Billiga flygresor till Sydney, Melbourne och Brisbane

Jodå, visst finns här dödliga spindlar, ormar och hajar här, men det hindrar knappt människor från att vare sig komma hit eller bo här. Och det finns goda skäl för det. Australien är ett enormt land som rymmer allt från de förhistoriska klyftorna i Kakadu National Park till det berömda Sydney Opera House.

Sandstränder

Luta dig tillbaka på en kritvit sandstrand i de västra delarna, förirra dig på någon bakgata i kulturens Melbourne eller förlora din själ i solnedgången i den röda öknen Uluru. Sväng sedan söderut och besök Tasmanien eller bege dig till Sidney, staden som är fylld av surf, sol, pengar och sex. Du kommer då snart att märka att Australien är ett land att upptäcka, inte att bli skrämd av.

flygresor-melbourne-reseguide

Australien är enormt till ytan men har få invånare. Till storleken är landet jämförbart med USA, men det bor bara tjugo miljoner människor här. Landet är uråldrigt, och det märks.

Karg natur

På sina håll är landet extremt eroderat, blottlagt och det är också en av de torraste kontinenterna i världen. Stora delar av de mellersta och västra delarna, det vill säga den större delen av markytan, är torr och platt. Däremot bubblar det av ungdomlig energi i städerna, varav de flesta grundades så sent som i mitten av artonhundratalet.

flygresor-australien-brisbane

Det mest minnesvärda landskapet i Australien är Outback, den enorma öknen som upptar en stor yta väster om Great Dividing Range. Här är himlen oändlig och blå, jorden kanel-röd och mörk och öde raviner bryter upp landskapet.

Ekologisk värld

Här finns en unik ekologisk värld, en värld som varit värd för en av de äldsta än bevarade mänskliga kulturerna i världen, och dateras så långt tillbaka som 70 000 år. Det är bara 10 000 år efter det att homo sapiens anses ha uppstått i Afrika.

Det tuffa landskapet har fått människorna i Australien att hålla sig till kusten. De flesta bor inte längre än två mil från havet. Australiensarna är typiska västerlänningar som söker materiellt välstånd genom hårt arbete. Men de tycker också om att busa, leka och ha roligt och har en lättsam vitalitet som besökare uppskattar. Det soliga klimatet hjälper sannerligen till att skapa detta kulturella klimat, och boostar utelivet och strandkulturen.

Solen skiner

För européer känns det nästan som hemma men det finns andra upplevelser också. Särskilt i Northern Territory, där det går att ta del av Australiens urbefolkningars historia och kultur, inte minst genom forntida konstcentrum.

Det går att resa med guide och på egen hand. Många aboriginer, särskilt i centrala Australien, har lyckats upprätthålla en traditionell livsstil, om än med modern klädsel. De talar sitt eget språk och skriver sina egna lagar. Många aboriginer andra delar av landet, särskilt i de urbana delarna, upplever tyvärr en typ av vällfärdskolonialism.

De får subventioner men kontrolleras hårt och erbjuds små möjligheter att ta del av samhället på lika villkor genom meningsfull sysselsättning. Ofta leder detta till fattigdom, ohälsa och missbruksproblem. Än är det långt till jämställdhet mellan raser i landet.

Studera i Australien

Årligen reser en stor mängd unga människor till Australien för att studera eller arbeta under en period. Många lockas av det varma klimatet och den lugna, avslappnade livsstilen, speciellt på de mer kända turist och surf-destinationerna utmed kusten.

Här finns ett utvecklad kultur av jobb för utländska resenärer men många söker sig även inåt landet för arbete på bondgårdar, där logi ofta ingår. Runt om i landet erbjuds också ett stort antal engelska kurser för utländska studerande vilket lockar såväl unga som äldre resenärer från hela världen. Australien är stort nog för att man ska vilja stanna en längre tid.

Flygresor Sydney Melbourne Brisbane Reseguide

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *