Billiga flygresor till Lima i Peru

Lima är det sydamerikanska landet Perus största stad och huvudstad. Ett populärt resmål bland dem som vill upptäcka Sydamerika, och de många inka-relaterade sevärdheter som finns i Peru. Flyg Lima är därför populära både bland svenska turister och andra turister från hela världen, och det finns på grund av detta en stor flygplats där, vid namn Jorge Chavez International Airport.

Allmän information om Lima

Lima ligger i centrala Peru, i den västra delen av landet, nära Stilla Havets kust och grundades av spanjoren Francisco Pizarro år 1535, efter att han besegrat inka indianerna som tidigare bodde där. Staden var länge den spanska huvudstaden i ”den nya världen” som spanjorerna kallade Sydamerika fram till 1800-talet, och döptes av Pizarro till La Ciudad de los Reyes, som betyder ”kungarnas stad” på spanska.

Lima har nästan 7 miljoner invånare, vilket gör staden till Sydamerikas femte största stad, och staden har fått byggas upp igen till stora delar flera gånger sedan grundadet år 1535. Stora jordbävningar drabbade nämligen staden bland annat år 1687 och 1746.

En tredjedel av alla Perus invånare bor i Limas storstadsområde, och inflyttningen till staden från andra delar av Peru är fortfarande stor.

flygresor-lima-peru-reseguide

Staden ligger nära den sydamerikanska bergkedjan Anderna samt nära floderna Chillón, Rímac och Lurín, och har i Peru smeknamnet El Pulpo, vilket betyder ”bläckfisken” på spanska. Detta namn har staden fått på grund av att den sprider ut sig, likt en bläckfisks armar, till närliggande områden, i form av förorter.

Limas historia

Innan spanjorerna kom till Peru, beboddes området, inklusive platsen där nuvarande Lima ligger, av olika indiangrupper, och på 1400-talet blev staden en del av det stora Inka-riket, fram till 1532 då spanjorerna erövrade området.

Peru blev självständigt från Spanien år 1821, och var självständigt ända fram till år 1881, då staden ockuperades av Chile. Staden var ockuperad av chilenare i hela tre år, men sedan blev Lima peruvianskt igen, något staden förblivit ända fram till idag.

Staden började växa kraftigt under 1920-talet, då industrialismen började sprida sig till Peru, och Lima blev den viktigaste industriella staden i Peru. Detta gjorde att människor från andra, fattigare, och mindre utvecklade delar av Peru började flytta hit. Under 1980- och 1990-talet var den militanta separatistgerillagruppen Sendero Luminoso mycket aktiva i Lima, vilket skapade en del oroligheter i staden, men idag är staden mestadels lugn.

Lima idag

Limas befolkning är väldigt blandad etniskt sett. Den största gruppen är så kallade mestizos, en blandning av indianer och europeer, och den näst största gruppen personer av europeiskt ursprung, men även judar (från både Europa och Mellanöstern) samt asiater (främst personer av kinesiskt eller japanskt ursprung) bor i staden.

Arkitekturen i staden är väldigt blandad, då det finns en hel del äldre byggnader i staden, men även många mer moderna. Spansk kolonialstil, barock samt art noveau är de vanligaste stilarna på de äldre husen. Med andra ord är Lima en mycket mångfacetterad stad på flera olika sätt, till skillnad från många andra sydamerikanska städer, som i regel är mer homogena.

Det finns flera stränder i Lima, både i norr och söder, och de är populära besöksmål framför allt på sommaren. Det finns många restauranger, teatrar, nattklubbar och hotell i staden, så även den mer kräsna resenären bör kunna hitta allt hon eller han behöver här.

Limas historiska del är ett kulturarv på UNESCOs världsarvslista, och en av de mest populära sevärdheterna i staden bland turister.

Resa till Lima

Det finns en internationell flygplats i Lima, vid namn Jorge Chavez International Airport, som är Perus överlägset största flygplats, dit både inrikesflyg från övriga delar av Peru, samt utrikesflyg anländer. Jorge Chavez International Airport är även ett viktigt flygnav för flyg till övriga delar av Sydamerika, vilket gör att många turister även mellanlandar här på väg till andra ställen i Sydamerika. Då är det i regel värt att stanna i Lima ett tag, då staden har mycket att bjuda på. Det finns dessutom många fina utflyktsmål i närheten av Lima.

Jorge Chavez International Airport är den fjärde största flygplatsen i Sydamerika, sett till passagerartrafiken, men den största flygplatsen sett till fraktflyg.

Vägförbindelserna till Lima är mycket bra från alla länder som gränsar till Peru, så det är även möjligt att ta sig till Lima via buss eller bil om man redan befinner sig i Sydamerika, då det går stora motorvägar till bland annat Ecuador, Brasilien och Chile.

Det ligger även en stor och livlig hamn strax utanför Lima, vid namn Callao, så det går även att ta sig hit via båt, men det är ett mer ovanligt färdsätt för de flesta turister, då flyg till Lima och bussar till Lima är betydligt smidigare och mindre tidskrävande.

Ta sig runt i Lima

Det finns flera olika sätt att färdas i Lima på, via kollektivtrafiken. Dock är kollektivtrafiken i de flesta fall mycket dåligt organiserad och opålitlig. De vanligaste färdsätten inom Lima är via tunnelbana, tåg, buss och taxi.

Viktigt att veta om Lima

Lima består av flera olika stadsdelar, och vissa av dem kan vara mycket farliga, speciellt nattetid, och bör därför undvikas av turister. Det finns dock även flera mycket fina och säkra stadsdelar, bland annat Miraflores, som turister inte bör ha några problem i. Om du är osäker på vilka områden som är bra respektive dåliga, kontakta gärna turistinformationen eller hör med t.ex. hotellpersonalen där du bör, för att få lite råd kring detta.

Ficktjuvar är också vanligt förekommande, så se till att alltid ha uppsikt över dina ägodelar, och använd sunt förnuft om du blir kontaktad av okända personer, t.ex. på gatan. Det är i regel inte särskilt bra att bära dyra smycken, klockor och liknande, då detta drar uppmärksamhet till dig.

I övriga delar av Peru talar i regel befolkningen inte särskilt bra engelska, men i Lima klarar man sig ganska bra även på engelska.

Flygresor Lima Peru Reseguide

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *