 28 km. utanför Vientiane, vid Mekong-floden. Dock är den ett perfekt utflyktsmål för den som vill bege sig ut från staden en sväng.

Laos nationalmuseum, där man kan se många historiska föremål.

Det buddistiska klostret Wat Ong Teu Mahawihan.

Buddisttemplet Wat Sok Pa Luang.

Wat Phu, som är en ruinstad som ligger vid berget Phu Kaos fot, och där ett tempel byggdes redan på 400-talet e.Kr. De delar av staden som fortfarande är synliga är dock från 1000-talet e.Kr, samt från 1200-talet e.Kr. Även Wat Phu är kulturarvsmärkt av UNESCO i sin helhet.

Luang Namtha, en stad som ligger i norra Laos, och som besöks av många som kommer till Laos från Kina. Hit åker dessutom många som vill fotvandra i bergen i området.

Muang Xay, staden som är huvudstaden i den mångkulturella Oudomxay provinsen, som är mycket vackert belägen bland berg. I närheten ligger flera mycket vackra byar samt naturfenomen som grottor och liknande.

Champasak, som ligger i södra Laos, och där du kan se ruiner som liknar Kambodjas Angkor Wat. Ett måste för dig som inte kombinerar din resa till Laos med ett besök i Kambodja, och därför inte kommer att se det riktiga Angkor Wat.

Tham Nong Pafa grottan, där över 200 Buddha-statyer har hittats efter att grottan upptäcktes år 2004.

Flygresor Laos Reseguide

Lämna en kommentar