Billiga flygresor till Sri Lanka

Sri Lanka är en mycket charmig ö, som ligger i södra Asien, och som förr hette Ceylon. Ön har på senare år blivit ett mycket populärt resmål, både bland svenskar och turister av många andra nationaliteter, då ön har mycket att bjuda på.

Därför går det även fler flyg till Sri Lanka än någonsin tidigare, och flygresor till Sri Lanka fortsätter ständigt att öka i popularitet.

Allmänt om Sri Lanka

Sri Lanka ligger söder om Indien, och hade namnet Ceylon ända fram till år 1972. Huvudstaden heter Sri Jayawardenapura-Kotte, men Columbo är den största staden i landet.

Landet är känt för att exportera te, gummi, kaffe, kokosnöter och kanel, och kallas ofta “Indiska oceanens pärla” på grund av att ön är så naturskön.

flygresor-sri-lanka-reseguide

Landet har ett tropiskt klimat, och monsunregn förekommer därför ofta på ön. Det är därför en god ide att planera sina resor till Sri Lanka noggrant, så att man inte prickar in just regnperioderna av misstag.

Sri Lanka har två officiella språk: sinhalesiska och tamil, men Sri Lanka-borna är även bra på engelska. Dock bör man inte förvänta sig betjäning på engelska överallt.

Sri Lankas historia

Sri Lanka har en mycket lång historia och har under historiens gång haft flera olika namn. Indierna kallade ön Lanka och Singhala, grekiska vetenskapsmän kallade ön Taprobane, araberna för Serendib och när portugiserna anlände till ön år 1505 döpte de den till Ceilão, vilket gav upphov till namnet Ceylon, som ön sedan hade under en lång tid.

Ön har varit bebodd sedan 600-talet f.Kr, och bosattes då av personer som kom från Indien. Under 1500-talet var ön en portugisisk koloni, under 1600-talet en holländsk koloni, och under 1700-talet tog de brittiska kolonialmakterna över ön. Sri Lanka har varit ett eget, självständigt land sedan år 1948.

Sri Lanka har alltid varit en mycket viktig handelsplats, för så väl asiater, som malajer, indonesier, burmeser och indier, men även för araber och perser.

Landet plågades länge, under åren 1983-2009 av ett brutalt inbördeskrig mellan majoritetsbefolkningen och minoritetsgruppen tamilerna. Under 2000-talet lugnade dock situationen ned betydligt, och den 19:e maj 2009 utropades att inbördeskriget officiellt var över.

Idag är därför Sri Lanka en säker plats för turister att besöka, vilket har lett till en ökad efterfrågan på flygbiljetter till Sri Lanka och flygresor till Sri Lanka.

Flygresor till Sri Lanka

Det finns endast en internationell flygplats på Sri Lanka, Bandaranaike International, som ligger i Katunayake, nära Negombo som ligger ca. en timmes bilfärd bort från Colombo, som är Sri Lankas största stad.

Det går direktflyg till Sri Lanka från så väl olika delar av Europa, Asien och Mellanöstern, men man kan även byta flyg i andra delar av Asien för att ta sig hit. När du väl tagit dig till Bandaranaike International går det tåg in till Colombo, som är den vanligaste destinationen för de flesta, och därifrån kan man även ta sig vidare till andra orter via tåg.

Det går även bussar in till Colombo från Bandaranaike International om du föredrar det.

Städer på Sri Lanka

Det finns flera städer i Sri Lanka som kan vara intressanta att besöka:

Den största staden Colombo förstås, samt den officiella huvudstaden Sri Jayewardenepura Kotte.

Anuradhapura, där du kan se ruiner från gamla huvudstäder innan kolonialtiden. Stora delar av Anuradhapura har restaurerats för turister. Här ligger bland annat Bodhis trätempel, som är den näst heligaste platsen för buddhister på Sri Lanka. Liknande ruiner finns även i Polonnaruwa.

Galle, där det finns ett holländskt fort.

Jaffna, den tamilska huvudstaden på Sri Lanka. Ligger i den norra delen av ön. Det finns en flygplats i Palali, som ligger nära Jaffna, så det går att ta inrikesflyg hit. Här ligger bland annat flera olika tempel.

Kandy, som är Sri Lankas spirituella huvudstad. Kulturarvsmärkt av UNESCO. Nuwara Eliya, en charmig kolonialstad som även kallas Little England.

Sevärdheter på Sri Lanka

Eftersom Sri Lanka har en så lång och händelserik historia, samt vacker natur, finns det givetvis massvis att se på ön. Det bästa sättet att bekanta sig med alla sevärdheterna är att köpa en guidebok, och läsa på om dem. På så vis blir det enklare att välja ut de sevärdheter som lockar just dig mest.

Några av de mest populära sevärdheterna är dock:

Sri Lankas nationalmuseum i Colombo, där du kan lära dig mer om landet och dess historia.

The Dutch Period Museum, som beskriver den holländska kolonialtiden i landet.

Galle Face Green Promenade, en mycket vacker strandgata i centrala Colombo.

Djurparken i Colombo.

Teodlingar, som finns i flera olika delar av landet. Hör med en guide eller liknande när du väl befinner dig på Sri Lanka vilka som finns nära den ort där du redan är.

The Temple of the Tooth, ett buddisttempel, där en tand från självaste Buddha ska finnas.

Elefantreservatet Pinnewala, där vilda elefanter fått en fristad.

Den botaniska trädgården i Peradeniya, som sägs vara den bästa och finaste på hela Sri Lanka.

Bahirawakanda templet i Kandy, ett mycket vackert och stort buddisttempel, där det även finns en stor staty av Buddha. Statyn ser man dock bäst utanför templet, konstigt nog.

Temuseet i Kandy, som beskriver teodlingens historia på Sri Lanka.
Många fina vattenfall kring Nuwara Eliya, så som Bridal Falls, Dunhinda Falls, Diyaluma Falls, Baker’s Falls, St. Claire’s Falls, Ravana Ella, Bambarakanda Ella, Aberdeen Falls och Laxapana Falls, för att bara nämna några.

Det holländska fortet i Galle.

Bra att veta när man reser till Sri Lanka

Använd endast den högra handen om du ska skaka hand med någon, räcka en annan person något eller liknande, då den vänstra handen anses som oren på Sri Lanka.

Respektera buddistmunkar samt Buddha-statyer, bland annat genom att aldrig vända en staty ryggen.

Flera allvarliga sjukdomar förekommer på Sri Lanka, inklusive tropiska sjukdomar, så vaccinera dig alltid ordentligt innan du reser hit. Under resor till Sri Lanka bör du även undvika att dricka kranvattnet här.

Olika bedrägerier är vanliga på Sri Lanka, så var försiktig om okända personer kommer fram till dig, oavsett vem de säger sig vara eller företräda. I övrigt är dock Sri Lanka en säker plats för turister.

Flygresor till Sri Lanka Reseguide

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *