Flygresor till Kairo Reseguide

Billiga flygresor till Kairo

Kairo är Egyptens huvudstad, med mycket långa anor och en intressant historia, som varit ett populärt turistmål redan länge, både bland svenskar och andra européer. Många flyger hit och sedan utforskar man Egypten.

Det är därför relativt lätt att hitta flyg Kairo, och en vistelse i Kairo kan även kombineras med andra trevliga resor, så som en kryssning på Nilen, med en vistelse i den charmiga turistorten Sharm El Sheik vid Röda Havet eller med besök vid pyramiderna och andra sevärdheter i Egypten.

Fakta om Kairo

Kairo har över 16 miljoner invånare, och är därmed en av de största städerna i så väl Mellanöstern och Afrika. Det är världens sextonde största stad sett till folkmängden, och en av de mest tätbefolkade städerna och områdena i hela världen.

flygresor-kairo-reseguide

Staden har fått smeknamnet “De tusen minareternas stad” på grund av den övervägande islamiska arkitekturen i staden. Det ursprungliga arabiska namnet på staden är Al-Qahira, men idag kallas staden även Masr.

Kairos historia

Nuvarande Kairo ligger på samma plats som den fornegypiska staden Memphis. Den nuvarande staden grundades dock år 641 e.Kr, då den arabiske generalen Amr Ibn Al-Ase tog över Kairo och Egypten, i islams namn, och bestämde sig för att grunda en muslimsk stad där.

Det finns dock en del av Kairo, den så kallade koptiska delen, som grundades redan på 300-talet, av romarna, och som fortfarande finns kvar än idag. Denna del av staden var dock obebodd under delar av Kairos historia, men än idag finns några av Kairos äldsta kyrkor där.

Amr ibn al-As moskeen, som byggdes året efter att Amr Ibn Al-Ase intog staden, byggdes år 642 och var Egyptens, och därmed hela Afrikas, första moske. Idag finns inte den ursprungliga moskeen kvar, men det finns en ny moske på samma plats i dess ställe.

År 970 e.Kr. byggdes ännu en moske i staden, Al-Azhar mosken, som skulle bli ett mycket viktigt muslimskt lärcentra, och som idag räknas som världens näst äldsta universitet. Mosken är fortfarande ett universitet, och ses som världens viktigaste lärcentra för Koranen och Sharia-lagar än idag.

Dock kan man numera studera även annat på universitetet, som dock inte längre ligger i själva moskeen, och över 1.3 miljoner studenter studerar därför på Al-Azhar universitetet idag.

Efter detta styrdes både Egypten och Kairo av så väl turkar, ottomaner, fransmän och britter, fram till att Egypten blev självständigt år 1922. Flera stora olyckor och naturkatastrofer har dock inträffat sedan dess, bland annat “Svarta Lördag” år 1952, då över 700 byggnader brann i Kairo, samt jordbävningen år 1992 då även stora delar av Kairo förstördes.

Kairo idag

Idag är Kairo en intressant blandning av mycket gamla byggnader, skyskrapor, snabbmatsrestauranger och religiösa byggnader. Det Arabiska Förbundet (motsvarande FN, fast en arabisk version) har sitt huvudkontor i Kairo, likaså många internationella företag och organisationer.

Trafikmängden, samt även avgaserna i Kairo är ett problem idag, vilket är det största problemet med Egypten som man som resenär märker av.

Egypten är idag Mellanösterns största och mest framgångsrika ekonomi, och Kairo är hela detta näringslivs centrum, så trots att man ser många fattiga människor när man besöker Kairo, finns det även många som är rika i staden.

Resa till Kairo

Kairos internationella flygplats är den näst största flygplatsen i hela Afrika, och 16 miljoner resenärer flyger varje år via denna flygplats.

Många flygbolag från hela världen flyger hit, bland annat KLM, Lufthansa, Singapore Airlines, Air France, Delta, LOT, British Airways, Etihad och Emirates. Flygplatsen består av 3 olika terminaler, och är relativt lätt att hitta i.

Det går gratis bussar från flygplatsen till centrala Kairo, trots att taxichaufförerna som finns utanför flygplatsen ofta hävdar något annat, då de vill att du ska åka med dem istället. Det finns flera hotell nära flygplatsen om du inte vill åka in till staden, utan mest mellanlandar i Kairo.

Tåg till Kairo

Det går även tåg till Kairo från de flesta andra egyptiska städer. Värt att veta om tågen är dock att de sällan går enligt tidtabellen, så ska du åka till Kairo från en annan egyptisk stad, bör du avsätta gott om tid för detta.

Det är dessutom en god ide att köpa biljetter till tåget i förväg, för att vara säker på att du får en sittplats. Det är man nämligen inte garanterad annars.

Det går även bussar till Kairo från andra delar av Egypten, men internationella busslinjer och tåglinjer förekommer inte. Att ta något annat än flyg till Kairo är med andra ord enbart möjligt om du redan befinner dig i landet.

Lokaltrafik Kairo

I Kairo finns Afrikas första tunnelbana, som fungerar bra och är relativt modern. Dessutom är det mycket billigt att åka tunnelbana i Kairo, så kan du, bör du överväga detta alternativ! Du kan även ta tunnelbanan till Giza för att se pyramiderna. Det finns dock inga egentliga tidtabeller för tunnelbanan, men tågen går ofta.

Att åka taxi i Kairo är också vanligt. Använd dock enbart taxi bilar som du blir rekommenderad av t.ex. hotellpersonalen, då det förekommer flera olika typer av taxibilar i staden, och vissa är inte seriösa. Annars är en bra tumregel att undvika taxibilar som väntar utanför t.ex. lyxhotell och restauranger på passagerare, de är nämligen de dyraste taxibilarna i staden.

kairo-reseguide-flygresor

Dessutom kan man åka buss i Kairo. Dock är bussarna ofta fulla, så detta kan vara både obekvämt och jobbigt, men bussarna är billiga och kan tas från de flesta stora torg i staden, och är därför lätta att hitta.

Kairos parker

Kairo är känt för sina många, vackra parker, som finns runt om i staden. Den mest kända parken i Kairo är förmodligen Gizas djurpark, som faktiskt är den äldsta djurparken i hela världen, och grundades över 100 år sedan.

Hadiqat Al Orman är en av de mest populära och vackra parkerna i Kairo, och är ett utmärkt sätt att slippa undan stadsmyllret en stund. Du betalar en avgift för att komma in i parken, och under helger och högtider kan den vara ganska full.

Hadiqat Al Azbakiya är en annan liknande park, som dock inte ligger i centrala Kairo. Hit får du därför ta en taxi eller liknande, men parken är betydligt lugnare än Hadiqat Al Orman.

Genenet El Asmak är en park där det finns flera stora akvarier utställda, där du kan titta på fiskar och annat havsrelaterat medan du strosar i parken. Mycket charmigt!

El Hadiqa El Dawliya betyder den internationella parken, och har kan du se miniatyrer av olika kända byggnader runt om i världen, så som Eiffeltornet, Kinesiska muren med mera.

Det finns även en botanisk trädgård i Kairo, för den blom- och växtintresserade.

Mer information när du är i Kairo

Det finns flera turistinformationskontor runt om i Kairo om du behöver hjälp med något under din vistelse där.

Flygresor till Kairo Reseguide

Lämna en kommentar