Billiga flygresor till Malaga Spanien

Malaga är en underbart fin stad i södra Spanien. Flyg till Malaga och njut av det härliga Andalusien. Upptäcks av turister i slutet av 1800-talet. Mot slutet av 1800-talet började regionen Málaga bli populärt för välbeställda Européer och från 1960-talet har antalet besökare per år exploderat i antal. Även om staden är välbesökt av turister har den hittills aldrig blivit en typisk turiststad. Istället har den utvecklats genom industri inom järn- och stålbranschen samt inom textilier.

Málaga – en stad kluven av en flod

Malaga är en fantastisk stad på många vis. Den har liksom allt. Genom Málaga flyter floden Guadalmedina som delar staden i två delar. I denna artikel kommer du att lära dig mer om staden Malaga och alla dess skatter. På dess västra sida ligger gamla delarna av staden, medan de moderna delarna ligger på dess östra.

flyg-malaga-reseguide

Gamla stan, Malaga – Centro Antiguo

Vittnar om sitt kulturella arv

Arkitekturen i Malaga vittnar om dess långa och omväxlande historia. Den gamla stadsdelen Centro Antiguo, stadsplan lades redan under det romerska rikets tid och där finner man byggnader av både arabisk och europeisk byggnadsstil i bevarade byggnader från olika århundraden.

En stad som har investerat i kulturen

Malaga rymmer fler museer än någon annan stad i Andalusien och här finns mycket att upptäcka. Picassomuseet vittnar om stadens världsberömde konstnär medan Carmen Thyssen Muséet är fokuserat på konst från 1800-talet. Det finns ett vinmuseum för dem som vill lära mer om Andalusiska viner samt ett kombinerat bil- och modemuseum som tillgodoser dem med intresse för design av olika slag.

Närheten till havet – stranden i Malaga

Malaga kallas för solkustens huvudstad och det är lätt att förstå varför. Efter att tidigare legat under i konkurrens om turisterna med grannstaden Sevilla, är Máaaga nu på väg att etablera sig som en av de mest spännande städerna i Andalusien. Närheten till havet är en viktig faktor då staden ligger i nära förbindelse med många fina sandstränder, vilket gör den extra attraktiv för turister. Att kunna nå en solig strand efter bara en kort promenad från stadens centrum är något som är speciellt för Malaga och dessutom finns det många olika typer av stränder att välja mellan på korta avstånd från staden.

Malaga klimat

Närheten till havet gör även att sommarhettan känns mer behaglig än i det Andalusiska inlandet och Málaga bergen skyddar staden från kylan under vintern. Temperaturerna ligger runt 13 grader om vintern och upp mot 30 grader om sommaren. Även om vintern bjuder på korta regnskurar så räknar man med ca 300 soldagar per år.

Mat och mode

Malaga har även fått ett uppsving som semesterort genom att kunna locka med intressant shopping och ett härligt kök. Dam- och herrmode, både spanskt och internationellt, lädervaror, gourmetvaror, vin och inhemska produkter är lätt tillgängliga i Málagas centrum där gågatorna numera breder ut sig och inbjuder både till shopping och till att sitta på någon av uteserveringarna och få en inblick i stil och mode genom att titta på de förbipasserande.

Restaurangkulturen i Malaga är livlig och omväxlande och spänner från enkla gatuserveringar till gourmet restauranger prisade med stjärnor i Guide Michelin.

Festival i Málaga

Den årliga festivalen i Málaga är en fest för god mat, vin och underhållning. Det är en av de mest besökta festivalerna i Spanien och varar i en veckas tid under augusti månad. Det finns fler festivaler i Málaga under året.

Golf

Är Málaga något av ett paradis. Inte mindre än 50 golfbanor finns i Málaga och dess utkanter.

Intressanta grannar

Málaga är en utmärkt stad att ha som utgångspunkt för upptäckter i Andalusien och längs solkusten. Att hyra bil är billigt och lockar till besök i till exempel Marabella, Fuengirola och Estepona. Är man mer lockad av Spaniens natur kan man styra norrut mot bergen i Málagas utkant och besöka nationalparken som lämpar sig väl för vandring eller cykling.

Kultur och språk

I Málaga finns även många bra språkskolor för dem som vill satsa extra på att lära sig spanska. Det finns både universitet och privata språkskolor som ger kurser på att från nybörjarnivå till universitetsexamen.

Att ta sig till och från Málaga

Eftersom Málaga är något av en knytpunkt för olika transportmedel är det lätt att ta sig in och ut ur staden.

flygresor-malaga

Med flyg:

Den nybyggda flygplatsen Avenida Garcia Morato ligger på bara 8 km avstånd från Málagas centrum. Bland de bolag som flyger hit hittar du SAS, Norwegian och Spanjet.

Med tåg:

Det finns tågförbindelser till Málaga från de flesta av Europas internationella tågstationer och är du redan i Spanien kan du lätt ta dig från t.ex. Madrid, Barcelona eller Valencia.

Med båt:

Du når Málaga med båt från andra spanska hamnstäder eller från Afrikas kust. Málaga har även blivit en populär stad för flera kryssningslinjer i turer som inkluderar Barcelona, Madeira och Tanger.

Fakta om Málaga

Hamnstaden Málaga är Spaniens femte största stad med gott över en halv miljon invånare. Den är huvudstad i Málagaprovinsen som är en del av regionen Andalusien. Málaga spännande sammansatt stad som balanserar mellan ett händelserikt förflutet och en energisk nutid och som fortfarande präglas av att vara en hamnstad i medelhavet. Som med många spanska städer behöver man som besökare lite tid och tålamod för att hitta rätt bland dess många guldkorn i förhållande till kultur, historia, avslappning och aktiviteter.

En av världen äldsta städer

Redan på 1000-talet f. Kr grundades staden Malaka på den plats var Málaga nu ligger. Grundarna var troligen fenicier från det historiska landskapet Fenicien som i dagens geografi motsvaras av nuvarande Libanon och en del av Syrien. På 200-talet f. Kr. tog romarna över och staden och regionen blev en del av det Romerska riket.

Arabiskt inflytande

Efter det romerska rikets fall var staden under växlande styre av tyska folkstammar och bysantiner innan hela södra Spanien erövrades av araberna år 711 e. Kr och regionen blev en del av det arabiska riket och kallades för El-Andalus. Araberna kom att styra över Málaga i över 800 år och stora delar av kulturarvet från den perioden lever kvar i staden, både i form av arkitektur och traditioner.

Katedralen i Málaga

Mot slutet av 1400-talet belägrades Málaga av katolska monarker som därefter övertog staden och tvingade bort morerna. Den stora katedralen i Málaga som byggdes under 1500-talet ses som en viktig markering av att Málaga hädanefter var katolskt och under spanskt styre.

Shopping i Málaga

restauranger-malaga-spanien

Shoppingkulturen i Málaga har under de senaste åren utvecklat sig i stor stil i och med den ökade turismen. Charmiga småbutiker som ägts av samma familj sedan generationer, blandas med nybyggda gallerior som har fokus på internationella märkesvaror. Det är just denna blandning som gör shopping i Málaga till en omväxlande upplevelse. Som i alla städer som är populära hos turister kan man hitta många billiga souvenirer av varierande kvalitet men också fina lädervaror, traditionell keramik och delikatesser samt både spanskt och internationellt mode.

Exklusiv shoppinggata Calle Marqués de Larios

På den mest kända shoppinggatan i Málaga trängs små exklusiva butiker med större spanska modekedjor så som Mango, Blanco och Massimo Dutti. I de mindre butikerna hittar du utsökt dam- och herrmode och lädervaror så som skor och väskor. Caféerna ligger också tätt och uteserveringarna är utmärkta utkiksplatser för att studera Málagas välklädda shoppare.

Den välkända varuhuskedjan El Corte Ingles

I detta varuhus som fyller flera våningar hittar du allt mellan himmel och jord: möbler, mode, lädervaror, elektronik, hemtextilier, leksaker, parfym och kosmetik och i källarplanet hittar du en välsorterad matbutik. Om du vet vad du är på jakt efter och inte vill lägga tid på att strosa runt i mindre butiker, så är El Corte Ingles ett utmärkt ställe för att snabbt och lätt klara av sin shopping.

Religiösa varor sedan 1724 – hos Cererá Zalo

Alldeles i närheten av turistinformationen ligger butiken Cererá Zalo (Calle Santa Maria 10). Här säljs sedan snart 300 år rökelse, parfymerade ljus, Madonnabilder m.m.

Traditionell spansk keramik hos Cerámica Fina

Om du är på utkik efter spansk keramik till dig själv eller som present till vänner så är ett besök hos Cerámica Fina (Caller Coronel 5) att rekommendera. Här hittar du handmålade fat, kakelplattor, lampfötter och dekorationer med religiösa motiv, liksom charmiga traditionella keramik flaskor för olivolja, skålar för gazpacho m.m.

Spanska delikatesser omkring Plaza de la Constitucíon

Ostar, traditionell konfekt på honung och nötter, oliver och oljor, skinka och vin … du hittar allt i butikerna runtomkring Plaza de la Constitucíon. Håll utkik efter Café Central med sin angränsande delikatessbutik och Mallorquina för lufttorkad skinka och traditionellt sött vin.

Fler lokala produkter hos La Malaguena

Hos La Malaguena (på hörnet av Calle San Juan och Calle Coronel) i gamla stan hittar du lokala produkter så som vinäger, saffran, sherry, starkvin och honung till rimliga priser.

För dig som är intresserad av flamenco

så hittar du en av de mest respekterade gitarrbutikerna Málaga Musical (Calle Compania 33) samt ett stort urval av flamencoklänningar hos Viva La Fería (Calle Cisneros 4)

Mat i Andalucia

Det andalusiska köket

Det andalusiska köket innehåller, liksom dess landskap en hel del variationer. Det traditionella köket är baserad på bra råvaror i enkel tillberedning, influerat av både spanska och arabisk matlagning. Närheten till kusten ger färsk fisk och skaldjur av hög kvalitet medan klimatet och den bördiga jorden ger stort utbud av färska grönsaker, oliver, vin och bra betesmarker för bland annat grisar. När det gäller vin är Andalusien känt för sin goda sherry, främst från staden Jerez.

mat-i-malaga

Restaurangernas tradition och förnyelse

Restaurangkulturen i Málaga har under de senaste åren genomgått en spännande utveckling. I stället för att dras med i pessimism och uppgivenhet i samband med att den stora ekonomiska krisen drabbade Spanien, slog sig en stor samling stjärnkrögare sig samman för att modernisera och satsa nytt och annorlunda i marknadsföringen av det andalusiska köket. Detta resulterade bland annat i innovativt tänkande kring traditionella rätter, ett ännu större fokus på råvarornas kvalité och målsättningar om att sprida kunskap om den spanska gourmetmaten till en större publik.

Att få en lyxrestaurang att gå runt är en utmaning, även när ett lands ekonomi är stabil och krisen har lett till att nya restauranger som serverar utsökt mat till billigare priser har etablerats. Grundstenarna i det moderna andalusiska köket är traditionella inhemska råvaror och rätter så som tapas, kombinerade med det moderna kreativa köket.

Tapas

Mat i Málaga. Att äta gott i Málaga

Restauranger i Málaga är sällan formella – vänta dig istället avslappnade och välbesökta barer, caféer och restauranger med hög stämning och god mat. Om du är sugen på ett extravagant matäventyr finns där även flera restauranger med Michelin stjärna i och omkring Málaga, som t ex Café de Paris (Vélez Málaga 8E) och José Carlos García, (Plaza de la Capilla, Muelle Uno E)

Tapas på Tapasbarer

Det andalusiska köket är framförallt känt för sina Tapas – små anrättningar av grönsaker, kött, fisk och ost som sköljs ned med lokalt vin och öl och som ofta delas av flera gäster i ett sällskap. Exempel på Tapas är den lufttorkade Serranoskinkan, små kryddstarka köttbullar i tomatsås, stekta färska sardiner, oliver och osten Manchego.

Fisk och skaldjur på ”Chiringuitos”

Med tanke på Málagas placering vid kusten är det knappast förvånande att staden också är känd för fisk och skaldjur av hög kvalitet. Dessa äter man gärna på ”Chiringuitos” – serveringar som är specialiserade just på havets läckerheter och som ofta ligger nära stranden. Exempel på uppskattade rätter är friterad småfisk, baby bläckfisk tillredd på olika sätt och ovanliga färska skaldjur så som havsanemon.

Gyllene Paella

Du hittar varianter av andalusisk paella på så gott som varje restaurang i Málaga. Den världskända risrätten består i grunden olika typer av ris, tillagat med olivolja och saffran och varierande smaksatt med kyckling, skaldjur, fisk och kött samt grönsaker.

