Billiga flygresor till Santiago

Chiles huvudstad Santiago är en av de mest spektakulära huvudstäderna i hela världen, med den stora bergskedjan Anderna på ena sidan, och ett vackert hav på den andra. Staden ligger i centrala Chile, och vid floden Mapochos strand. På grund av att staden är så unik, har den blivit ett populärt resemål för Sydamerikaresenärer, och många letar därför efter flyg Santiago, och planerar resor till staden.

Santiagos historia

Staden grundades år 1541 av spanjoren Pedro de Valdivia, och döptes då av Pedro de Valdivia till Santiago de Nueva Estremadura, som sedan helt enkelt blev Santiago. Chile har varit självständigt sedan år 1817, och ända sedan dess har Santiago varit Chiles huvudstad. Då började staden även byggas ut och moderniserats, en process som fortsatt ända fram till idag.

Riktig fart fick dock moderniseringen år 1962, då Santiago var värd för VM i fotboll, då rustades staden upp ordentligt för att besökarna skulle trivas. Staden har genom sin historia drabbats av stora jordbävningar flera gånger, senast år 1985 och 2010.

flygresor-santiago-chile-reseguide

Santiago idag

Idag bor det över 5,5 miljoner invånare i Santiago, vilket är mer än en tredjedel av hela Chiles befolkning. Santiago är därför Chiles i särklass största stad. Staden är en viktig industristad, och flera stora och för Chile viktiga industrier och fabriker finns här.

Flygresor till Santiago

Den internationella flygplatsen i Santiago heter Comodoro Arturo Merino Benitez International Airport, och ligger 17 km utanför staden. Det går både bussar och taxibilar från flygplatsen till centrum, så att ta sig in i Santiago när man väl anlänt till Comodoro Arturo Merino Benitez International Airport är inget problem. Det brukar ta omkring 15 minuter att ta sig in till centrum från flygplatsen. Det går direktflyg till och från Europa, Nord- och Sydamerika samt Oceanien från Comodoro Arturo Merino Benitez International Airport, och över 11 miljoner passagerare flyger varje år härifrån. Några flygbolag med direktflyg till Santiago är bland annat Air France, Iberia, Air Canada, Qantas och Delta Airlines.

Chile har även ett välutvecklat tåg- och bussystem, så befinner du dig redan i Chile, kan du lätt ta dig till staden via tåg eller buss från de flesta delar av landet. Det går även direktbussar till Santiago från bland annat Lima och övriga delar av Peru, samt från Argentina.

Ta sig runt i Santiago

Det finns en tunnelbana i Santiago, som har 101 stationer för närvarande, men som hela tiden byggs ut, så att nya stationer tillkommer. Tunnelbanan i Santiago är Sydamerikas största och nästan två och en halv miljoner människor åker tunnelbanan varje dag.

Det är även möjligt att ta sig runt i staden med bussar, taxi och tåg, och för det mesta fungerar lokaltrafiken bra.

Arkitektur

Det finns en del gamla byggnader kvar i staden, men eftersom Santiago flera gånger drabbats av olika naturkatastrofer, framför allt jordbävningar, har de flesta av de äldre byggnaderna förstörts vid det här laget, och större delen av Santiago är därför idag en modern stad. De flesta byggnaderna är från 1800-talet eller 1900-talet, vissa av dem från 2000-talet.

Att göra i området

Att besöka Santiago är dock inte bara en upplevelse i sig, utan kan faktiskt kombineras med både sol och bad samt skidåkning, på en och samma gång! Endast 50 km från Santiago finns nämligen en fin skidanläggning, och åker du 100 km från Santiago, hittar du fantastiskt fina stränder. Även Chiles största hamnstad, Valparaiso, är värd ett besök, om du vill se lite mer av detta vackra land.

Santiago är även bra att ha som bas om man vill utforska andra delar av Chile, som i sin helhet har mycket att bjuda på, t.ex. Eldslandet Tierra del Fuego eller Anderna. Ska du bege dig till dessa områden, är det bästa i regel alltid att ta ett flyg till Santiago, och sedan utgå därifrån, även om t.ex. flyg till Buenos Aires i Argentina också kan funka.

Äta, dricka och shoppa

Shoppingmöjligheterna i Santiago är goda, och det finns bland annat flera moderna köpcenter man kan besöka. Det finns även mer exklusiva kvarter, där du hittar lyxbutiker från märken som är kända världen över, som Louis Vuitton, Hermés samt lokala designers som tillverkar produkter av mycket hög kvalitet. Det finns även flera marknader och områden där du kan köpa lokalt tillverkade hantverksprodukter om du föredrar det.

I Santiago finns det även flera mycket bra restauranger, och det går antingen att slå på riktigt stort eller äta billigt i staden, beroende på din budget. Framför allt köttrestaurangerna och fisk- och skaldjursrestaurangerna rekommenderas. Det finns även bra uteställen och pubar i staden i överflöd, så även du som vill roa dig, bör kunna göra detta i Santiago med lätthet.

Boende i Santiago

Eftersom många backpackers, som utforskar hela Sydamerika, ofta kommer till Santiago, finns det flera vandrarhem och andra billiga boenden i staden. Du med liten budget bör därför kunna hitta bra boende här, men det finns även finare hotell samt även rena lyxhotell i staden, för dig som föredrar det. Det bästa är i regel att försöka boka hotell i förväg, åtminstone för ett par nätter, framför allt om du vill bo på ett lite finare hotell, men det är inget måste.

Säkerhet

Santiago är en av Sydamerikas säkraste städer, och allvarliga brott är betydligt mindre vanliga i Santiago än i många andra delar av Sydamerika. Resenärer bör därför kunna känna sig säkra under sin vistelse här. Dock är ficktjuvar vanligt förekommande, och du bör därför alltid ha koll på din väska och liknande när du vistas på offentliga platser.

Det finns dock vissa mindre bra områden i Santiago, som man gör bäst i att undvika, framför allt då det inte finns några riktiga sevärdheter där ändå. Du kan läsa mer om dessa områden i t.ex. guideböcker som handlar om Santiago och Chile, eller så kan du rådfråga t.ex. hotellpersonalen där du bor eller turistinformationen. Centrala Santiago i sig är dock inget dåligt område.

Eftersom Chile och Santiago flera gånger drabbats av naturkatastrofer är det alltid bra att ta alla varningar om sådana på allvar och följa de instruktioner som ges om sådant under din vistelse till punkt och pricka.

Flygresor Santiago Chile Reseguide

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *