Flygresor Teheran Reseguide

Billiga flygresor till Teheran

Teheran är en ganska okänd och stängd stad för de flesta svenskar, då Iran som land isolerat sig en hel del från omvärlden sedan revolutionen som ägde rum där år 1979. På senare år har dock flyg till Teheran ökat i antal, och eftersom många svenskar antingen har släktingar eller affärer i landet, reser även många svenskar dit numera.

Att hitta flygresor till Teheran behöver inte heller vara så svårt som många tror, det finns många flygbolag från olika länder som säljer flygbiljetter till Teheran, även via svenska resebyråer.

Allmänt om Teheran

Teheran är den islamska republiken Irans huvudstad och har med hela storstadsområdet över 14 miljoner invånare, vilket gör staden till den näst största i hela Mellanöstern, efter Kairo. Staden ligger precis vid foten av Alborz bergen, och har massvis med museer, parker (över 800 olika, alla i mycket fint skick!), restauranger samt en befolkning som är mycket välkomnande och öppna mot turister.

flygresor-teheran-reseguide

Traditionellt delas Teheran in i två delar – den norra delen av staden och den södra delen av staden. De norra delarna är något finare, mer moderna och lyxiga i jämförelse med de södra delarna, som är mindre vackra, men i gengäld billigare när det gäller det mesta.

Teheran har ett problem med avgaser, då det är en så stor stad. Även trafiken är ett problem, och trafikstockningar uppstår ofta. Dock är klimatet i Teheran betydligt bättre än i många andra delar av Mellanöstern, då staden ligger så högt upp.

Teherans historia

Teheran blev för första gången en viktig stad år 1778 då den första Qajar kungen, Agha Mohammed Khan, gjorde Teheran till Qajar rikets huvustad. Hans efterträdare, Fath-Ali Shah, utvecklade sedan staden vidare under sin tid.

Reza Shah Pahlavi som var Irans shah under 1920- och 1930-talen och byggde under denna tid upp stora delar av det som idag är det moderna Teheran. Han tyckte dock inte att antika byggnader, så som Toopkhaneh torget och de gamla stadsmurarna, skulle vara en del av det moderna Teheran, och många gamla, fina byggnader förstördes därför under denna tid. Istället byggdes många av de moderna persiska byggnader, som den nuvarande nationalbanksbyggnaden, polishuset och militärakademin upp i deras ställe.

Under 1960-talet och 1970-talet fortsatte Shah Mohammed Reza Pahlavi moderniseringen av Teheran, men många av hans byggen avstannade i samband med den islamska revolutionen år 1979. Under Irans krig med Irak, mellan åren 1980-1988, träffades Teheran flera gånger av Scud-raketer som orsakade stora skador.

Flygresor till Teheran

För att ta dig till Teheran bör du ta ett direktflyg till Teheran från Europa, Afrika, Asien eller Mellanöstern. Det går nämligen inga direktflyg till Teheran från Nordamerika eller Australien.

Den största flygplatsen idag är Imam Khomeini International Airport i Teheran, men även den äldre flygplatsen Mehrabad används fortfarande, eftersom den ligger väldigt nära centrum.

Du kommer inte att släppas in i Iran om du har en israelisk stämpel i ditt pass (och naturligtvis inte med ett israeliskt pass i sig), så har du även besökt Israel, bör du skaffa ett nytt pass för att släppas in i landet.

Det bästa sättet att ta sig från någon av flygplatserna in till centrum är att ta en taxi, de är både billiga och vanliga på flygplatserna. Det går även bussar från Mehrabad, och en tunnelbana från Imam Khomeini om du föredrar det.

Det går även att ta sig till Iran och Teheran via tåg, buss och bil (framför allt från Turkiet), men flygresor till Teheran är fortfarande det smidigaste och snabbaste sättet att ta sig hit, då infrastrukturen överallt i Iran inte är den bästa. Du kan därför spara en hel del genom att boka flygbiljetter till Teheran istället för att försöka dig på andra färdsätt.

Ta sig runt i Teheran

Teheran har ett mycket modernt och rent tunnelbanesystem, som man kan ta både inom Teheran och till närliggande orter. Det går även många bussar i staden, och det finns totalt 4 viktiga bussnav i staden. Vill man ta sig ut ur staden, går det många tåg man kan ta för att göra detta på ett smidigt sätt.

Sevärdheter i Teheran

Azadi tornet har blivit en symbol för Teheran, och besöks därför av många som besöker Iran. Detta torn byggdes som ett minne av det persiska rikets 2500:e födelsedag år 1971. Milad tornet är en annan, nyare skyskrapa, som idag är världens fjärde högsta, och som kan komma att ta över som Teherans symbol i framtiden. Även Milad tornet är därför värt ett besök.

Irans nationalmuseum är det mest populära museet bland turister som besöker Teheran, och Teherans museum för modern konst är också mycket populärt, då du här kan skåda konst av så väl Pablo Picasso och Andy Warhol, för att bara nämna några mycket kända konstnärer.

I Irans centralbanks kontor kan du även se de iranska kronjuvelerna, som sägs vara världens största samling av diamanter, och som verkligen är oerhört imponerande. Bland annat världens största oslipade rubin samt världens största rosa diamant finns nämligen här.

Ayatollah Khomeinis mausoleum är också värt ett besök, för att förstå Iran lite bättre, och för att imponeras av ställets oerhörda storlek.

Golestan palatset är en av de äldsta byggnaderna i Teheran, och oerhört vackert. Det finns även en rad andra, mindre kända och mindre palats i staden.

Basaren i Teheran är också både rolig och imponerande, och ska du köpa något alls under dina flygresor till Teheran, är det här du ska göra det, då priserna är oerhört fördelaktiga. Dock finns här det mesta, så ha gärna med dig en tom väska på ditt flyg till Teheran så att du får med allt!

Bra att veta när du reser till Teheran

Internet är hårt censurerat i Iran, så förvänta dig inte att alla hemsidor på Internet kommer att fungera, ens om du har med dig en egen laptop.

Kriminalitet är relativt ovanligt i Iran, men undvik att ta omärkta taxibilar, då de ofta kan köras av lite halvskumma personer, som kanske inte är de ärligaste, även om de inte är kriminella.

Däremot kan trafiken i Teheran vara mycket farlig, då folk kör som dårar och olyckor ofta inträffar. Var därför väldigt försiktig om du väljer att köra bil i Teheran eller går över vägar, med mera.

Vare sig heterosexuella eller homosexuella par bör ägna sig åt offentliga ömhetsbetygelser på allmänna platser i Iran, då detta är strängt förbjudet. Homosexualitet är dessutom ett brott som i Iran bestraffas med döden.

Kvinnor bör bära slöja när de vistas i Teheran och övriga delar av Iran för att undvika problem.

Flygresor Teheran Reseguide

Lämna en kommentar