Resa i Finland – Helsingfors

När det kommer till resmål är Finland kanske inte det första alternativet man kommer att tänka på. Men faktum är att Finland är ett populärt resemål för svenskar, och därför tänkte vi tipsa om vad du ska tänka på under din resa. Det som lätt glöms bort är att Finland är ett tvåspråkigt land, där man pratar mestadels finska, men också svenska. Finlandssvenskarna är sex procent av befolkningen, och dessa har alltså svenska som modersmål.

Huvudstaden Helsingfors är en vacker stad som har nära till havet, som det är enkelt att åka till. Kryssningsfartyg tar an i hanen bara ett stenkast från centrum, och från flygplatsen åker du på 30 minuter in till centrum med buss. I Helsingfors klarar man sig till viss del på svenska. På finare restauranger och hotell kan personalen för det mesta svenska, men under shoppingen kan det vara nödvändigt att sticka in några ord på engelska om man inte kan finska.

Hotell i Helsingfors

Vi börjar med det uppenbara: hur du hittar hotell i Helsingfors. I huvudstaden Helsingfors, Helsinki på finska, finns ett stort utbud av hotell eftersom staden ändå är rätt så stor med sina 600 000 invånare. Men när du som turist vill boka hotell i Helsingfors så lönar det sig att göra det i god tid, eftersom de mest populära hotellen blir fullbokade rätt så snabbt, och speciellt under större evenemang.

Hitta hotell i Helsingfors

I Helsingfors finns hotell i alla prisklasser och för alla smaker. Priserna kan variera från 50 till 270 euro för en person per natt. De billigaste hostellen hittar du för 20 euro per natt. Oberoende av vilken prisklass på hotell du söker, så finns det bra alternativ. I Helsingfors är hotellen förstås aningen dyrare än ute på landet, eftersom utbudet är större. Tänk på var du bokar ditt hotell i Helsingfors, så att du har nära till sevärdheter och shopping. I och för sig har Helsingfors någon av världens bäst fungerande kollektivtrafik, så att ta sig från ett ställe till ett annat är inget problem.

Sevärdheter i Helsingfors

Som turist i Helsingfors finns det massor att se och upptäcka. Det finns sevärdheter i Helsingfors som passar alla intressen och åldrar, och utbudet av restauranger är stort. Sevärdheter i Helsingfors som vi rekommenderar är bland annat att ta en båt tur till Sveaborg, promenera runt på Salutorget eller ta en titt i någon av de många museerna. Shoppingen i Helsingfors är också riktigt bra, och man hittar ett utbud av märken som passar de flesta smaker. I varuhuset Stockmann med 8 våningar mode av lyxiga klädtillverkare får man alltid betjäning på svenska. Sevärdheterna i Helsingfors är många och det finns alltid något roligt att upptäcka i Finlands huvudstad.

Finsk kultur

Den finska kulturen kan tyckas vara ganska lik den svenska, men den finns vissa skillnader. Traditioner och seder skiljer länderna något åt, och finlandsvenskan har sina finlandismer som man som svensk kan ha svårt att förstå. Till exempel får du en fralla om du frågar efter en semla, och bli inte rädd om du erbjuds en örfil – det är nämligen finlandssvenska för kanelbulle! Kanske Helsingfors med en lagom stor dos kulturkrock, fina hotellutbud och mycket sevärdheter skulle vara ett alternativ för nästa resmål?

Lämna en kommentar