Gamla huvudstäder i Thailand

Gamla huvudstäder – Sukhothai & Ayutthaya i Thailand

Sukhothai — Thailands guldålder

Thailand har en minst sagt intressant historia. Sukhothai var centrum för det första thailändska kungariket, som skapades för mer än 700 år sedan. Slutet av 1400-talet är allmänt igenkänt som Thailands guldålder — det var under denna tid som den thailändska kulturen föddes, inklusive dess arkitektur samt religiösa konst med bland annat Buddhastatyer.

Dagens Sukhothai är dock mest för den resenär som uppskattar kulturella upplevelser — här erbjuds uppriktigt talat inte särskilt mycket för den traditionella semesterfiraren. Tyvärr är det inte mycket som kvarstår av forntidens Sukhothai. Därför kan man säga att den enda anledningen att bege sig hit, 450 kilometer norr om Bangkok, är för att Sukhothai Historical Park finns här. Parken är med i Unescos världsarvslista.

gamla-huvudtsader-i-thailand

Ayutthaya — Asiatiskt, kosmopolitiskt och liberalt centrum

År 1438 skiftade Thailand maktcentrum från Sukhothai till Ayutthaya. Under mer än 300 års tid var Ayutthaya ett av de mest inflytelserika centrumen i hela Asien och av samtiden igenkänt som det kanske allra vackraste. Det var en kosmopolitisk föregångare med ett, för sin tid, unikt högt antal utländska invånare. Inte alldeles olikt dagens (ö)kända thailändska platser med ”hedonistisk” inriktning, var förhållningssättet till droger och sex ovanligt liberalt även i dåtidens Ayutthaya.

Vidare var Ayutthaya en regional knytplats för handel, där kungen var nästan lika dyrkad som gudarna. År 1767 kom allt till ett plötsligt slut i samband med att burmesiska krigare plundrade och vandaliserade staden sönder och samman.

I likhet med Sukhothai har inte heller Ayutthaya särskilt mycket som lockar turister i större skala. Undantaget är Ayutthaya Historical Park som — också här i likhet med Sukhothais motsvarighet — finns med på Unescos världsarvslista. I kontrast till Sukhothai är dock dagens Ayutthaya ett modernt industricenter — inte minst för japanska produktionsbolag.

Gamla huvudstäder i Thailand

Lämna en kommentar