Sötsaker med arabisk bakgrund

I det andalusiska kökets efterrätter och sötsaker, märks tydliga tecken på det arabiska och moriska inflytandet över regionen. Konfektyr gjord på ingredienser så som nötter och mandel, torkad frukt och smaksatt med kryddor och apelsinblomsvatten. En av de mest typiska efterrätterna är flan, brylépuddig och vanligt är även churros, friterade bakverk som äts närhelst under dagen, även till frukost med en kopp kaffe eller varm choklad.

flygresa-malaga-reseguide

Gibralfaro och Alcazaba

Fästningarna Gibralfaro och Alcazaba är två av Málagas stora sevärdheter som båda stammar helt tillbaka från tiden omkring då staden grundlades. De befinner sig på gångavstånd från varandra och ger en autentisk inblick i Málagas spännande historia.

Castillo de Gibralfaro

På en klippa med utsikt över Málaga och dess hamn, ligger Castillo de Gibralfaro. Den gamla fästningen är daterad till att vara grundlagd redan på 900-talet, närmare bestämt till år 929 då det byggdes under Abd-al-Rahman III. Namnet stammar både från arabiska och grekiska och sägs betyda fyrens klippa, vilket hänvisar till att platsen tidigare hade använts som fyrplats.

En tre-månaders belägring

När Málaga, som på den tiden hade moriskt styre, på 1400-talet belägrades av katolska styrkor, höll fästningen stånd mot katolikerna i tre månader men fick sedan ge upp på grund av brist på livsmedel. Araberna tvingades ut ur Spanien och Málaga blev åter del av Castilien under katolskt styre.

Alcazabas 2000-åriga historia

Strax nedanför Gibralfaro ligger fästningen Alcazaba, vars namn betyder just fästning på arabiska. Sedan den grundlagdes strax före Gibralfaro har den genomgått många olika epoker och styren. Efter det katolska erövrandet 1487 fortsatte man bygga ut Alcazaba med torn och murar – ett tillbygge som fortsatte helt fram till 1800-talet.

Gibralfaro

Ett snillrikt bygge

Fästningen skyddas av två stadsmurar. Innanför den första ligger ett system av trädgårdar och innergårdar genom vilka man har lett en kanal med färskvatten. Här finns labyrintiska gångstigar som har bidragit till att vilseleda ovälkomna besökare och som man behöver ta sig igenom innan man när den innersta muren. Bakom denna ligger det palats som fästningen skyddar samt en tillhörande stadsdel i miniformat.

Två sammanbundna fästningar

Castillo de Gibralfaro och Alcazaba var tidigare förbundna genom gångvägar och skyddade staden för angrepp från havet. Castillo de Gibralfaro användes aktivt som ett försvarsmonument enda fram till 1925, då kung Alfonso XII överlämnade fästningen till staden Málaga och restaureringsarbetet kunde påbörjas strax därefter.

Praktisk information:

Monte Gibralfaro

adress: Camino de Gibralfaro 11, 29016 Málaga

telefon: +34 952 227 230

öppettider: alla veckans dagar 09.00 – 18.00

inträde: €2,20 ordinarie, € 0,60 för barn, studenter, pensionärer m.fl.

kombinerad biljett: (för både Gibralfaro och Alcazaba) € 3,45

Alcazaba

adress: Calle Alcazabilla s/n, 29015 Málaga

telefon: +34 952 227 230

öppettider i sommarsäsongen: tisdag till söndag 09.30 – 20.00

öppettider i vintersäsongen: tisdag till söndag 08.30 – 19.00

inträde: €2,20 ordinarie, €0.60 för barn, studenter, pensionärer m.fl.

kombinerad biljett: (för både Gibralfaro och Alcazaba) € 3,45

Picassos Málaga

Málagas kände son

Stadens mest kände infödde konstnär är förstås Pablo Picasso. Han föddes i Málaga den 25 oktober 1881 som första barn till konstnären och teckningsläraren Don José Ruiz y Blasco och hans hustru María Picasso y López och tillbringade sina första 10 år i staden innan familjen flyttande till Barcelona. Konstnären, vars arbete kom att bli så essentiellt för konstens utveckling i Europa under 1900-talet, tillbringade största delen av sitt vuxna liv i Frankrike men höll fast i sina spanska rötter.

