Billiga flygresor till Ljubljana

Ljubljana är Sloveniens huvudstad och en av Europas bäst bevarade hemligheter i reseväg. Det är nämligen en oerhört charmig stad som inte liknar andra europeiska storstäder, som har mycket att bjuda på. Staden har förvisso inga världskända sevärdheter, men det är egentligen bara bra, då du inte kommer att tillbringa din tid i staden med att springa från en sevärdhet till en annan. Istället kan du bara strosa runt och njuta av stadens underbara atmosfär, eller åka på kortare utflykter ut i landet.

Idag reser därför allt fler turister från hela världen, inklusive från Sverige, till Ljubljana, och flygresor till Ljubljana säljs därför i större utsträckning än någonsin tidigare. Även om det inte går direktflyg till Ljubljana från Sverige, går det så många flyg till Ljubljana från andra europeiska städer att det inte alls är särskilt svårt att hitta bra flygbiljetter till Ljubljana idag. Man kan förstås även ta sig till Ljubljana landvägen, vilket många också gör.

flygresor-slovenien-reseguide

Allmänt om Ljubljana

Fast Ljubljana är Sloveniens huvudstad, är det en mycket liten stad, med endast 300 000 invånare. Det gör staden till en av Europas minsta huvudstäder, men staden har trots detta ett mycket rikt kulturliv och många evenemang anordnas årligen i staden. Det finns många vackra byggnader i staden, och floden Ljubljanica flyter genom staden, vilket ger den en trevlig atmosfär. I jämförelse med många andra europeiska större städer är Ljubljana även förvånansvärt rent och har vacker natur.

Ljubljanas historia

Ljubljana ligger på en plats som väldigt många folkgrupper passerat genom tiderna, vilket gjort att staden alltid varit öppen för andra kulturer.

Cirka år 50 f.Kr byggde romarna en stad på den plats där nuvarande Ljubljana ligger, som de kallade Iulia Aemona. Staden förstördes dock år 452, men byggdes snabbt upp igen, och efter detta styrdes staden av flera olika folkgrupper, som franker, magyarer och lombarder.

År 1270 blev staden dock en del av det habsburgska riket, vilket gjorde att slovenerna, som bodde där tidigare, började beblanda sig allt med mer tyskspråkiga folk.

Staden drabbades av svåra jordbävningar bland annat år 1511 och 1895, vilket gjorde att man fick bygga upp stora delar av staden på nytt dessa år.

År 1918, efter andra världskrigets slut, blev Ljubljana och Slovenien en del av det forna Jugoslavien, något landet skulle förbli fram till år 1991, då Slovenien blev självständigt, och Ljubljana dess huvudstad.

Flygresor till Ljubljana

Om du vill ta ett flyg till Ljubljana, är det till Jože Pučnik Airport du ska flyga. Jože Pučnik Airport ligger 27 km norr om staden, och det är en liten, men trevlig flygplats som har alla bekvämligheter man behöver, inklusive gratis trådlöst internet i terminalerna. Ett mycket stort antal olika flygbolag flyger till Jože Pučnik Airport, inklusive Turkish Airlines, EasyJet, Adria Airways, Air France, Finnair och Jat Airways.

Det går både bussar och minibussar från Jože Pučnik Airport till centrum.

Man kan även ta tåg till staden, eftersom det går många olika tåg hit, från bland annat Salzburg, Pula, Venedig, Zagreb, Wien, Munchen, Budapest, Belgrad, Frankfurt och Graz. Dock kan man inte ta sig via tåg till den närmaste italienska staden Trieste, på grund av dåliga tågförbindelser till just Italien.

Det går även vissa bussar från andra länder till Ljubljana, och det är även lätt att resa vidare via buss från staden om du vill det.

Sevärdheter i Ljubljana

Något som många tycker är fint i Ljubljana är den arkitektur man kan se i staden. Det finns bland annat flera rester från barocken, tiden då staden styrdes av Österrike-Ungern samt flera mer moderna byggnader, ritade av den berömda slovenska arkitekten Jože Plečnik.

Det finns ett slott i staden, från 1100-talet, som är en viktig sevärdhet, en stor katedral och flera fina kyrkor.

Missa inte heller trippelbroarna Tromostovje, designade av just Jože Plečnik. Tromostovje består av tre närliggande broar, som alla är mycket vackra, och hör ihop.

Även drakbron, Zmajski Most, som har fyra drakstatyer som vaktar den, är en av de mest kända symbolerna för Ljubljana.

Även den gamla delen av Ljubljana är charmig, på samma sätt som många andra äldre stadskärnor. Här finns bland annat flera torg och medeltidsbyggnader, samt numera även flera cafeer och restauranger, som verkligen ligger i en mycket unik miljö.

Den hippa och alternativa stadsdelen Metelkova är lite som Ljubljanas Christiania och ett måste för dig som gillar nattklubbar, konstmuseer och mer alternativa fenomen.

Den fina parken Tivoli park är den bästa i hela Ljubljana, och underbar att strosa i på sommaren, alternativ ha en liten picnic i, om man föredrar det.

Missa inte heller stadens djurpark, som är känd för att vara en av de finaste djurparkerna i hela Europa.

Flygresor Ljubljana Reseguide

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *