Flygresor Manila Reseguide

Billiga flygresor till Manila

Manila är Filippinernas huvudstad och en populär destination för dem som vill bekanta sig med det unika land som Filippinerna faktiskt är. För vad kan väl vara ett bättre sätt att lära sig mer om ett land än att utforska dess huvudstad? Om Filippinerna intresserar dig, bör du därför inte tveka med att boka flygbiljetter till Manila!

Numera går det många direktflyg till Manila från en rad olika städer och länder, och flyg till Manila går även flera gånger per dag från många länder.

Allmänt om Manila

Det bor ca. 1,8 miljoner i själva staden Manila, samt over 16 miljoner invånare i Manilas storstadsområde, som ofta kallas Metro Manila. Metro Manila är det mest tätbefolkade området i Filippinerna. Manila ligger på den filippinska ön Luzon.

flygresor-manila-filippinerna-reseguide

Manilas historia

Manila ligger i ett område som har varit bebott länge, och när spanjorerna kom till Filippinerna och Manila var staden redan helt islamiserad. När spanjorerna tog över i landet, införde de dock katolicism i landet, och gjorde Manila till ett av sina huvudfästen i Asien, samt började kalla staden för “Orientens pärla”. Förutom spanjorerna har även kineser, britter och amerikaner styrt staden, så staden har både en intressant historia samt en intressant kulturell mix idag.

Stora delar av Manila förstördes dock under andra världskriget, men det mesta har byggts upp igen sedan dess, trots att förstörelsen var omfattande. Innan andra världskriget sägs dock Manila ha varit en av de vackraste städerna i hela Asien, enligt många.

Manila och övriga delar av Filippinerna har haft täta kontakter med grannländerna och grannfolken genom tiderna, framför allt med Kina, Indonesien samt Brunei.

Manila grundades år 1571 av den spanske erövraren Miguel Lopez de Legazpi, och Manila gjordes kort därefter till Filippinernas huvudstad, så visst har staden varit viktig redan länge!

Det bor även många minoriteter i landet på grund av landets täta kontakter med utlandet. Därför bor det väldigt många etniciteter och människor tillhörande väldigt många religioner i staden.

Sevärdheter i Manila

Som alla storstäder, har Manila en hel del sevärdheter. Några av de viktigaste är bland annat:

Andres Bonifacios minnesplats, som rests till minne av Andres Bonifacio som var en av de filippiner som stred för landets självständighet, mot spanjorerna.

Chinatown, den kinesiska stadsdelen, som är en av de största Chinatown-stadsdelarna i hela världen, och är mycket charmig. Här är framför allt maten bra, men man kan även shoppa och uppleva typisk kinesisk kultur.

Intramuros är den gamla delen av Manila som fortfarande finns kvar, och betyder “innanför murarna”. Här finns flera gamla ruiner, museum och kyrkor som är mycket intressanta att besöka. Tyvärr finns inte många andra lika gamla delar av staden kvar längre, vilket gör området ännu mer unikt för Manila.

Malacañang palatset, där Filippinernas president bor.

Filippinernas nationalmuseum är det bästa museet i hela landet, och passar perfekt för den som vill lära sig lite mer om Filippinerna, landets historia och kultur.

Metropolitan Museum of Manila är ett museum där du kan lära dig mer om själva Manila, om du föredrar det.

Museo Pambata är ett interaktivt museum för barn, som passar perfekt för den som reser med barn.

Basilica of San Sebastian, som är den enda stålkyrkan i hela Asien, och som byggdes eftersom man tröttnade på att hela tiden bygga upp kyrkan, som förstördes hela tiden, på grund av jordbävningar och liknande.

SM Mall of Asia, världens fjärde största köpcentrum, som är helt enormt, och även innehåller en isrink, där man kan åka skridskor om man vill det. Här kan man lätt tillbringa en hel dag om man gillar shopping!

Flygresor till Manila

Det finns två vanliga sätt att ta sig till Manila på: antingen via inrikestransport av olika slag från övriga delar av Filippinerna, eller via flyg från utlandet till Ninoy Aquino International Airport, som är Manilas internationella flygplats. (Flygplatsen är döpt efter Benigno “Ninoy” Aquino, Jr. som mördades på flygplatsen år 1983). Närmare 25 miljoner passagerare flyger varje år via Ninoy Aquino International Airport, och det är ett viktigt flygnav för så väl internationella flyg och inrikesflyg inom Filippinerna.

Ta sig runt i Manila

Det finns flera olika sätt att ta sig runt i Manila, det mest kända och unika sättet för just Manila är så kallade jeepneys, som från början var ombyggda militärjeepar, som gjordes om för att flera passagerare skulle få plats i dem. Idag tillverkas de dock även nya, och de är ett mycket smidigt och billigt sätt att ta sig runt i staden.

Det finns även flera olika typer av taxibilar och taxicyklar man kan ta, och det finns även tåg som går både inom och utanför Manila.

Bra att veta när man reser till Manila

Manila har ett typiskt tropiskt klimat, vilket innebär att luftfuktigheten är mycket hög under delar av året. Stormar och stormvindar är vanligt förekommande under delar av året, så det är bra om du kan planera din resa till Manila efter vädret lite grann när du ska resa hit.

Tagalog och engelska är de officiella språken i Filippinerna, och man klarar sig därför bra med engelska under en vistelse i Manila. Även kinesiska talas i stor utsträckning i Manila, då staden har en betydande kinesisk minoritet.

En av de mest intressanta sakerna med Manila är shoppingen. Missa inte de många charmiga marknaderna, där man kan hitta det mesta, och pruta på allt!

Det finns även många riktigt stora och moderna köpcentrum, SM Mall of Asia är den största som sagt, men utöver detta jättekomplex finns det även flera andra, mycket bra, mindre köpcentrum i Manila.

Flygresor Manila Reseguide

Lämna en kommentar