Ett museum efter Picassos egen önskan

Picasso, som avled i Provence 1973, hade uttryckt en önskan om att hans konstnärliga arbete skulle finnas representerat i hans födelsestad Málaga. Genom donationer av hans sonson och svärdotter Bernard och Christine Ruiz-Picasso och ett samarbete mellan Picassos familj och den andalusiska regionen gjordes detta möjligt och planerna för ett Picasso-museum började så smått ta form i mörjan av 1990-talet.

alcazaba-malaga

En historisk byggnad

Picasso muséet är inhyst i Palacio de Buenavista, en byggnad som konstruerades för Diego de Cazalla redan 1487 och som förklarades vara ett nationellt byggnadsmonument 1939 hyste senare Museo Provinicial de Bellas Artes fram till 1997. Därefter följde ett ombyggnadsprojekt under vilket kompletterande tillbyggnader konstruerades för att kunna rymma bland annat ett bibliotek och ett auditorium. Restaurationen och ombyggnaden av det ursprungliga palatset anses vara mycket vällyckad och en utmärkt tillskott till Málagas kulturella profil.

Officiell invigning av Museo Picasso Málaga

Muséet invigdes officiellt den 27 oktober 2003 och rymmer 233 av konstnärens verk som representerar hans långa, produktiva och omväxlande konstnärskap genom åtta årtionden med både teckningar, målningar och keramik.

Att planlägga ett besök

Museo Picasso Málaga månar som sina besökare genom att olika guidade turer ingår gratis i entréavgiften och man är välkommen både som individuell besökare och som grupp. Muséet arrangerar också föreläsningar och workshops, under vilka man närmare kan bekanta sig med både Picassos konstnärskap och olika tendenser i nutidskonsten.

Studiecenter

Förutom samlingarna i sig, rymmer muséet också ett arkiv och ett bibliotek, öppet för alla som önskar fördjupa sig i Pablo Picassos verk, liv och tid.

Praktisk information:

Picassomuséet är inhyst i Palacio de Buenavista

adress: Calle San Agustín 8, 29015 Málaga

telefon: (+34) 952 127600

websida: www.museopicassomalaga.org

öppettider:

tisdag – torsdag 10.00 – 20.00

fredag – lördag 10.00 – 21.00

söndagar och helgdagar: 10.00 – 20.00

Även öppet vissa måndagar, vänligen besök museets hemsida för mer information.

Inträde: € 7.00, med reducerade priser för pensionärer, studenter (med giltig student ID) och för förbeställda grupper. Barn och unga upp till 18 år går in gratis.

Den Romerska Teatern

Vid ett besök i Malaga ska du inte missa den Romerska Teatern.

Den Romerska Teatern är en relativt ny upptäckt i Malagas mångfacetterade stadsbild och är en av de äldsta kvarvarande byggningarna i Andalusien. Du hittar den i närheten av citadellet Alcazaba som är ett av staden viktigaste landmärken.

Upptäcktes av en tillfällighet.

Den gamla amfiteatern hittades av en ren tillfällighet i starten av 1950-talet, då en ny park skulle anläggas och man började gräva i marken vid citadellets fot. Planerna på parken fick omgående läggas ned och istället började utgrävningen av den Romerska Teatern som är daterad till att ha blivit uppförd redan under det första århundradet e.Kf. I 1995 togs ett omdebatterat beslut om att riva det kulturhus som stod på en del av den mark varunder teatern låg och utgrävningarna kunde därefter bli omfattande.

Relationen till citadellet Alcazaba

När Alcazaba konstruerades i mitten av medeltiden, använde araberna delar av den Romerska Teatern så som kolonner och redan huggna stenblock, till uppbyggnaden av fortet. Detta har gjort att rekonstruktionen av den gamla amfiteatern har varit komplicerad men sedan 2011 är den igen öppen för publik året runt. På sommaren har man chansen att kunna få uppleva föreställningar av varierande slag i teatern, sittande på någon av de 220 platserna. Den romerska teatern är för övrig en av de äldsta bevarade byggningarna i Malaga, en stad som kan uppvisa arkitektoniska stilar från många olika epoker.

Den Romerska Teatern är en relativt ny upptäckt i Malagas mångfacetterade stadsbild

En mångfacetterad upplevelse av Den Romerska Teatern

Utanför teatern ligger ett besökscentrum som är en sevärdhet i sig i sin snillrika konstruktion av glas, trä och stål. Besökscentrumet fungerar som en informationscentral för både turister och för arkeologer som är intresserade av teaterns historia och hur utgrävningarna och återuppbyggnaden har gått till.

Praktisk information: Den Romerska Teatern i Malaga

Adress: Calle Alcazabilla 8

Inträde: gratis

Telefon: +34 951 50 11 15

Hemsida: malagaturismo.com

Öppettider:

På sommaren: tisdag 12.00 – 20.00, onsdag – lördag 09.00 – 20.30, söndag 10.00 – 16.00.

På vintern: tisdag 10.00 – 18.00, onsdag – lördag 09.00 – 19.00

Marknader i Málaga

Marknader med lång tradition

I Málaga hittar du många marknader av olika slag, en del inriktande på färska varor och livsmedel och andra på textiler, konsthantverk m.m. Det de har gemensamt är att de återupplivar den traditionella handeln genom att skapa brokiga mötesplatser för leverantörer, återförsäljare och kunder.

Den mest kända marknaden: Atarazanas

Inhyst i en central byggnad av stort arkitektoniskt intresse, stammar marknadens namn från Málagas arabiska arv: ordagrant översatt betyder Atarazanas ”plats var skepp repareras”, vilket beror på att platsen tidigare låg alldeles i vattenkanten.

En byggnad med lång historia

Byggd redan på 1300-talet var Atarazanas en av de mest beundrande byggnaderna i sin tid och fortsätter att imponera med sina valv och målade glasfönster. Byggnaden har under sina många år haft många funktioner: som varv, kloster, militär barack, sjukhus och skola. Under 1800-talet fick den sig en välbehövlig ansiktslyftning under arkitekten Joaquin Rucoba och blev så gott som fullständigt renoverad mellan 1876 – 1879. Ännu en renovering skedde i 2008 och marknaden öppnade igen i 2010.

museum-malaga-spanien

Tonvikt på färska råvaror

Atarazanas är väl värt ett besök om du är ute efter färska råvaror. Här hittar du färsk frukt, kryddor, fisk, kött, grönsaker av fin kvalitet till mycket rimliga priser. Även om du inte är ute efter att köpa någonting kan du lockas till ett besök på en marknad som är lika livlig och färgsprakande som den är historiskt och arkitektoniskt intressant.

Praktisk information:

adress: Calle Atarazanas 8 29005 Málaga

öppettider: måndag – lördag 08.00 – 14.00

Atarazanas befinner sig på gångavstånd mittemellan det stora varuhuset Le Corte Ingles och affärsgatan Calle Larios.

Katedralen i Málaga

Ett av stadens många landmärken

Vit och mäktig reser sig katedralen Santa Iglesia Catedral Basílica de la Encarnación, en viktig symbol uppförd på den plats där man under morernas härskartid kunde finna moskéen Aljama.

En ofullbordad katedral

Katedralen i Málaga började byggas redan 1528 på det katolska kungaparets initiativ och arbetet med konstruktionen pågick i ett par århundranden. Detta berodde till stor del på att de olika arkitekter som arbetade med uppförandet inte kunde enas. Trots att många olika arkitekter har bidragit till katedralens utformning, räknas Diego de Vergara som dess huvudsakliga arkitekt eftersom han övertog ansvaret mot slutet av byggnadsperioden. 1782 avtog byggeriet och katedralen hade då det utseende som den har idag.

Den enarmade damen

Arbetet med katedralen avbröts på grund av att ekonomin inte räckte till och inte för att katedralen ansågs färdigbyggd. Detta innebär att bygget inte slutfördes enligt ritningarna utan kyrkan saknar än idag ett av sina torn och en del av den övre fasaden. Just för att ett av tornen saknas har kyrkan fått smeknamnet ”la Manquita” som kan översättas till ”den enarmade damen”. Som i många andra fall blir sådana skönhetsfel just det som ger karaktär åt en byggnad och har bidragit till att katedralen idag är vida känd.

Katedralen i Málaga började byggas redan 1528 på det katolska kungaparets initiativ och arbetet med konstruktionen pågick i ett par århundranden

Tre olika byggstilar

Eftersom konstruktionen av katedralen pågick under så pass lång tid är byggnaden präglad av flera olika byggnadsstilar: gotik, renässans och barock. Inuti katedralen finns en mängd konstskatter så som snidade träskulpturer i mahogny och cederträ, målningar och skulpturer samt de två orglarna från 1800-talet.

Katedralen idag

Idag rymmer katedralen ett museum men är framförallt fortfarande ett högst aktivt kyrkorum där man fortfarande firar mässor och andra religiösa högtider.

Praktisk information:

adress: Calle Molina Lario, 29015 Málaga

telefon: +34 952 215 917

hemsida: www.diocesismalaga.es

(med en översikt över katolska kyrkor i Málaga)

öppettider: måndag – fredag 10.00 – 18.00, lördag 10.00 – 17.00, söndag stängt

Malagueta stranden

En av de populäraste stränderna med centralt läge

Kuststaden Málaga är omgiven av kilometervis med sandstränder och den som ligger närmast stadskärnan är Playa de la Malagueta. Med promenadavstånd från Plaza Constitución och Calle Marqués de Larios, är det en av Málagas mest populära stränder.

En strand med många faciliteter

På själva stranden finns många faciliteter så som lekplatser, enkla serveringar, offentliga toaletter, duschar och faciliteter för handikappade. Solstol och parasoll finns till uthyrning längs hela stranden. Det finns också möjlighet att utöva sport så som beachvollyboll och rollerblades.

Kuststaden Málaga är omgiven av kilometervis med sandstränder och den som ligger närmast stadskärnan är Playa de la Malagueta

strand-malaga

Med sand från Sahara

Playa de la Malagueta är delvis en artificiell strand som har breddats för att göra plats för fler besökare. Sanden man använde för förbättringen är hämtad från Sahara och har blandats med den naturliga sanden på plats. Stranden är flankerad av den nybyggda strandpromenaden Paseo Maritimo Pablo Ruiz Picasso, som inbjuder till promenad med havsutsikt både dag och kvällstid. Längs med strandpromenaden finner man också en mängd caféer, barer och restauranger.

Praktisk information:

La Malagueta är den strand som man enklast och snabbast når till fots från Málagas centrum och kan besökas både dag- och kvällstid.

adress: Paseo de Pable Ruíz Picasso, 29016 Málaga.

inträde: gratis. Hyra av solstol från € 4,50

La Concepcion – botanisk trädgård

Málagas botanisk trädgård – på privat initiativ

På initiativ av Jorge Loring Oyarzabal och hans hustru Amalia Heredia Livermore blev Málagas botanisk trädgård grundlagd redan 1855. De hade fått idén till en botanisk trädgård under sin bröllopsresa runt i Europa och anlitade den franske trädgårdsmästaren Chamousst som huvudansvarig för trädgårdens planteringar och växtlighet.

En prisbelönad oas bildas

Charmoussts ansträngningar slog väl ut och han vann flera priser för sitt arbete. Trädgården fick erkännande i Europa både för sina exotiska växters skull och för det lilla arkeologiska museum som uppfördes som del av trädgården. 1990 övertog staden Málaga parken och det skapades en fond som stod för både bevarandet och den vidare utvecklingen av den botaniska trädgården.

Flera trädgårdar i en

La Concepción består av flera olika trädgårdar med olika teman: du hittar bland annat Den Historiska Trädgården, Gonzalez-Andreu Trädgården, Hibiskus Avenyn och flera andra spännande avdelningar. Trädgården rymmer växter från många olika zoner och världsdelar och utbudet expanderas succesivt.

La Concepción består av flera olika trädgårdar med olika teman

Planlagda promenader

För att guida sina besökare och på grund av trädgårdens storlek (det kan ta över sex timmar att besöka hela parken), finns det redan planlagda promenader som man utforska på egen hand eller i grupp tillsammans med en av parkens guider. Promenaderna har fantasieggande namn så som: Jorden runt på 80 träd och La Concepcións Juveler.

Ett center för olika typer av aktiviteter

Förutom att vara en park som bjuder på vacker och biologiskt intressant växtlighet, rymmer trädgården också center för en mängd olika aktiviteter. Pedagogiska projekt av olika slag inriktar sig på barn och unga och utvecklar deras kunskaper om växter och miljö medan man på avdelningen inriktad på forskning studerar de olika växttyperna och publicerar böcker och informationsblad för besökarna.

Praktisk information:

adress: Camio del Jardín Botánico 3, 290 14 Málaga

telefon: +34 952 252 148

hemsida: www.laconcepcion.malaga.eu

Inträde: € 5, 20 ordinarie, € 3,10 reducerad (barn upp till 16 år, studerande upp till 26 år, pensionärer osv) samt reducerade priser för grupper

Detta var en del av allt det du kan göra och se när du befinner dig i Malaga. Det är en härlig stad med en fin atmosfär trots storleken. Flyg till Malaga och njut av en fin semester.

Flygresor Malaga Spanien Reseguide

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *